Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Усач_организация и методика аудита.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Тема 7

Хорошим помічником у такихвипадках знову ж таки може статиІнтернет. За допомогою пошукових сайтів аудитор швидко може відшукати потрібні йому показники, тим самим заощадив­ши час, який довелося би згаяти на перегляд великої кількості паперових довідників, журналів, інструктивних матеріалів тощо.

Електронні таблиці

Сьогодні популярним стало використання бухгалтеріями елек­тронних таблиць, які значно спрощують обрахунки. Більшість бухгалтерій користується електронними таблицями "Excel",які є доступними в усіх сучасних операційних системах. Викори­стання електронних таблиць значно прискорює виконання бух­галтерських операцій. Скажімо, розрахунково-платіжна відо­мість, розроблена за допомогою електронних таблиць, дає мож­ливість за лічені секунди нарахувати численним працівникам підприємства заробітну плату.

Загалом, майже весь бухгалтерський облік підприємства мож­на подати за допомогою електронних таблиць, які пов'язані між собою. Окремими електронними таблицями можна подати жур­нал проводок, головну книгу, деякі звіти.

Використовуючи логічні функції електронних таблиць "Excel",аудитор може за їх допомогою перевіряти правильність ведення бухгалтерського обліку. Особливу увагу слід звертати на червоні цифри, які висвітить у таблицях комп'ютер. Як правило, вони свідчать про певні помилки в бухгалтерії. Лише в деяких умовах червоні цифри в таблицях означають, що цей показник має від'єм­не значення. Наприклад, не може бути червоною цифра, яка по­казує залишок грошей у касі. Гроші або є, або нема, а від'ємним їх показник бути не може. А ось залишок на рахунку в банку може бути від'ємним: за умови отримання підприємством оверд­рафту,воно може списувати з рахунку суму, більшу від залишку на ньому на величину отриманого овердрафту.

За допомогою електронних таблиць аудитор може швидко про­аналізувати фінансову звітність і кінцеві показники діяльності підприємства. Для цього потрібно, використовуючи логічні функ­ції, записати в електронні таблиці процедури обчислення фі­нансових показників у вигляді формул з арифметичних і логіч­них дій. Цей підготовчий етап виконується аудитором до початку аудиторської перевірки. А вже безпосередньо на підприємстві аудитор лише вводить в комп'ютер початкові фінансові показни-

Організація аудиту в комп'ютерному середовищі

99

ки і, натиснувши клавішу "Enter",отримує готові аналітичні показники рентабельності, ефективності діяльності підприємства тощо.

Використання електронних таблиць дає змогу аудиторові про­водити глибокий економічний аналіз, затрачаючи при цьому мінімум зусиль та часу. Нині широко використовуються елек­тронні таблиці "Excel", які, як правило, є в кожній операційній системі "Windows". Деякі підприємства, а також окремі аудито­ри, використовують у своїй діяльності таблиці "Суперкалк". Про­те, певна незручність цих електронних таблиць призвела до їх зникнення з ринку комп'ютерних продуктів. Тому найоптималь-нішим нині є використання електронних таблиць "Excel".