Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Усач_организация и методика аудита.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Тема 14

14.4. Відповідальність аудитора за фінансову звітність

Хоч аудитор відповідає перед замовником аудиту за свій ауди­торський висновок про фінансову звітність підприємства, відпо­відальність за правильність підготовки і представлення фінансової звітності користувачам згідно з вимогами українського законо­давства покладається на керівництво підприємства. Проведення аудиторської перевірки фінансової звітності підприємства не звільняє його керівництво від відповідальності за достовірність і повноту звітності.

Процедури засвідчення бухгалтерської звітності підписом і пе­чаткою аудитора (аудиторської фірми), які вимагаються Держав­ною комісією з цінних паперів і фондового ринку та іншими дер­жавними установами, не означають солідарну відповідальність аудитора за достовірність і повноту фінансової звітності підприєм­ства з керівництвом підприємства, що перевіряється. Процедури засвідчення фінансової звітності означають підтвердження ауди­тором відповідності показників фінансової звітності даним голов­ної книги (оборотного балансу) та журналам-ордерам, без здійс­нення ним процедур перевірки достовірності первинної бухгалтер­ської документації.

Аудиторські перевірки не виключають здійснення державни­ми податковими інспекціями контролю за дотриманням податко­вого законодавства та виконання контрольних функцій іншими суб'єктами, уповноваженими на це законами України.

Тема 15

ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АУДИТУ

15.1. Суть інформаційного забезпечення, його мета і завдання

Міжнародні стандарти аудиту (МСА) слід застосовувати при аудиторській перевірці фінансової звітності. МСА застосовують також при аудиторській перевірці іншої інформації та при наданні аудиторських послуг. Аудитор зобов'язаний подавати інформа­цію з питань аудиту, яку виявлено під час аудиторської перевірки фінансових звітів і яка має значення для управління, найвищому управлінському персоналові суб'єкта господарювання. Крім того, аудитор повинен установити осіб, які належать до найвищого управ­лінського персоналу, і яких треба інформувати з питань аудиту, що має значення для управління. Аудитор звертається до вимог національних професійних бухгалтерських організацій, законів і нормативних актів, перш ніж інформувати осіб, які відповіда­ють за управління. Аудиторський висновок повинен містити чітко сформульовану думку (викладену письмово) щодо фінансових звітів у цілому, де описати процеси аудиторської перевірки. Ауди­тор описує здійснену шляхом тестування перевірку доказів, які підтверджують суми у фінансових звітах і розкриття інформації, дає оцінку принципів бухгалтерського обліку, що застосовуються при підготовці фінансових звітів, аналізує попередні суттєві оцін­ки, здійснені управлінським персоналом при підготовці фінансо­вих звітів.

Аудитор повинен отримати від керівництва підприємства інформа­цію, необхідну для досягнення мети його роботи. Тобто, аудитору треба отримати докази того, що керівництво підприємства відпо­відає за надання достовірної інформації про фінансову звітність, яка складена з урахуванням вимог українського законодавства.

228