Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Аудит Пшенична.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.93 Mб
Скачать

10.2. Відповідальність суб'єктів аудиторської діяльності

За неналежне виконання своїх обов'язків аудитори несуть профе­сійну, дисциплінарну та майнову відповідальність перед клієнтом, органами, що видали дозвіл на заняття аудиторською діяльністю, аудиторською фірмою, третіми особами.

У ході виконання аудиту відповідальність, згідно з договором, розподіляється між аудитором, замовником та третіми особами (ін­вестори, кредитори, постачальники, акціонери тощо). Аудитор несе відповідальність перед замовником за професійну думку. Замовник несе відповідальність перед аудитором за фінансову звітність та вхі­дні залишки за рахунками, а також перед третіми особами в порядку черговості погашення боргів.

До аудиторів можуть бути застосовані й інші види відповідально­сті (а не тільки майнова чи інша цивільно-правова, наприклад кри­мінальна), відповідно до законодавства України (рис. 2.7).

Ст. 22 Закону України "Про аудиторську діяльність" передба­чає, що порядок застосування стягнень до аудиторів (аудиторських фірм) визначається АПУ, а її рішення щодо стягнень можуть бути оскаржені в суді.

АПУ окремим рішенням затвердила Положення про Дисциплі­нарну комісію Аудиторської палати України (Рішення АПУ №176/9.2 від 266.04.2007 p.), яким визначаються її головні завдання. До них, зокрема, відносяться:

221

розгляд матеріалів дисциплінарного впровадження по фактам порушення аудиторами та аудиторськими фірмами України вимог Закону України "Про аудиторську діяльність", ста­ндартів аудиту та норм професійної етики; прийняття рішень, спрямованих на запобігання в аудиторській практиці порушень професійних та законодавчих вимог щодо аудиторської діяльності та її якості.

Рис. 2.17. Характеристика видів відповідальності аудитора [35]

222

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

Якщо під час аудиту використовуються послуги експер­та, він надає результати своєї роботи письмово у вигляді висновку (звіту, розрахунку тощо). Відомості, включені до висновку експерта, повинні викладатися таким чином, щоб очевидними були їхній зміст і форма, та неможливі різні тлумачення. Він готується на паперовому, машинному або інших носіях, як мінімум у двох примірниках, один з яких надається господарюючому суб'єкту, а другий - аудитор­ській фірмі. Висновок підлягає включенню до робочої доку­ментації аудиторської фірми.

ЗАКРІПЛЕННЯ ГОЛОВНОГО ЧИ ЗАСВОЇЛИ ВИ ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ?

  1. Які види відповідальності і перед ким несе аудитор?

  2. Як розподіляється відповідальність між аудитором, замовником та третіми особами?

  3. Як діє аудитор у разі виявлення суттєвої інформації, що може мати вплив на фінансову звітність клієнта? Чи несе він за це від­повідальність?

  4. Які нормативні документи та законодавчі акти України визна­чають міру відповідальності аудитора?

  5. Які форми повідомлення інформації замовнику аудиту доречні?

223 Завдання

1. Проаналізуйте ситуацію.

2. Визначте міру та вид відповідальності аудитора.

Ситуація 2.9

Аудиторська фірма "Екон" 25.03.20ХХр. видала безумовно-позитивний висновок товариству "Сервісцентр" за підсумками ми­нулого року. Аудитори отримали достатні та відповідні докази щодо фінансової інформації, але була суттєва невизначеність щодо безпе­рервності діяльності товариства, про яку аудитори не склали пояс­нюючого параграфа до аудиторського висновку. На підставі цього висновку товариство отримало кредит на придбання устаткування в сумі 2 000 000 грн. У вересні поточного року проти товариства "Сервісцентр" порушено справу про банкрутство. Аудит достовір­ності ліквідаційного балансу, проведений іншим аудитором, виявив ознаки кризового фінансового стану клієнта на момент отримання ним кредиту.