Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Усач_организация и методика аудита.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Тема 1

Останнім часомрішення урядупередбачали розв'язання пи­тань податкового законодавства та контролю за його дотриманням з метою поповнення державного бюджету. При цьому основним завданням органів державних податкових служб було здійснення суворого контролю за дотриманням податкового законодавства, пра­вильним обрахуванням і сплатою податків й зборів (обов'язкових платежів) та неоподаткованих доходів, встановлених законодав­ством.

А тому ще до моменту податкового аудиту слід перевірити пра­вильність складання річної фінансової звітності. Перед складан­ням річної фінансової звітності на підприємстві в обов'язковому порядку проводиться інвентаризація активів і зобов'язань.

Проведення інвентаризацій необхідне і в разі передачі майна державного підприємства в оренду, під час його приватизації, перетворення підприємства в акціонерне товариство, при зміні матеріально відповідальних осіб, при встановленні різних відхи­лень від заданих параметрів, при ліквідації підприємств тощо.

Аудитор повинен переконатися в тому, що після проведених інвентаризацій врегульовані всі розбіжності між фактичними даними і показниками бухгалтерського обліку. Результати інвен­таризації відповідають вимогам нормативних актів.

Метою складання фінансової звітності є надання користувачам повної, правдивої і неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства.

Під час перевірки аудитор зобов'язаний встановити, чи дотри­муються на підприємстві при складанні звітності Положень (стан­дартів) бухгалтерського обліку.

Річна фінансова звітність повинна містити баланс (форма № 1),звіт про фінансові результати (форма № 2),звіт про рух грошових коштів (форма № 3)і звіт про власний капітал (форма № 4).

В Україні, починаючи з липня 1997p.,суб'єкти господарюван­ня складають також податкову звітність щодо фінансових резуль­татів —податкові декларації про доходи (прибутки) підприємства. Фінансова і податкова звітність складаються на підставі вивіре­них показників.

Фінансова звітність, як і податкова, складається на підставі уза­гальнення фактів діяльності, але їх інформація має різну мету.

У першому випадку —для визначення фінансового результату від господарювання (наприклад, балансового прибутку), а у друго-

Проблеми розвитку аудиту в Україні

21

му —для визначення результату (прибутку), який підлягає оподат­куванню.

Насамперед аудитор перевіряє правильність складання балансу:

  • дані статей балансу на початок періоду повинні дорівнювати даним балансу на кінець попереднього періоду;

  • дані статей балансу на кінець звітного періоду повинні відпо­відати результатам інвентаризації;

  • суми статей балансу за розрахунками з фінансовими, податко­вими органами, установами банків звіряються і повинні бути тотож­ними;

  • дані заключного балансу повинні відповідати оборотам і саль­до за рахунками головної книги на кінець звітного періоду;

  • дані балансів на початок і кінець звітного періоду повинні бути зіставленими.

Аналогічна перевірка проводиться із необоротних запасів, фі­нансових інвестицій, запасів незавершеного виробництва готової продукції, дебіторської заборгованості, поточних зобов'язань і власного капіталу.

З прийняттям Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність" і Положень (стандартів) бухгалтерського обліку пройшло розмежування між бухгалтерським обліком (він дає інфор­мацію для фінансової звітності) і податковим обліком (забезпечує інформацією про нарахування та сплату податків).

На основі податкового обліку складають податкові декларації, які є формами податкової звітності.

Податковий облік забезпечує облік валових доходів, валових витрат, амортизації, з метою визначення податку на прибуток.

Аудитору слід знати, що чистий прибуток за ф. 2"Звіт про фінан­сові результати" і прибуток, що підлягає оподаткуванню за Декла­рацією про прибуток підприємства, є нетотожними сумами.

Тому фінансовий результат, визначений як різниця між доходами і витратами, не може слугувати основою для розрахунку податку на прибуток.

Виникають великі труднощі в роботі бухгалтерів, особливо з при­чини частих змін у нормативних документах з питань оподаткування.

Тема 2

ОБ'ЄКТИ АУДИТОРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ