Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Усач_организация и методика аудита.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Тема 12

Доходи від фінансових операцій вміщують:

Дохід від участі в капіталі —це дохід від фінансових інвести­цій, які обліковують за методом участі в капіталі (згідно з яким ба­лансова вартість інвестицій збільшується або зменшується на суму збільшення або зменшення частки інвестора у власному капіталі).

Перевіркою такого доходу аудитору необхідно встановити:

  • правильність документального оформлення доходів, отри­маних від участі в капіталі інших підприємств. Особливу увагу аудитор повинен приділити перевірці договорів по спільній діяль­ності;

  • правильність і повноту відображення в облікових докумен­тах та на рахунках дивідендів, отриманих по акціях, облігаціях та інших цінних паперах, які належать підприємству. У випад­ку, коли сплата дивідендів здійснюється фізичним особам, аудитор повинен з'ясувати легітимність таких операцій;

  • правильність ведення синтетичного та аналітичного обліку рахунків 72, 73та віднесення їх результатів у кінці місяця на рахунок 79.

Аудитом правильності відображення інших доходів та фінан­сових результатів від інвестиційної діяльності слід з'ясувати:

  • доходи, отримані від фінансових інвестицій (крім доходів, які отримані за методом участі в капіталі), дивіденди, відсотки, амортизацію дисконту за інвестиціями в боргові цінні папери;

  • правильність списання збитків від раніше присуджених бор­гів із неустойок, за якими повернені виконавчі документи;

  • законність і доцільність віднесення витрат із утримання ін­ших об'єктів.

Надзвичайними подіями вважають: стихійне лихо (землетру­си, зсув ґрунту, повінь тощо), експропріацію власності підприєм­ства за кордоном, тобто події, які не повторюються періодично або не носять очікуваного характеру для підприємства. Існують випадки, коли одна й та ж подія для одного підприємства може бути надзвичайною та звичайною для іншого, тобто класифікація подій як надзвичайних залежить від рішення керівництва під­приємства. Облік доходів, які виникли внаслідок надзвичайних подій, обліковується на рахунку 75"Надзвичайні доходи" (рис. 12.3).

183

Рис. 12.3. Організація бухгалтерського обліку надзвичайних подій

Аналітичний облік доходів від надзвичайних подій організо­вується за видами доходів, синтетичний на основі:

  • 751 рахунку для відшкодування збитків від надзвичайних подій;

  • 752 рахунку для відображення доходу від інших подій чи операцій, які відповідають визначенню "надзвичайних подій".

Аудитор повинен звернути увагу не тільки на організацію об­ліку надзвичайних доходів, але й визначити:

  • підтвердження надзвичайних доходів бухгалтерськими до­кументами про наявність і визнання надзвичайних подій, стихій­ного лиха чи аварії;

  • правильність віднесення надзвичайних подій на рахунки бухгалтерського обліку;

  • своєчасність оформлення документів щодо списання витрат ВІД стихійного лиха, аварії чи інших надзвичайних подій.

184

Тема 12

Завершальним етапом аудиту доходів є: аудит правильності та достовірності формування фінансового результату та його використання.

Цей етап є найважливішим і найскладнішим для аудитора, адже на цьому етапі здійснюється встановлення та аналіз резуль­татів фінансових операцій, результатів основної діяльності, аналіз чистого доходу від реалізації продукції, валового прибутку, ре­зультатів надзвичайних подій, іншої звичайної діяльності і аналіз даних головної книги та фінансової звітності.

Фінансовий результат — це приріст чи зменшення власного капіталу підприємства, що утворюється в результаті підприєм­ницької діяльності.