Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Аудит Пшенична.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.93 Mб
Скачать

6.3. Використання роботи інших фахівців

Під час аудиторської перевірки аудитор, можливо, вважатиме за потрібне одержати достатні відповідні аудиторські докази з певної галузі знань, інші, ніж бухгалтерський облік і аудит. Такі докази отримують, використовуючи працю експертів, консультантів чи ін­ших фахівців, які володіють спеціальними знаннями та мають ква­ліфікацію і практичний досвід.

Експерт може:

  • працювати за угодою, укладеною з су б 'єктом господарюван­ня;

  • працювати за угодою, укладеною з аудитором;

  • найматися суб 'єктом господарювання;

  • найматись аудитором[6].

Результати роботи експерта як аудиторські докази можна офор­мити у вигляді висновків, думок, оцінок та звітів експерта (рис. 1.35):

  • Оцінювання певних видів активів, наприклад, землі та будівель, устаткування та обладнання, предметів мистецтва та коштовно­го каміння

  • Визначення кількості та фізичного стану активів, наприклад, ко­рисних копалин, що зберігаються насипом, запасів підземних корис­них копалин, у тому числі й нафти, а також терміну корисного ви­користання устаткування та обладнання, що залишився

  • Визначення сум з використанням спеціальних методів, наприклад, актуарної оцінки

  • Визначення обсягу завершених і незавершених робіт за контракта­ми

  • Юридичні висновки стосовно тлумачення договорів, законів та нор­мативних актів

Рис. 1.35. Аудиторські докази з певної галузі знань, які надаються екпертами

Відповідно до МСА 620 "Використання роботи експерта", ау­дитор, плануючи використання роботи експерта, повинен оцінити: •його професійну компетентність, досвід та об'єктивність;

130

  • обгрунтованість припущень, методів та вихідних даних, ви-користованих експертом;

  • обгрунтованість та значущість даних, отриманих експер­том, відносно цілі завдання та висновку аудитора.

При виявлені будь-якого сумніву та занепокоєності щодо компетен­тності, об'єктивності експерта або відповідності його роботи цілям ауди­торської перевірки аудитор може здійснити додаткові аудиторські про­цедури або звернутися за аудиторським доказом до іншого експерта.

Належна ретельність є необхідною професійною якістю для всіх осіб, у тому числі експертів, задіяних у виконанні аудитор­ського завдання.

Під час виконання аудиторських процедур щодо отримання до­статніх і відповідних доказів, можуть мати місце отримання консу­льтацій із складних або спірних питань.

У цьому випадку політика і процедури аудиторської фірми пови­нні передбачити:

  • достатність ресурсів для проведення відповідних консульта­цій;

  • документування характеру та обсягу таких консультацій;

  • документування та застосування висновків, що є результа­тами таких консультацій.

Консультації включають дискусії на відповідному професійному рівні з особами на аудиторській фірмі чи за її межами, які мають відповідні знання для вирішення складних чи спірних питань. Кон­сультації допомагають підвищити якість та поліпшити застосування професійного судження.

Для ефективності консультацій з іншими професіоналами їм не­обхідно надати всі важливі факти, що допоможе їм надати кваліфі­каційну пораду з технічних, етичних чи інших аспектів.

Міжнародний стандарт контролю якості 1, обговорюючи про­цедури консультування, потребує від аудиторів консультуватися тільки з особами, що мають відповідні знання, досвід та стаж на ау­диторській фірмі (чи, за необхідності, за її межами).

Якщо аудиторській фірмі потрібні зовнішні консультанти, вона може скористатися консультативними послугами, що надаються:

  • іншими фірмами;

  • професійними та регуляторними організаціями;

  • комерційними організаціями, що надають відповідні послуги.

9*

131

У практиці аудиторської діяльності також має місце взаємодія з внутрішнім аудитором (посадовою особою чи підрозділом суб'єкта господарювання) або сумісна праця головного аудитора (який несе відповідальність за складання висновку про фінансові звіти суб'єкта господарювання в цілому, включаючи фінансову інформацію одно­го або кількох компонентів, перевірених іншим аудитором) з іншим аудитором (який несе відповідальність за складання звіту про фі­нансову інформацію компонента суб'єкта господарювання -підроз­діл, філію, дочірнє підприємсво, спільне підприємство, асоційована компанія тощо).

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

Експерт - фізична особа або фірма, яка має спеціальну кваліфікацію, знання та досвід роботи в певній галузі, іншій, ніж бухгалтерський облік і аудит.

Глосарій термінів з аудиту [6, С. 238].