Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Аудит Пшенична.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.93 Mб
Скачать

4.3. Поняття про суттєвість та її оцінювання

Суттєвість - одно з важливих понять в аудиті, яке припускає, що аудитор не повинен, не може і ніколи не перевіряє усієї діяльно­сті підприємства чи всієї його фінансової звітності з точністю до одиниці, в якій вона складена, а тому суттєвість - це можливість інформації вплинути на рішення користувача. В кожному конкрет­ному випадку для кожного підприємства необхідно оцінити ту вели­чину активів, пасивів або фінансових результатів, яка здатна змінити думку про звітність і вплинути на рішення особи, яка її читає.

Суттєвість молена визначити, виходячи з двох припущень відно­сно користувачів аудиторського висновку.

Перше, такий користувач повинен розуміти обмеження фінансо­вої звітності. Це - неточність розрахунків; відповідність звітності діючим вимогам, а не реальному положенню підприємства; історич­ні ціни значно відрізняються від справедливої вартості основних за­собів тощо. Якщо користувач не розуміється на особливостях фінан­сової інформації, то висновок аудитора не може бути ним витребу­ваним, а результати - правильно інтерпретовані.

Друге, користувач проявляє дійсну зацікавленість до об'єктивної інформації, оскільки в протилежному випадку незалежний аудит або втрачає сенс або його результати не витребуються, або є неприйнят­ним ризиком для аудитора.

Аудитори не тільки обумовлюють із замовником розмір суттєво-сті, а й включають її до договору, забезпечуючи свою мінімальну відповідальність перед клієнтом і даючи собі право проводити вибі­ркову перевірку.

6*

83

Аудитор планує суттєвість з метою:

  • розрахувати граничний рівень сумарної помилки, яку можли­во допустити у фінансовій звітності, щоб вона продовжувала залишатися достовірною;

  • визначити обсяг аудиторської перевірки, задавши розмір ви­бірки.

Рівень суттєвості для всіх статей балансу є єдиним. Для його роз­рахунку необхідно визначити базову величину та процент від неї, який відповідатиме величині максимальної допустимої помилки. Вибираючи базову величину, необхідно керуватися її значністю для користувачів фінансової звітності і відносною стабільністю вибра­ного показника.

Значимість - це ступінь впливу показника на рішення користу­вача.

Між вибраним рівнем суттєвості і ризиком проведення аудитор­ської перевірки існує зворотній зв'язок. Так, якщо аудитор вважати­ме за необхідне знизити рівень суттєвості, то аудиторський ризик збільшиться. Проте зростання ризику можна компенсувати одним із двох способів:

1. розглянути можливість прийняти нижчий ризик внутрішнього контролю;

2. зменшити ризик проведення аудиторських процедур. Визначення рівня суттєвості в аудиті не може розглядатися як вимо­ га, проте він може слугувати для прийняття правильного рішення аудитором, а відповідно - і об'єктивно донести інформацію до кори­ стувача.

Якщо немає підстав для перегляду суттєвості, то необхідно роз­глянути всі виявлені помилки і варіанти, чи суттєво вони впливають як окремо, так і разом на звітність. З цією метою можна скласти спи­сок усіх знайдених помилок, які впливають на оцінку статей звітно­сті, і розраховано їхній сукупний вплив на актив, пасив та звіт про фінансові результати. У разі перевищення межі суттєвості достовір­ність і об'єктивність фінансової звітності замовника можна постави­ти під сумнів. Розрахунок суттєвості оформляється у вигляді табли­ці, або спеціальної записки (табл. 1.4).

84

. Таблиця 1.4. Розрахунок суттєвості помилок, при перевищенні яких звітність не може вважатися достовірною

Найменування базового показ­ника

Значення базово­го показника фі­нансової звітності підприємства

Частка, %

Значення, яке за­стосовується для знаходження рів­ня суттєвості (гр.2 X гр.З)

Сума помилок,

які віднайдено в

ході аудиту

1. Балансовий прибу­ток

5

2. Валовий обсяг про­дажу без ПДВ

2

3.Валюта балансу

2

4. Власний капітал

10

5. Загальні витрати підприємства

5

Примітка: загальна сума помилок не п на 20% від значення рівня суттєвості (г

овинна мати відхилення більше ніж 0.4)

6. Прибуток перед оподаткуванням

5-Ю

7. Поточні активи

5-Ю

8. Загальна величина активів

5-6

9. Поточні пасиви

5-Ю

Примітка до п.6-9: аудитор може розподілити межу суттєвості між: статтями розподілу, наприклад, поточні активи -

а) готівкові грошові кошти;

б) рахунки дебіторів;

в) запаси товарно-матеріальних цінностей.

Після цього визначають, за якими статтями необхідно розширити обсяги аудиторських процедур та вибірки

85

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

Суттєвою є інформація, якщо її пропуск або неправильне відображення може вплинути на економічні рішення корис­тувачів, прийняті на основі фінансових звітів. Cm. З Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про ауди­торську діяльність " від 14.09.2006р. № 140-V.