Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Усач_организация и методика аудита.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Тема 7

випадку аудиторові слід пам'ятати, що, попри всю свою доско­налість, комп'ютер також має здатність помилятись.

Основною проблемою кожної комп'ютеризованої бухгалтер­ської системи є те, що будь-які помилки в комп'ютері можуть зруйнувати всю систему бухгалтерського обліку підприємства. У будь-який час бухгалтерська програма може бути пошкоджена. У такому випадку пропадуть усі дані обліку, занесені в комп'ю­тер. А далеко не всі електронні документи мають паперовий ана­лог. На жаль, нині це досить складна проблема. Для її вирішення розроблені спеціальні інструкції, які визначають дії в екстре­мальних ситуаціях. Щоб уникнути непоправних наслідків від збоїв у роботі програми, потрібно передбачити резервне облад­нання, на якому повинні зберігатися копії електронних доку­ментів, що забезпечить можливість продовження роботи в екст­ремальних умовах чи відновлення записів. Аудитор повинен при­діляти особливу увагу цій проблемі, оскільки ймовірність втрати інформації досить велика.

Недоліком ведення комп'ютеризованих систем обліку є низька фаховість бухгалтерів та аудиторів у галузі комп'ютерної техніки. Чисельність бухгалтерів, які вміють працювати в автоматизова­них бухгалтерських системах, є значно меншою, ніж чисельність фахівців, що вміють працювати в ручних аналогічних системах. Навіть на великих фірмах є дуже незначна частка працівників, які мають глибокі фахові знання як у бухгалтерських, так і в комп'ю­терних галузях знань.

Комп'ютеризація бухгалтерського обліку змусила багатьох аудиторів знову переглянути свій багаж знань. Незнання комп'ю­терної техніки та спеціальних програмних продуктів з бухгалтер­ського обліку не дозволяє аудиторові проводити якісний аудит на більшості підприємств, оскільки майже кожне середнє та велике підприємство веде автоматизований облік.

Ще однією соціальною проблемою комп'ютеризації бухгалтер­ського обліку є проблема звільнення значної кількості працівни­ків, що на фоні досить високого безробіття є безумовно негатив­ним явищем у суспільному житті.

Незважаючи на всі проблеми, комп'ютеризовані системи облі­ку і аудиту є перспективними, тому будуть і надалі розвиватися. Отже, глибокі знання комп'ютерної техніки та програмування є невід'ємною частиною знань фахівців з обліку та аудиту.

Тема 8

МЕТОДИКА АУДИТУ УСТАНОВЧИХ ДОКУМЕНТІВ ТА ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВА

8.1. Методика аудиту установчих документів

Для перевірки законності діяльності господарюючих суб'єктів аудиторами здійснюється аудит установчих документів.

Установчими документами, згідно з Цивільним кодексом Укра­їни від 16січня 2003p.,є: статут і засновницький договір (для то­вариств), установчий акт (для установ).

Законодавчими актами, які регулюють порядок створення юри­дичної особи та вимоги до змісту установчих документів, є:

  • Цивільний кодекс України від 16січня 2003p.;

  • Господарський кодекс України від 16січня 2003p.;

  • Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16липня 1999р. № 996XIV;

  • Закон України "Про господарські товариства" від 19вересня 1991р. № 1576—XII(із змінами та доповненнями) тощо.

Джерелами інформації аудиту установчих документів є: статут підприємства і засновницький договір (для товариств); установчий акт (для установ); протоколи зборів засновників; зареєстровані зміни до установчих документів; ліцензії і дозволи на визначені види діяльності; документи, що підтверджують внесення часток засновників у статутний капітал у грошовій, натуральній, нема­теріальній формах чи у вигляді цінних паперів (виписки банку, прибуткові касові ордери, акти оприбуткування майна та ін.); до­кументи, пов'язані з приватизацією й акціонування підприємств, Що знаходилися у власності держави; документи, що підтвер­джують права власності засновників на майно, внесене в оплату

108