Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Аудит Пшенична.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.93 Mб
Скачать

232 Завдання

  1. Проаналізуйте ситуацію.

  2. Визначте, хто несе відповідальність за якість і термі­ни виконання аудиторських послуг.

Ситуація 2.10

Аудиторська фірма "Професіонал" передала клієнту результати виконаної роботи (аудиторський висновок та інші підсумкові доку­менти, складені відповідно до умов договору) із запізненням на три робочі дні. Крім того, через тиждень результати проведеного аналізу показників фінансової звітності були відкликані аудиторською фір­мою, мотивуючи тим, що його проводив асистент аудитора, який не має достатнього досвіду і він припустився помилки.

Директор аудиторської фірми особисто вибачився перед клієн­том. Незважаючи на це, керівництво підприємства звернулося зі скаргою в Аудиторську палату України на аудиторську фірму "Про­фесіонал".

Хто несе відповідальність за якість і термін виконання аудитор­ських послуг згідно з чинним законодавством?

Рішення ситуації 2.10

Відповідальність за якість і термін виконання аудиторських по­слуг насамперед несе сама аудиторська фірма. За неналежне вико­нання своїх обов'язків аудитори несуть професійну, дисциплінарну та майнову відповідальність перед клієнтом, органами, що видали дозвіл на заняття аудиторською діяльністю, третіми особами залеж­но від наслідків цієї ситуації. Передбачається також, що порядок застосування стягнень до аудиторів (аудиторських фірм) визнача­ється АПУ, а її рішення щодо стягнень можуть бути оскаржені в суді (Ст. 22 Закону України "Про аудиторську діяльність").

233

ВИВЧАЄМО МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ

АУДИТУ, НАДАННЯ ВПЕВНЕНОСТІ

ТА ЕТИКИ

(Витяг)

МСА "Розуміння суб'єкта господарювання та його середовища

та оцінка ризиків суттсіч кнкривлень"

Процес оцінки ризиків суб'єкт господарювання

6. Ризики, що стосуються фінансової звітності, включають зовнішні і внутрішні події та обставини, що можуть впливати на здатність суб'єкта господарювання ініціювати, відображати в обліку і в звітності фінансові дані, які відповідають твердженням управлінського персоналу у фінансових звітах. Управлінський персонал може ініціювати розробку планів, програм або заходів, спрямованих на конкретні ризики, і може ви­рішити прийняти ризик з міркувань витрат або з інших міркувань. Ризи­ки можуть виникати або змінюватися відповідно до обставин, зокрема, таких як:

  • Зміни в середовищі, в якому провадиться діяльність. Зміни в регулято­рному або операційному середовищі можуть призвести до змін у конк­ретному тиску і до появи суттєво відмінних ризиків.

  • Новий персонал. Нові працівники можуть мати інше розуміння внутрі­шнього контролю, або зосереджуватися на інших його аспектах.

  • Нові або модернізовані інформаційні системи. Суттєві або швидкі змі­ни в інформаційних системах можуть змінити ризики, пов'язані з внут­рішнім контролем.

  • Швидкі темпи зростання. Суттєве або швидке розширення діяльності може створити певне навантаження для контролю і збільшити ризик розвалу процедур контролю.

  • Нові технології. Впровадження нових технологій у процес виробництва або інформаційну систему може змінити ризик, пов 'язаний з внутрішнім контролем.

  • Корпоративна реструктуризація. Реструктуризація може супрово­джуватися скороченням персоналу і змінами у функції нагляду або роз­межуванням обов'язків, що, в свою чергу, може змінити ризики, пов'язані з внутрішнім контролем.

234

МОДУЛЬНІ "ВНУТРІШНІЙАУДИТ"

ТЕМА 12. ВНУТРІШНІЙ АУДИТ: ЙОГО СУТНІСТЬ, ОБ'ЄКТИ І СУБ'ЄКТИ

ТЕМА 13. МЕТОДИЧНІ ПРИЙОМИ

ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ

ТЕМА 14. РЕАЛІЗАЦІЯ МАТЕРІАЛІВ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ

ТЕМА 12. ВНУТРІШНІЙ АУДИТ:ЙОГО СУТНІСТЬ, ОБ'ЄКТИ І СУБ'ЄКТИ

У темі розглядаються такі питання:

  1. Внутрішній контроль на підприємстві, його види.

  2. Об'єкти внутрішнього аудиту.

  3. Функції внутрішнього аудитора.

  4. Планування роботи внутрішнього аудитора.

Ключові слова та поняття: внутрішній конті: эль, середовище ко­нтролю, внутрішній аудит, операційний аудип, внутрішній ауди­тор, служба внутрішнього аудиту.

Рекомендована література: 2, 3, 6, 19, 20, 36, 39, 48, 50, 53.

Після вивчення теми ви повинні вміти:

  • визначати функції внутрішнього контролю як складової сис­теми управління підприємством;

  • розрізняти переваги та відмінності внутрішнього і зовнішньо­го контролю;

  • ефективно застосовувати сфери внутрішнього аудиту;

  • визначати роль і функції внутрішнього аудиту;

  • визначати процедури аудиту, за якими оцінюється діяльність системи внутрішнього контролю;

  • опрацьовувати Положення про службу внутрішнього аудиту, враховуючи цілі, повноваження та функціональні обов'язки служби внутрішнього аудиту, механізм організації її роботи;

  • визначати відповідальність керівника служби внутрішнього аудиту;

  • складати плани (графіки), що відображають виконання функ­ціональних обов'язків працівників служби внутрішнього ау­диту.