Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Усач_организация и методика аудита.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Тема 6

За результатами внутрішнього аудитукерівництво підпри­ємства заучастю трудовогоколективу розробляє заходищодо лік­відації і запобігання повторення недоліків у своїй подальшій діяльності і організовує контроль за виконанням цих заходів. За кожним випадком нестачі коштів чи матеріальних цінностей керівництвом підприємства подаються позивні вимоги про від­шкодування збитку відповідно правоохоронним органам чи в ар­бітраж.

Таким чином, внутрішній аудит активно впливає на виявлен­ня негативних явищ у діяльності підприємства, встановлення їх причин і сприяє профілактиці недоліків і зловживань у підприєм­ницькій діяльності суб'єктів господарювання.

Тема 7

ОРГАНІЗАЦІЯ АУДИТУ

В КОМП'ЮТЕРНОМУ СЕРЕДОВИЩІ

7.1. Програмне забезпечення для аудитора

Починаючи з 50-х pp.XXст., в нашесуспільство влилося таке незрозуміле ще на той час поняття —комп'ютер. Це було щось нове і невідоме. Тоді ніхто не міг і подумати, що мине лише півсто­ліття, і люди вже не уявлятимуть життя без використання ком­п'ютера. Та саме так усе й сталося.

Сьогодні комп'ютер тісно увійшов у ділове життя суспільства. Все більше і більше процесів з виробництва й реалізації продукції виконуються за допомогою ЕОМ. Комп'ютеризація дала змогу до­сягнути значно кращих результатів діяльності багатьох підпри­ємств і установ, значно зменшити кількість працівників, а разом з тим — зменшити затрати виробництва, а в результаті і собівар­тість продукції, що веде до збільшення прибутків і рентабельності.

Спочатку комп'ютери використовувалися лише як обчислю­вальна техніка і призначалися для складних обрахунків, які було важко виконувати за допомогою рахівниці. Та з часом кількість операцій, які виконувалися з допомогою комп'ютера, збільшува­лась. Нині на великих підприємствах без використання комп'ю­тера не виконується жодна фінансова операція.

Комп'ютер сьогодні став надійним помічником кожного бух­галтера. Він дає змогу швидко виконувати бухгалтерські операції, за лічені секунди подавати бухгалтеру потрібні звіти, і разом 3 Цим, постійно стежити за правильністю даних, які вводить бух­галтер. Це дає змогу бухгалтеру уникнути багатьох арифметич­них та логічних помилок, яких він допускається, ведучи бухгал­терію вручну, за допомогою калькулятора чи рахівниці.

Тому сьогодні бухгалтерів, які ведуть неавтоматизований облік,

ишилося одиниці —це, як правило, бухгалтери малих підприємств

96

Тема 7

або приватні підприємці, в яких досить мала кількість операцій, і купівля комп'ютера є досить накладною, оскільки потребує чималих затрат.

Комп'ютеризація бухгалтерського обліку та інших сфер гнит­тя значно збільшила ефективність роботи працівників. Нині один бухгалтер за допомогою комп'ютера може виконувати той же обсяг роботи, який виконувало 3—4бухгалтери з калькулятором та ра­хівницею. Проте, комп'ютеризація має і негативні наслідки, які будуть розглянуті пізніше.

Враховуючи сучасні тенденції обліку, потребує змін і система аудиту. Часи, коли аудитор приходив на перевірки лише із стосом паперів у руках та глибокими знаннями в голові, поступово від­ходять у минуле. Оскільки аудит іде в ногу з обліком, то і його не оминула комп'ютеризація та автоматизація. Нині аудитор при­ходить на аудиторську перевірку з ноутбуком, в який закладено чималий багаж економічної та юридичної інформації: законодавчі і нормативні акти, інструкції, листи, вимоги тощо.

Для ефективного і швидкого проведення аудиту аудитор все частіше використовує комп'ютерні програми з автоматизації бухгалтерського обліку, програми автоматизованого аналізу фі­нансово-господарської діяльності, юридичні бази даних та інші комп'ютерні продукти, які значно полегшують процес перевірки.

Оскільки сьогодні для автоматизації обліку використовується декілька десятків бухгалтерських програм, то й аудиторові для ефективного проведення перевірки потрібно досконало знати їх усі. Але це неможливо. На великих аудиторських фірмах цю проблему вирішили таким чином: за кожними 2—3-ма програма­ми закріплений аудитор, який знає їх досконало, постійно сте­жить за змінами і доповненнями до них. І в залежності від того, яку програму використовує підприємство, на якому проводиться аудит, на перевірку відсилають того аудитора, який досконало знає цю програму. Поза конкуренцією залишаються в цьому випадку індивідуальні аудитори-підприємці, які виконують ауди­торську перевірку самостійно. Вивчити всі бухгалтерські програ­ми вони не в силі, тому і не можуть виконувати аудит на деяких під­приємствах, які ведуть бухгалтерський облік з використанням не­відомих їм програм.

Проте, більшість комп'ютерних продуктів використовують всі аудитори. Розглянемо деякі з них:

Організація аудиту в комп'ютерному середовищі

97

Бази даних із законодавства

Широковідомими серед аудиторів є декілька програм із юри­дичними базами даних: "Юристконсульт", "Ліга: Закон", "Кон­сультант" та інші. Головне призначення цих програм — швидко знайти і надати для перегляду чи друку потрібний закон, норма­тив чи інструкцію з бухгалтерського обліку, оподаткування, пра­вового регулювання господарської діяльності чи іншої сфери су­спільного життя.

Користуючись цими програмами, аудитор значно швидше може відшукати потрібний йому законодавчо-нормативний матеріал, тим самим збільшуючи ефективність своєї роботи. Розробники перелічених програм, борючись за свою нішу на ринку, намага­ються якнайшвидше вносити всі нові зміни в законодавство до своїх програм, що дає можливість аудитору завжди мати під рукою найновіші законодавчі акти.

Останнім часом замість вищеперелічених програм аудитори все частіше користуються послугами Інтернету, де на відповідних сай­тах Верховної Ради України завжди можна знайти потрібний за­кон. Найпоширенішим сайтом є сайт Верховної Ради, який мож­на відвідати за адресою: www.Rada.gov.ua.

Перевагою програм із юридичними базами даних є те, що в них значно краще розвинуті функції пошуку та відбору законо­давства за певними тематиками, а також набагато швидший по­шук, що дає можливість значно зекономити час аудитора на по­шук потрібних матеріалів, а в результаті —здешевити вартість самих аудиторських послуг.

Довідники

Під час проведення аудиторських перевірок аудиторам час від часу потрібні різні показники: ставки податків, банківських відсотків, допустимі норми різних витрат, розміри мінімальної заробітної плати та інші показники. Більшість із цих документів відсутня у юридичних базах даних спеціальних програм. Тому аудитор змушений переглянути чимало різних довідників, збір­ників нормативних актів, спеціальних фахових журналів, щоб відшукати одну-дві потрібні цифри. У спеціальних бухгалтер­ських програмах, як правило, наявні лише ті довідники, які без­посередньо використовуються підприємством при веденні бухгал­терського обліку. Тому вони не завжди можуть допомогти ауди­тору.

98