Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Усач_организация и методика аудита.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Тема 1

і Контроль заправильністю і своєчасністю справляння податків і зборів (обов'язкових платежів) здійснюються державними подат­ковими органами (Закон України "Про систему оподаткування" від 25червня 1991р. № 1251—XIIу редакції Закону України від 18лютого 1997р. № 77/97—ВР).

1 Основну функцію у системі податкового контролю здійснює по­даткова служба України, що діє на підставі Закону України "Про державну податкову службу в Україні" від 4грудня 1990р. № 509—XII у редакції Закону України № 3813—XIIвід 24груд­ня 1993р. Податкова служба здійснює контроль за діяльністю усієї позабюджетної і частини бюджетної сфери господарювання, усіх фізичних осіб —платників податків, що складають приблиз­но 80 %усіх доходів зведеного бюджету держави.

Крім державної податкової служби, податковий контроль здійс­нюють Державні цільові фонди, Пенсійний фонд і фонд соціаль­ного страхування. Однак прийнята 26 червня 1996 р.^Конституція України визначила, що фінансово-економічну стратегію держави визначає Верховна Рада України шляхом безпосереднього затвер­дження Держбюджету України і опосередковано — через прийнят­тя законів. Контроль за витрачанням коштів Держбюджету Укра­їни від імені Верховної Ради України здійснює Рахункова палата згідно з Законом України "Про рахункову палату" від 11.07.96 р. №315196—ВР.

(_Контрольні функції в Україні також здійснюють усі Міністерства та відомства, у межах їх повноважень.

С Крім державних контрольних органів, в Україні з 1993р. діє під­система незалежного фінансово-економічного контролю —аудиту.

Необхідність становлення і розвитку аудиту в Україні викли­кається переходом країни до нових економічних відносин, роз­витком підприємств недержавної форми власності, приватиза­цією державного майна. Основним завданням аудитора є дотриман­ня положень Закону України "Про аудиторську діяльність" від 22 квітня 1993 p № 3125—XII (з урахуванням змін і доповнень до нього).

Сфера діяльності аудиту в Україні —переважно позабюджетні підприємства-, організації, установи, і тільки за статтею 25Зако­ну України "Про Рахункову палату" від 11.07.96р. аудитори можу­ть залучатися до перевірок у бюджетній сфері.

Нині в Україні діють розрізнені елементи фінансово-економіч­ного контролю, які слід систематизувати. Робилися спроби сис-

Проблеми розвитку аудиту в Україні

17

тематизувати фінансово-економічний контроль. Зокрема, Прези­дент України видав Указ "Про Національний аудиторський комі­тет" від 20 липня 1995 р. № 631/95, метою якого було створення си­стеми фінансового контролю, виявлення порушень фінансово-гос­подарської дисципліни, аналіз причин і умов їх виникнення, захист інтересів держави у сфері економіки. Однак, цей Указ не був виконаний і позитивно не вплинув на розвиток аудиту в Україні.

Основним базовим елементом системи аудиторського (незалеж­ного) контролю є сертифіковані аудитори, які на підставі Серти­фіката і Свідоцтва про внесення в Реєстр суб'єктів аудиторської діяльності здійснюють аудиторську діяльність на території Укра­їни. Аудит є високою організацією і реалізацією економічних ідей.

На нашу думку, тільки висококваліфіковані спеціалісти, які добре володіють знаннями з бухгалтерського обліку, організації і методики проведення аудиту, оподаткування і права, можуть вирішувати завдання з питань коригування і санації, аналізу фі­нансового стану (дебіторсько-кредиторської заборгованості, пла­тоспроможності, фінансової стійкості, фондовіддачі), оперативно­го контролю, завдання стратегічного аналізу. На підставі даних і їх аналізу аудитор розробляє пропозиції щодо перспективних напрямків розвитку суб'єкта господарювання.

В останні десятиріччя значний розвиток отримали міжнаціо­нальні інвестиції, що обумовлює створення спільних підприємств, транснаціональних корпорацій, а разом з тим, виникає необхід­ність створення міжнародних аудиторських фірм, у тому числі і в Україні.

Отже, аудит виходить за рамки Національних інтересів і може бути розповсюджений на діяльність спільних підприємств декіль­кох країн світу.

Нові умови господарювання і створення самостійних підпри­ємств, діяльність яких базується на приватній, корпоративній власності, малих підприємств, підприємств з обмеженою відпові­дальністю, банківських установ, спільних підприємств об'єктивно зумовили необхідність розвитку аудиту в Україні.

Поряд з традиційними супутніми аудиту роботами, аудиторські фірми в Україні надають супутні аудиту послуги щодо привати­зації майна, комерціалізації торгівлі, акціонування підприємств, відновлення їх обліку, фінансового аналізу, менеджменту, мар­кетингу тощо.

18