Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Усач_организация и методика аудита.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Тема 8

Закінчення анкети

1

2

3

4

5

періоді та правильність їх відображення у звітності

12

Метод оцінки ступеня завершеності операцій з на­дання послуг

— вивчення виконаних робіт

— питомої ваги обсягу виконаних послуг у загально-му обсягу послуг

— питомої ваги обсягу здійснених витрат у загально-му обсягу витрат

— рівномірного нарахування

13

Наявність та порядок

формування ре-зервів для забез-печення майбут-ніх витрат і пла-тежів (навести)

14

Метод відобра-ження фінансо-вих інвестицій

— за методом участі у капіталі

— за справедли-вою вартістю

— за собівартістю

15

Визначена межа суттєвості

16

Наявність змін облікової політики у перевіряючому періоді та правильність їх відображення у звітності

Виконав

Перевірив

Методика аудиту установчих документів та облікової політики підприємства 117

Особливу увагу в процесі аудиту облікової політики необхідно звернути на її зміни, якщо вони суттєві. Згідно з П(С)БО б "Виправ­лення помилок і зміни у фінансових звітах", внесення змін в облі­кову політику можливе лише у таких випадках, коли це:

  • зміна статутних вимог;

  • зміна вимог органу, що затверджує П(С)БО;

  • якщо зміни забезпечать достовірніше відображення подій або операцій у фінансовій звітності підприємства.

Будь-які зміни в обліковій політиці мають бути законодавчо чи економічно обґрунтованими. Для цього в ході аналізу змін аудитор повинен отримати детальні роз'яснення керівництва під­приємства для того, щоб зрозуміти його наміри. Однак, ці пояснен­ня слід розглядати критично, оскільки прагнення адміністрації не завжди адекватні господарській ситуації та інтересам власників підприємства. Зміна облікової політики можлива лише у випад­ках, передбачених національними положеннями (стандартами) бух­галтерського обліку і повинна бути обґрунтована та розкрита у фі­нансовій звітності.

Практика аудиторських перевірок свідчить, що прийняту під­приємством облікову політику не завжди послідовно застосовують протягом звітного року або вона не витримується усіма відокрем­леними структурними підрозділами. Тому, у випадку наявності в організації відокремлених структурних підрозділів, особливу увагу аудитору слід звернути на послідовність застосування ними обраної облікової політики.

У процесі проведення аудиту облікової політики встановлюєть­ся відповідність обраних підприємством методів і процедур веден­ня бухгалтерського обліку, з одного боку, чинному законодавству, з іншого — меті, характеру та умовам діяльності підприємства. Аудит облікової політики покликаний дати оцінку обраним на під­приємстві методам і процедурам ведення бухгалтерського обліку, як з точки зору відповідності стратегічній меті фінансового ме­неджменту, так і з погляду раціональності та економічності побу­дованого на них облікового процесу, що має забезпечувати фор­мування повної та достовірної картини фінансово-господарської Діяльності підприємства і його майнового стану.

З іншого боку, аудиторська перевірка пов'язана, у більшості випадків, з необхідністю для аудитора висловити свою думку щодо

118