Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Усач_организация и методика аудита.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Тема 9

ходом інвентаризації, оцінити правильність її методики, доку­ментальне оформлення, правильність відображення її результатів у бухгалтерському обліку. Крім того, аудитору слід зробити ви­біркову перевірку записів у інвентаризаційних відомостях (опи­сах) самостійним перерахунком окремих видів основних засобів. Під час виявлення відхилень від наданих даних підприємством-клієнтом аудитор направляє листа відповідного змісту керівнику підприємства з рекомендаціями щодо усунення виявлених недо­ліків.

Результати вибіркової інвентаризації основних засобів ауди­тор оформляє у нижчевказаному робочому документі:

Опис вибіркової інвентаризації основних засобів

з/п

Об'єкт основ­них засобів

Шифр основ­них засобів

Мате­ріально

відпо­відальна

особа

Наявність основних засобів

При­мітки

Заданими обліку

За резуль­татами перевірки

1

2

3

4

5

6

7

Аудитор перевіряє правильність ведення інвентарних карток індивідуального і групового обліку основних засобів, своєчасне за­повнення всіх реквізитів у них. Якщо картки на окремі об'єкти відсутні, аудитор пропонує керівництву підприємства віднови­ти аналітичний пооб'єктний облік основних засобів. Достовірність даних про наявність і рух основних засобів перевіряється зістав­ленням суми за інвентарною карткою з сумою, показаною в описі інвентарних карток.

Аудитору слід впевнитися у правильності організації аналі­тичного обліку і визначити, чи всі основні засоби підприємства закріплено за матеріально відповідальними особами.

Крім того, встановлюють відповідність даних аналітичного обліку основних засобів їх залишку за рахунком 10 "Основні за­соби" на відповідні дати, відповідність залишків головної книги із залишками у балансі.

Результати перевірки відповідності даних аудитори оформля­ють у нижчевказаному робочому документі:

Методика аудиту необоротних активів

125

Порівняльна відомість залишків у синтетичних та аналітичних регіст­рах обліку основних засобів

з/п

Показники

Дата

31.03

30.07

30.09

31.12

1

2

3 4

Залишок у регістрах аналітичного обліку Залишок у регістрах синтетичного обліку Залишок у головній книзі Залишок у балансі

Повноту і своєчасність оприбуткування основних засобів мож­на визначити шляхом порівняння дати оприбуткування за рахун­ком 10"Основні засоби" з датами, вказаними у первинних доку­ментах (актах введення в експлуатацію, актах приймання-пере-давання основних засобів тощо).

Слід документально перевірити операції зі списання основних засобів, правильність їх оформлення, законність і доцільність вибуття і відображення його в обліку.

Аудитор також перевіряє правильність переоцінки основних засобів за відповідною вартістю, її відображення в бухгалтерсько­му обліку.

Аудитом правильності проведення річної інвентаризації основ­них засобів слід з'ясувати правильність оцінки основних засобів, встановити їх належність, перевірити достовірність облікових записів із основних засобів і залишків із них у балансі, перевірити правильність нарахування зносу основних засобів та визначення витрат на їх ремонт.

Необхідно встановити власника основних засобів (підприєм-ство-клієнт чи інші господарюючі суб'єкти), оскільки від цього залежить, відображаються вони у балансі, чи на позабалансових Рахунках.

Для відображення в обліку реальної вартості об'єктів основні засоби періодично підлягають індексації, під час якої їх оціню­ють за відповідною вартістю при одночасному встановленні їх зносу.

Переоцінена первісна вартість і знос об'єкта основних засобів визначаються як добуток первісної вартості або зносу та індексу

126

Тема 9

переоцінки. Індекс переоцінки визначається діленням справед­ливої вартості об'єкта, який переоцінюється, на його залишкову вартість. Сума дооцінки залишкової вартості об'єкта основних засобів відображається у складі додаткового капіталу, а сума Уцінки —у складі витрат звітного періоду. Після цього аудитор перевіряє правильність ведення обліку амортизації основних за­собів.

Об'єктом амортизації є окремі основні засоби, крім землі, про­дуктивної худоби, житлових будинків, споруд благоустрою, авто-Доріг, видавничої продукції тощо. Амортизація нараховується Протягом строку корисного використання об'єкта основних за­собів.

Згідно з П(С)БО 7 "Основні засоби", метод амортизації має вра­ховувати форму, в якій підприємство отримує економічну вигоду від активу. Вибір методу амортизації основних засобів підприєм­ство здійснює самостійно. Обрані методи амортизації основних за­собів є елементами облікової політики підприємства: 1) прямолі­нійної; 2) зменшення залишкової вартості; 3) прискореного змен­шення залишкової вартості; 4) кумулятивного; 5) виробничого.

Якщо є розбіжності між даними синтетичного й аналітичного обліку, аудитор з'ясовує причини, винних осіб, визначає наслідки (нарахування або зайве нарахування амортизації) і пропонує усу­нути недоліки.

Важливе місце посідає перевірка вибуття основних засобів внас­лідок ліквідації об'єктів, які стали непридатними внаслідок їх старіння і зносу. Аудитор перевіряє правильність оформлення і своєчасність відображення операцій щодо списання основних за­собів. Встановлюється правомірність списання витрат щодо лік­відації основних засобів, повнота оприбуткування цінностей, що Надійшли від ліквідації і їх відображення в обліку.

У процесі дослідження операцій, пов'язаних з орендою, з'ясо­вують питання своєчасності нарахування і розрахунків за орендо­вані основні засоби, виявляють факти передачі в оренду основних Засобів безобліково, перевіряють правильність відображення ПДВ.

Аудитору слід звернути увагу на основні засоби, які було при­дбано за рахунок кредитів банку чи інших фінансових установ (пов­ністю або частково). Згідно з П(С)БО 7"Основні засоби", відсотки За кредитами на придбання (створення) основних засобів не вно­сяться до їх первісної вартості і належать до фінансових витрат

Методика аудиту необоротних активів 127

звітного періоду. При безоплатному отриманні основних засобів вони повинні бути оцінені за ринковою, а не залишковою вартістю. Результати перевірки законності, достовірності та правильності відображення в обліку списання витрат на проведення ремонтів основних засобів оформляють у нижчевказаному робочому доку­менті аудитора:

Відомість списання витрат на проведення ремонту основних засобів