Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Аудит Пшенична.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.93 Mб
Скачать

5.4. Аудиторські процедури, їхнє призначення та види

Процедура - поняття, яке встановлює виконання певних дій за­собами праці над предметом праці з метою пізнання, перетворення або удосконалення їх для досягнення оптимуму.

Аудитор одержує аудиторські докази шляхом застосування одно­го або декількох типів процедур, які він використовує безпосередньо під час аудиту підприємства і які є обов'язковими для цілей додер­жання вимог міжнародних стандартів:

  • перевірка;

  • спостереження;

  • запит;

  • підтвердження;

  • перерахунок;

  • повторне виконання;

  • аналітичні процедури.

111

Аудиторські процедури в загальному вигляді можуть бути пред­ставлені наступним чином (рис. 1.29).

Рис. 1.29. Сукупність певних дій аудитора для виконання завдань з надання впевненості та супутніх послуг (аудиторські процедури)

Вибір аудитором аудиторських процедур грунтується на оцінці ризику. Чим вища оцінка ризику аудитором, тим достовірніші та до­речніші аудиторські докази, яких прагне аудитор від процедур по суті. Це може впливати як на тип аудиторських процедур, які слід виконати, так і на їхнє поєднання.

Важливим питанням для аудитора є вибір часу застосування ауди­торських процедур: на проміжну дату чи на кінець періоду. Трива­лість виконання аудиторських процедур залежатиме від часу, протя­гом якого будуть отримані аудиторські докази.

МСА 500 "Аудиторські докази" встановлює такі процедури отримання доказів [6]:

112

Перевірка записів або документів

Перевірка складається з вивчення записів або документів як вну­трішніх, так і зовнішніх, що зберігаються на папері, електронних та інших носіях інформації.

Перевірка матеріальних активів

Перевірка матеріальних активів полягає в фізичній перевірці ак­тивів. Перевірка матеріальних активів може надати достовірні аудиторські докази щодо їх існування, але не обов'язково докази прав та зобов 'язань чи оцінки вартості активів. Перевірка окремих статей запасів, як правило, супроводжує спостереження за інвен­таризацією.

Спостереження

Спостереження охоплює нагляд за процесом або процедурою, що виконуються іншими особами, наприклад, спостереження аудитора за здійсненням інвентаризації запасів персоналом суб 'єкта господа­рювання або виконанням заходів контролю.

Запити

Запит - це процес звернення за інформацією, як фінансовою, так і нефінансовою, до обізнаних осіб суб 'єкта господарювання або поза його межами.

Запит - це аудиторська процедура, яка широко застосовується в ході аудиторської перевірки та часто доповнює виконання інших аудиторських процедур. Запити можуть бути різного роду: від офіційних письмових запитів до неофіційних усних запитів.

Підтвердження

Підтвердження, які є особливим типом запитів, - це процес отримання інформації щодо пояснень управлінського персоналу чи існуючих умов беспосередньо від третіх сторін.

Перерахування

Перерахування полягає в перевірці арифметичної точності до­кументів чи записів.

Повторне виконання

Повторне виконання полягає в незалежному виконанні аудито­ром процедур чи заходів контролю, які початково виконувалися як частина системи внутрішнього контролю суб'єкта господарюван­ня, або вручну або з застосуванням комп 'ютеризованих методів ау­диту.

g407

113

Аналітичні процедури

Аналітичні процедури складаються з оцінювання фінансової інфор­мації шляхом дослідження важливих зв 'язків між: фінансовими і нефіна­нсовими даними. Аналітичні процедури охоуїлюють також: подальше вивчення визначених відхилень та зв 'язків, які суперечать іншій релеван-тній інформації або відрізняються від прогнозованих сум.

Залежно від видів аудиторських завдань застосовуються і різні типи процедур. Так, обов'язковими процедурами під час перевірки фінансової звітності є отримання пояснень управлінського персоналу щодо визнання ним відповідальності за достовірність наданої фінансової інформації (МСА 580 "Пояснення управлінського персоналу").

Аудитор повинен отримати достатні аудиторські докази, що ви­користані при складанні фінансової звітності облікові оцінки окре­мих статей є обгрунтованими (МСА 540 "Аудиторська перевірка облікових оцінок"). У процесі аудиту облікових оцінок аудитор застосовує:

  • огляд і тестування процесу, що використовується управлінсь­ким персоналом для здійснення оцінки;

  • використання незалежної оцінки для порівняння з тією, що була підготовлена управлінським персоналом;

  • огляд подальших подій, які надають аудиторські докази обгрун­тованості зробленої облікової оцінки.

Під час аудиту фінансової звітності застосовуються також проце­дури оцінок активів за справедливою вартістю (МСА 545 "Аудит оцінок за справедливою вартістю та розкриття інформації"). У цьому випадку застосовують такі процедури: інвентаризація, конт­рольні заміри робіт, експертні оцінювання, інформаційне моделю­вання, дослідження документів, камеральні перевірки, нормативно-нравове регулювання, групування й систематизація недоліків, зу­стрічна звірка, взаємний контроль та ін.

Розглядаючи оцінки управлінського персоналу здатності суб'єкта господарювання продовжувати безперервну діяльність, аудитор повинен отримати достатні і доречні аудиторські докази, оцінити спроможність клієнта продовжувати свою діяльність у май­бутньому (МСА 570 "Безперервність"). Це забезпечується викори­станням таких процедур: аналіз і обговорення з управлінським пер­соналом руху коштів, прибутку та інших відповідних прогнозів; огляд умов кредитних угод; ознайомлення з протоколами зборів ак­ціонерів; здійснення запитів юристам щодо існування судових позо-

114

вів та претензій; розгляд планів суб'єкта господарювання; огляд по­дій, що відбуваються після закінчення періоду тощо.

Під час виконання завдань з погоджених процедур та підготовки фінансової інформації на конкретному підприємстві аудитор здіс-нює попереднє обстеження діяльності клієнта з таких питань:

  • сфера діяльності;

  • спеціалізація виробництва;

  • потит на продукцію клієнта;

  • особливості економіки галузі;

  • стратегія діяльності;

  • наявність справ у суді;

  • претензії різних організацій і підприємств.

Потрібно також вивчити звітність підприємства за попередній рік, проаналізувати зміни в поточному році поріняно з минулим з виробництва валової продукції, її собівартості та інших показників; які нові види продукції почали вироблятися, чи користуються вони попитом, які тут виникли проблеми. На цьому етепі в загальних ри­сах вивчається стан обліку і внутрішньогосподарського контролю, зміни в обліковій політиці порівняно з минулим роком.

Підготовка аудиторського звіту - це кінцева мета аудитора, якою є аудиторське судження про достовірність фінансової інфор­мації, огляду отриманих доказів, їх інтерпретації й оцінки, а також розроблення рекомендацій, надання порад щодо виправлення доку-ментаційних помилок і ліквідації виявлених недоліків.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

Аудиторські процедури це дії, які конкретизують за­стосування методичных прийомів контролю процесу розши­реного відтворення суспільно необхідного продукту, забезпе­чують виявлення конфліктних ситуацій з метою 'іх своєчас­ного усунення.