Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Усач_организация и методика аудита.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.86 Mб
Скачать

3.4. Контроль якості аудиторської роботи та витрати часу на її виконання

Згідно з міжнародним стандартом аудиту 220"Контроль якості аудиторської роботи", аудиторські фірми повинні дотримуватися політики та процедур контролю якості, які забезпечують про­ведення усіх аудиторських перевірок згідно з МСА. Робота, яка виконується кожним асистентом аудитора, повинна перевірятися персоналом, який має відповідний рівень компетентності, на пред­мет наступного: чи робота була виконана згідно з програмою ауди­ту?; чи отримані під час перевірки результати належним чином оформлені?; чи усі суттєві моменти аудиту врегульовані та відоб­ражені в аудиторському висновку?; чи були досягнуті цілі ауди­торських процедур?; чи відповідають здійснені висновки резуль­татам виконаної роботи та чи підтверджують вони аудиторську думку?

Витрати праці аудитора визначають виходячи з витрат його часу та ставок вартості години робочого часу. Отже, основою обліку та контролю витрат праці аудитора є облік і контроль витрат його часу на перевірку. Такий облік і контроль здійснюєть­ся самим аудитором, заступником керівника (менеджером), керів­ником (старшим менеджером).

Працю аудитора можна поділити на два види —праця на клієнта та інші види робіт. Під працею на клієнта розуміють влас­не аудит і супутні йому послуги. Час роботи на клієнта вноситься у вартість послуг аудиторської фірми, які потім їм сплачуються. Інші види робіт — це офісна та адміністративна робота, вивчення нормативних документів (інструкцій, стандартів тощо), які нале­жать до витрат аудиторської фірми. Облік і контроль витрат часу здійснюється у розрізі вказаних видів робіт. Керівник аудитор­ської фірми веде журнал планування, обліку та контролю витрат часу на кожного працівника у розрізі клієнтів.

Організація аудиторської фірми

43

3.5. Звітність аудиторських фірм (аудиторів)

Аудиторські фірми (аудитори), як і всі господарські суб'єкти, зобов'язані вести бухгалтерський облік господарських операцій, складати і подавати у відповідні органи фінансову звітність та спла­чувати податки. Для забезпечення ведення бухгалтерського об­ліку фірми самостійно обирають форми його організації, згідно з Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звіт­ність в Україні", самостійно визначають облікову політику.

Керівник аудиторської фірми зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забез­печити неухильне виконання працівниками, причетними до бух­галтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотри­мання порядку оформлення та подання до обліку первинних до­кументів.

Аудиторські фірми, як і будь-які інші господарські суб'єкти, повинні складати та подавати у встановленому порядку фінансову, податкову та статистичну форми звітності. Аудиторською палатою України, за погодженням з Держкомстатом України, розроблено спеціальну форму статистичної звітності "Звіт аудиторської фірми (аудитора) про виконані роботи (надані послуги)", яку розглянуто і затверджено Рішенням АПУ від 31 жовтня 2000 р. № 95. Ця річна форма звітності, за якою обов'язково звітуються усі ауди­торські фірми та аудитори, занесені до Реєстру суб'єктів ауди­торської діяльності незалежно від організаційно-правової форми господарювання та форми власності. Звіт слід подавати до ре­гіональних відділень АПУ, а де їх немає —безпосередньо до АПУ не пізніше 15березня.

Звіт складається з п'яти основних розділів, які мають певну деталізацію. Це "Види робіт і послуг", "Об'єкт аудиту та сукупних послуг", "Сфера здійснення аудиту (галузі)", "Статутний капітал", Праця". Звітні дані, що передбачаються формою звіту, не є ко­мерційною таємницею.

Для полегшення заповнення звіту і збору необхідної інформації аудиторським фірмам (аудиторам) пропонується вести спеціаль­ний журнал обліку виконаних аудиторських послуг та аудиту з відповідним групуванням підприємств-клієнтів або вести відпо­відний облік у додаткових графах книги обліку договорів на аудит (аудиторські послуги).

Тема 4

ОРГАНІЗАЦІЯ АУДИТУ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ