Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Усач_организация и методика аудита.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Тема 4 56

Етичні норми аудиторської діяльності передбачають повне безумовне дотримання конфіденційності всієї інформації, яка ста­ла відомою аудитору в процесі здійснення перевірки. Згідно з чин­ним законодавством, аудитори зобов'язані зберігати в таємниці ін­формацію, отриману під час проведення аудиту, не розголошува­ти відомості, що становлять предмет комерційної таємниці, і не використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб.

Законодавством щодо аудиторської діяльності передбачено можливість залучення до участі в аудиторській перевірці фахівців різного профілю. У таких випадках доцільно отримати згоду замов­ника та закріпити її в договорі, оскільки це тісно пов'язано з про­блемою збереження конфіденційності інформації.

Для отримання аудиторських доказів аудитори застосовують різні процедури, вид яких залежить від конкретних об'єктів пе­ревірки. Отримані в ході аудиту докази необхідно обов'язково до­кументувати, тобто відображати в робочих документах аудитора. Вимоги до змісту, оформлення і порядку зберігання робочих до­кументів визначені у МСА № 230 "Документація".

Для надання об'єктивного висновку щодо фінансової звітності аудитори повинні отримувати достатньо інформації, що є необ­хідною умовою його якості. Необхідно впевнитися, що фінансова інформація правильно підготовлена.

Замовник має право отримувати від аудитора вичерпну інформа­цію щодо вимог законодавства, які стосуються проведення аудиту,

Організація аудиту фінансової звітності 57

також нормативних документів, на яких ґрунтуються зауваження та вказівки аудитора. Аудитор зобов'язаний надати замовнику таку інформацію.

Замовник несе відповідальність за повноту та достовірність інфор­мації, яка представлена аудитору на перевірку.

Аудиторська перевірка не звільняє суб'єкт господарювання від відповідальності за порушення порядку здійснення господарської діяльності, невідповідності фінансової звітності законодавчим ак­там. На завершальному організаційному етапі аудиту фінансової звітності аудитори здійснюють обробку отриманої в ході перевір­ки інформації та складають аудиторський висновок. Крім того, аудитори складають звіт щодо використання робочого часу (де вка­зують назву замовника та кількість годин роботи), а також звіт щодо витрат (де вказують назву витрат, місце та дані підтверджу-вальних документів). Згідно зі ст. 21 Закону України "Про ауди­торську діяльність", виконання аудитором (аудиторською фірмою) договору на проведення аудиторської перевірки визначається "Ак­том прийому-здачі аудиторського висновку" або іншого офіційно­го документа.

Акт складається у довільній формі. Наведемо приклад акту:

Акт прийому-здачі аудиторського висновку

від " " 200_ року

Керівник аудиторської фірми (або аудитор)

назва (прізвище) передав аудиторський висновок, який був складений на основі аудиторської

перевірки, проведеної згідно з договором № від " " 200_ року

замовнику

назва

Здав Прийняв

Керівник аудиторської фірми Керівник фірми-замовника

назва назва

прізвище підпис прізвище підпис

Дата, печатка Дата, печатка

58