Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Аудит Пшенична.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.93 Mб
Скачать

276 Завдання

  1. Проаналізуйте ситуацію.

  2. Визначте невідповідності нормативним актам.

  3. Сформулюйте суть невідповідностей.

Ситуація 3.3

На виробничому підприємстві, основним напрямом діяльності якого є виготовлення залізобетонних конструкцій, звільнився голо­вний бухгалтер. Протягом місяця посада залишалася вакантною.

Здійснивши перестановку на ключових посадах, на його місце було призначено начальника фінансового відділу одного із структу­рних підрозділів, який займається зовнішньоекономічною діяльніс­тю - продажем власної виробничої продукції.

Чи є ці події об'єктом оцінювання заходів контролю суб'єкта госпо­дарювання? Хто повинен і як саме насамперед, на це відреагувати?

Рішення ситуації 3.3

Найвищому управлінському персоналу необхідно оцінити ситуа­цію про нестачу персоналу з належним знанням бухгалтерського обліку і з належними навичками підготовки фінансових звітів, а та­кож вжити відповідних заходів щодо кадрової політики.

Проводячи аудиторську перевірку за підсумками року, зовнішні аудитори повинні дати інформацію управлінському персоналові про те, що на підприємстві склалися умови, які можуть вплинути на ри­зики суттєвого викривлення фінансової звітності.

За слабкими сторонами внутрішнього контролю, що не усува­ються управлінським персоналом, повинен бути встановлений регу­лярний нагляд з боку внутрішніх аудиторів.

(МСА 315"Розуміння суб'єкта господарювання та його середовища та оцінка ризиків суттєвих викривлень "[6]).

277

ВИВЧАЄМО МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ

АУДИТУ, НАДАННЯ ВПЕВНЕНОСТІ

ТА ЕТИКИ

МСЗО 2410 "Огляд проміжної фінансової інформації,

виконаний незалежним аудитором суб'єкта господарювання"

Розуміння суб'єкта господарювання та його середовища,

в тому числі його внутрішнього контролю

15. Процедури, які виконує аудитор для поновлення розуміння суб'єкта господарювання та його середовища, в тому числі внутрішнього контро­лю, як правило, складаються з таких:

  • ознайомлення, потрібною мірою, з документацією аудиторської пере­вірки за попередній рік та оглядів проміжної фінансової інформації за попередній період (попередні періоди) поточного року та відповідний проміжний період (проміжні періоди) попереднього року, що дозво­лить аудиторові ідентифікувати питання, які можуть вплинути на проміжну фінансову інформацію поточного періоду;

  • розгляд будь-яких суттєвих ризиків, включаючи ризик нехтування про­цедур контролю управлінським персоналом суб'єкта господарювання, які було ідентифіковано під час аудиту фінансових звітів за попере­дній рік;

  • ознайомлення з останньою річною та порівнювальною проміжною фі­нансовою інформацією за попередній період;

  • розгляд суттєвості з посиланням на застосовну концептуальну основу фінансової звітності тою мірою, якою це стосується проміжної фі­нансової інформації, для допомоги у визначенні характеру та обсягу процедур, які слід виконати, та оцінки впливу викривлень;

  • розгляд важливих питань фінансового обліку та звітності, що мо­жуть мати постійний вплив, наприклад, суттєві недоліки внутріш­нього контролю;

  • розгляд результатів виконаного внутрішнього аудиту та подальших заходів, ужитих управлінським персоналом;

  • запит управлінському персоналові щодо будь-яких значних змін у внут­рішньому контролі та потенційного впливу цих змін на складання про­міжної фінансової інформації.

278

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ