Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Аудит Пшенична.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Закріплення головного

ЧИ ЗАСВОЇЛИ ВИ ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ?

  1. Які підсумкові документи складаються за результатами аудиту?

  2. Охарактеризуйте структуру аудиторського висновку.

  3. Які види висновків складаються та які відмінності між ними?

  4. За яких обставин аудитор може відмовитися від видачі аудитор­ського висновку?

5. Яка різниця між висновком і звітом аудитора?

199

ЗАВДАННЯ

  1. Оцініть наведені ситуації.

  2. Визначте, який вид аудиторського висновку можна скласти за їхніми наслідками.

  3. Визначте вплив обставин, виявлених аудитором у ході перевірки, на зміст аудиторського висновку.

Ситуація 2.5

У ході перевірки мало місце суттєве обмеження її обсягу, в результаті чого аудитор не отримав необхідних доказів. Крім того, проти підприєм­ства порушено судову справу з приводу невиконання договірних зо­бов'язань перед постачальником. Розмір компенсації збитків за позовом може суттєво вплинути на фінансовий стан клієнта.

Ситуація 2.6

У ході аудиту виявлено розбіжності між окремими положеннями облікової політики підприємства ABC та загальноприйнятими прин­ципами обліку в Україні. Внутрішньою зустрічною перевіркою встановлено розбіжності між показниками журналів-ордерів та Го­ловної книги.

Ситуація 2.7

На підставі договору проведено аудит на фірмі "Онікс" за мину­лий рік. Метою аудиту є визначення достовірності ведення обліку товарних запасів і основних засобів. Програма аудиту містить такі пункти: 1) перевірка обліку руху товарів на складах; 2) перевірка повноти оприбуткування основних засобів; 3) перевірка обгрунтова­ності списання товарних втрат; 4) перевірка відображення ліквідації основних засобів; 5) перевірка правильності розрахунку амортиза­ційних відрахувань основних засобів; 6) перевірка обліку ремонтів.

200

ВИВЧАЄМО МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ

АУДИТУ, НАДАННЯ ВПЕВНЕНОСТІ

ТА ЕТИКИ

(Витяг)

МСА 701 "Модифікація висновку незалежного аудитора" Питання, що впливають на думку аудитора

  1. Умовно-позитивну думку слід висловити тоді, коли аудитор дійде висновку про неможливість висловлення безумовно-позитивної думки, але вплив будь-якої незгоди з управлінським персоналом чи обмеження обсягу не настільки суттєві та всеохопні, щоб висловити негативну думку або відмовитися від висловлення думки. Умовно-позитивну дум­ку слід висловлювати так: "за винятком " впливу питання, якого сто­сується модифікація.

  2. Відмову від висловлення думки слід висловити тоді, коли можливий вплив обмеження обсягу настільки суттєвий та всеохопний, що ауди­тор не може отримати достатні та відповідні аудиторські докази і, відповідно, висловити думку щодо фінансових звітів.

  3. Негативну думку слід висловити тоді, коли вплив на фінансові звіти незгоди з управлінським персоналом настільки суттєвий та всеохоп­ний, що (на думку аудитора) модифікація висновку не є адекватною для розкриття оманливого або неповного характеру фінансових звітів.

  4. Якщо аудитор висловлює думку, іншу ніж: безумовно-позитивна, він повинен чітко описати у висновку всі обгрунтовані причини і, по змозі, дати кількісний опис можливого впливу на фінансові звіти. Як правило, ця інформація наводиться в окремому параграфі, який передує вислов­ленню думки або відмові від висловлення думки й може містити поси­лання на докладнішу інформацію, якщо вона є, у примітках до фінансо­вих звітів.

201