Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Усач_организация и методика аудита.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Тема 13

Аудитор з'ясовує, чи дотримуються умови кредитної угоди:

  • чи своєчасно сплачуються нараховані відсотки;

  • чи своєчасно погашуються отримані позики.

Під час перевірки зобов'язань за векселями слід встановити, чи дотримується чітко встановлена форма векселя, в іншому разі —останній втрачає вексельну силу.

Тобто, якщо у векселі відсутній який-небудь з обов'язкових реквізитів (найменування, строк платежу, місце здійснення пла­тежу, кому або за чиїм наказом платіж повинен бути здійснений, дата і місце складання векселя; підпис працівника, який видає вексель), аудитор з'ясовує причину і винних осіб, оскільки відсут­ність бодай одного з них робить вексель недійсним.

Перевіркою дотримання встановленого порядку ведення обліку і використання отриманих векселів слід з'ясувати своєчасність розрахунків за відвантажені товари чи надані послуги і пра­вильність кореспонденції рахунків при цьому.

Аудитору слід також врахувати, що погашення заборгованості, забезпеченої виданими векселями, відображається на дебеті ра­хунку 51"Довгострокові векселі видані" і кредиті рахунків 311"Поточні рахунки в національній валюті", 312"Поточні рахунки в іноземній валюті".

Оперативний контроль за платежами з отриманих і виданих векселів ведеться за допомогою картотеки, упорядкованої за стро­ками погашення заборгованості.

13.3. Аудит короткострокових кредитів і прострочених позик

Облік розрахунків ведеться на рахунку 60"Короткострокові по­зики" у національній і іноземній валюті за кредитами банків, строк повернення яких не перевищує дванадцяти місяців з дати балансу, та за позиками, термін погашення яких минув. За кре­дитом цього рахунку відображаються суми отриманих кредитів, за дебетом —погашення та переведення до довгострокових зо­бов'язань у разі відтермінування кредитів (позик).

Кредитний договір укладається між установою банку і підпри­ємством, в якому передбачається об'єкт кредитування, умови от­римання і сплати позик, відсоткові ставки плати у кредит, стро­ки, на які видаються позики.

Методика аудиту капіталу і зобов'язань

201

Нині широко використовується комерційне кредитування, при якому здійснюється реалізація товарів за кредит платежу.

Аудитор здійснює аналіз фінансового стану платежів, своєчас­ність сплати комерційного кредиту. Комерційні кредити підпри­ємство покриває за рахунок власних оборотних коштів, інших дже­рел, а також за рахунок банківського кредиту.

Завдання аудитора —перевірити законність отримання і ви­користання банківських кредитів за цільовим призначенням, своєчасність погашення їх.

Перевіряючи записи у Головній книзі і балансі, аудитор з'ясо­вує, якими видами позик користувалося підприємство. Для пере­вірки дотримання порядку кредитування, оформлення позик та погашення аудитор керується Інструкцією № 3про відкриття бан­ками рахунків у національній і іноземній валюті, затвердженою постановою Правління НБУ від 27/05/96р. № 121.

Аудит кредитних операцій доцільно проводити за видами по­зик (кредитів) —під товарооборот, товари сезонного нагромаджен­ня, на тимчасові потреби тощо.

За даними балансу і записами у регістрі аналітичного обліку аудитор встановлює, чи використовувалася позика за цільовим призначенням.

Аудитор перевіряє правильність відомостей про забезпечення виданих позик, наявність власних оборотних коштів у товарних запасах, повноту використання позик на тимчасові потреби, під нормативні запаси матеріальних цінностей. Особливій перевірці підлягають факти виникнення простроченої заборгованості, при цьому встановлюють причини, суму збитків у зв'язку зі сплатою відсотків підвищеної ставки, оздоровлення фінансового стану підприємства.

Основними причинами виникнення простроченої заборговано­сті є невиконання плану товарообороту, порушення позичальни­ками договірних зобов'язань, затоварювання тощо. Перевірка кре­дитних операцій здійснюється паралельно з аналізом виконання плану товарообороту і стану товарних запасів.

Найбільш типовими порушеннями є внесення до забезпечення безтоварних рахунків при кредитуванні під розрахункові доку­менти в дорозі некредитованих товарно-матеріальних цінностей, неточні відомості про склад товарних запасів сезонного нагрома­дження.

202