Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Усач_организация и методика аудита.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Тема 9

  • перевірка правильності обліку надходжень і вибуття немате­ріальних активів;

  • перевірка правильності нарахування амортизації нематері­альних активів;

  • перевірка відповідності даних первинного обліку зносу нема­теріальних активів даним головної книги тощо.

Під час аудиторської перевірки нематеріальних активів аудитор керується П(С)БО 8"Нематеріальні активи", затвердженим нака­зом Міністерства фінансів України від 18.10.99р. № 242,законами про власність, про товарні знаки тощо.

Аудитор повинен перевірити правильність бухгалтерського облі­ку нематеріальних активів, що має вестися щодо кожного об'єк­та за встановленими групами. Необхідно перевірити правильність оцінки нематеріальних активів. Придбані (створені) нематеріальні активи зараховуються на баланс підприємства за первісною варті­стю.

Первісна вартість придбаного нематеріального активу склада­ється з ціни (вартості) придбання (крім отриманих торговельних знижок), мита, непрямих податків, що не підлягають відшкоду­ванню, та інших витрат, безпосередньо пов'язаних із його прид­банням і доведенням до стану, у якому він придатний для викори­стання за призначенням. Витрати на сплату відсотків за кредит не зараховуються до первісної вартості нематеріальних активів, при­дбаних (створених) повністю або частково за рахунок кредиту банку.

Під час аудиторської перевірки перевіряється порядок переоцін­ки нематеріальних активів, нарахування амортизації, порядок зменшення корисності нематеріальних активів, перевіряється списання з балансу та визначення фінансового результату від ви­буття об'єктів нематеріальних активів.

Під час документальної перевірки слід дослідити регістри син­тетичного та аналітичного обліку, звітність.

Приступаючи до аудиту, насамперед слід перевірити факт на­явності нематеріальних активів за документами, де списано сам об'єкт (програма для комп'ютера, конструкторська документація) або де підтверджується створення об'єкта (договір, ліцензійна уго­да). Крім того, "Акт приймання-передавання" може підтвердити факт отримання певного об'єкта інтелектуальної власності.

Результати перевірки складу нематеріальних активів та аналіз законності й доцільності їх придбання, а також правильність відоб-

Методика аудиту необоротних активів

131

раження в обліку можна відобразити за допомогою робочого доку­мента такої форми:

Структура нематеріальних активів підприємства станом на 1.01.200 р.

Дотримуючись вимог П(С)БО 8,аудитору слід переконатися, що у Примітках до річної фінансової звітності підприємство розкрило таку інформацію: вартість (первісна або переоцінена), за якою не­матеріальні активи відображені в балансі; методи амортизації та діапазон строків корисного використання нематеріальних активів; наявність і рух у звітному році тощо.

Згідно з П(С)БО 8,нарахування амортизації нематеріальних активів здійснюється протягом терміну їх корисного використан­ня, але не більше 20років, починаючи з дати прийняття на облік.

Метод нарахування амортизації нематеріального активу оби­рається підприємством, виходячи з особливостей його форми отри­мання очікуваних економічних вигод.

Суми амортизації, нарахованої протягом звітного періоду, відо­бражаються у складі витрат цього періоду або вносяться до со­бівартості іншого активу.

Аудитор разом із залученими спеціалістами визначає пра­вильність вартості інтелектуальної власності. Якщо об'єкт власності вкладений у статутний капітал, то його оцінка визначається за домовленістю засновників, а якщо придбаний за кошти, то оціню­ється за фактичними витратами на придбання, якщо отримано безкоштовно, то його оцінка визначається експертним методом.

Аудитору слід перевірити правильність оприбуткування об'єк­тів на рахунку 12"Нематеріальні активи" у кореспонденції з рахун­ками 31"Рахунки в банках", 46"Неоплачений капітал", а також

132