Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Усач_организация и методика аудита.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Тема 4

На практиці, крім "Акту прийому-здачі аудиторського висновку", для здійснення розрахунків за здійснення аудиту складають "Акт виконання умов договору". Форма акту може бути довільною. Наве­демо приклад акту:

Акт виконання умов договору

Усі роботи, передбачені договором № від " " 200 p., виконані

повністю. Взаємних претензій сторони не мають. До сплати підлягає гривень, у тому числі ПДВ гривень.

Замовник Аудиторська фірма

Директор Директор

підпис підпис

Дата, печатка Дата, печатка

Отже, ефективність діяльності аудиторів (аудиторських фірм) під час здійснення аудиту фінансової звітності залежить від комплексу заходів, які повинні забезпечити ефективне викори­стання робочої сили, зокрема: розподіл і кооперацію роботи, ство­рення нормативних умов для роботи, організацію праці кожного аудитора, раціональне планування, документальне оформлення важливих моментів перевірки, контроль якості роботи аудиторів тощо.

Тема 5

ОРГАНІЗАЦІЯ АУДИТОРСЬКИХ ПОСЛУГ

5.1. Суть та призначення аудиторських послуг

Спираючись на багаторічний досвід, американський вчений Р. Монтгомері та його послідовники дали досить глибоке і повне визначення аудиту: "Аудитом називають системний процес об'єк­тивного збору і оцінки свідоцтв про економічні дії і події з метою визначення ступеня відповідності цих тверджень встановленим критеріям і представлення результатів перевірки зацікавленим користувачам" [4,с. 19].

За Законом України "Про аудиторську діяльність", аудит —це перевірка бухгалтерської звітності, обліку, первинних документів та іншої інформації щодо фінансово-господарської діяльності суб'єктів господарювання з метою визначення достовірності їх звітності, обліку, його повноти і відповідності чинному законо­давству чи встановленим нормативам.

Аналогічне поняття аудиту дає національний норматив № 1"Ви­моги національних нормативів аудиту".

Отже, аудит, згідно з національним чинним законодавством, за об'єктом дослідження зводиться до аудиту фінансової звітності, за суб'єктом він може бути тільки зовнішнім, тобто здійснювати­ся незалежним аудитором або аудиторською фірмою на договірній основі.

Договір —це документ, який засвідчує факт досягнення до­мовленості між замовником і виконавцем про проведення ауди­торської перевірки.

Зміст договору на проведення аудиту може бути різним залеж­но від конкретних обставин, проте існує ряд моментів, які у будь-якому випадку повинні знайти відображення у договорі.

Обов'язково у договорі мають бути обумовлені наступні поло­ження:

60

Тема 5

  • мета аудиту;

  • масштаб аудиту, враховуючи посилання на чинне законодав­ство, нормативи (поняття масштабу аудиту вміщує в себе необ­хідний обсяг і глибину перевірки; склад, кількість, обсяг ауди­торських процедур);

  • можливість доступу до будь-яких записів, документацій та іншої інформації, замовленої у зв'язку з аудитом;

  • відповідальність керівництва підприємства, яке перевіряє­ться, за надану аудиторам інформацію (у разі необхідності обу­мовлюється вимога про отримання від керівництва підприємства письмового підтвердження, що стосується наданої інформації);

  • умови відповідальності за початкові залишки при першому проведенні аудиту або якщо попередні перевірки виконувались іншим аудитором;

  • вказівка на те, що у зв'язку з рівнем суттєвості перевірки та інших властивих аудиту обмежень існує можливість, навіть ймо­вірність того, що будь-які істотні помилки можуть залишитись не

знайденими;

— форма, у якій замовникові буде видана інформація про ре­ зультати проведеної аудитором роботи (обсяг і склад переданої замовнику документації).

Крім того, у договір можуть бути внесені такі пункти:

  • угоди, які стосуються планування аудиту;

  • угоди, які стосуються залучення до перевірки інших ауди­торів та фахівців інших галузей з деяких аспектів аудиту;

  • угоди, які стосуються залучення до перевірки внутрішніх аудиторів та іншого персоналу клієнта;

  • порядок розрахунків за виконання робіт з аудиту;

  • будь-які можливості обмеження аудиторського зобов'язання;

  • посилання на будь-які додаткові угоди між аудитором та клієнтом.

У розділі "Предмет договору" вказується назва аудиторської послуги ("проведення аудиту" або "аудиторська перевірка"), мета аудиту і характеризується масштаб аудиту.

Організація аудиторських послуг

61

У розділі "Зобов'язання сторін" вказується перелік та характе­ристика зобов'язань, які бере на себе кожна зі сторін. При цьому перелік зобов'язань замовника повинен містити такі положення:

  • надання аудиторам можливості доступу до будь-яких запи­сів, документації та іншої інформації, яка вимагається у зв'язку з аудитом;

  • відмова від будь-яких дій, які здійснюються з метою впливу на думку аудитора;

  • зобов'язання щодо прийому й оплати робіт;

  • інші зобов'язання.

У переліку зобов'язань аудитора необхідно вказувати про:

  • дотримання умов конфіденційності інформації та інших принципів аудиту;

  • зазначення форми, в якій замовникові буде видана інфор­мація про результати проведеної аудитором роботи (обсяг та склад переданої замовникові документації);

  • дотримання вимог до якості, згідно із стандартами та нор­мами аудиту, законодавчих актів України та іншими (вказати, якими саме) критеріями;

  • зобов'язання інформування замовника у випадку, якщо у процесі роботи виявиться їх недоцільність;

  • інші зобов'язання.

У розділі "Порядок здавання та приймання робіт" вказується перелік, характеристика та послідовність процедур, які викону­ються сторонами при передачі результатів роботи, а також умови та порядок оформлення відмови замовника прийняти виконану роботу.

У розділі "Термін виконання робіт" вказується тривалість ви­конання роботи, дати початку та закінчення, а також терміни по­дання результатів виконаної роботи.

У розділі "Вартість робіт та порядок розрахунків" вказуються відомості про розмір та порядок виплати винагороди за виконан­ня робіт.

62