Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры философия.docx
Скачиваний:
118
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
162.02 Кб
Скачать

9. Раціоналізм і емпіризм у теорії пізнання Нового часу.

Емпіризм проголошує, що основний зміст наукове пізнання отримує з чуттєвого досвіду, а раціоналізм – через діяльність розуму.

Сенсуалізм – джерело всіх знань є відчуття (“Нічого нема в розумі , чого не було б у відчуттях” Дж.Локк) Джон Локк осн. завдання своє ф-ії вбачає в дослідженні пізнавальних здібностей та здатностей людини, у виявленні джерел люд. пізнання.Пізнання Локк розглядав як результат чуттєвого досвіду і поділяв на 2 сфери : зовнішній (основа чуттєвого пізнання природи) і внутрішній( -рефлексивного пізнання діяльності душі)

Локк создал концепцию про так назв. « первичные и вторичные свойства объекта» (Локк делил св-ва вещей на 2 групы: 1)объективные ( зависят от объекта) – вес, длина и т.д.; 2)субъективные (зависят от чел-ка) – вкус, цвет, запах и т.д.)

Засновником емпіризму був англ. Ф-ф Френсіс Бекон (“Новий Органон”).Гол.завдання – пізнання природи і оволодіння її силами; основні методи – індукція та експеримент.

Засновником раціоналізму був франц.ф-ф Рене Декарт (“Міркування про метод”) свою методологію будує на принципах раціоналістичної дедукції, а експеримент визнає лише як передумовупізнання, що має підпорядковуватись рац.-математ. мисленню.

10. Філософія епохи Просвітництва

18ст. в історії думки наз-ють епохою освіти. У філософії Просвітництва містився цілий ряд ідей і положень, які в своїй сукупності визначали особливості поглядів просвітителів на

суспільство і суспільний розвиток.

* Найважливішим елементом, основною філософії Просвітництва було переконання в тому, що все існуюче в світі не тільки може, але мусить бути пояснено на основі розуму, тобто раціоналістично. Просвітителі були прямими спадкоємцями "наукової революції 17 сторіччя", пов'язаної з відкриттями Ньютона, Декарта, Галілея.По думку філософів Просвітництва, не тільки природа, але й суспільство має бути піддано неупередженому науковому аналізу, осмислено раціоналістично, з точки зору діючих у суспільстві законів, * Найважливішим законом розвитку суспільства філософи - просвітителі вважали те, що воно розвивається від менш розвинених форм до більш розвиненим, тобто по шляху прогресса.Іменно просвітителями була введена в філософський обіг

ідея суспільно - історичного прогресу, * Просвітителі критикували абсолютну владу монарха, становий лад, обмеження особистих прав і свобод, релігійні забобони і неуцтво. Просвітителі сформулювали струнку концепцію реформ, що охоплюють всі сфери суспільного життя, спрямовану на досягнення так званого "суспільного блага", суспільного устрою, при якому задовольняються потреби кожного члена суспільства, * Здійснення цієї програми реформ вони пов'язували головним умовою: Просвітництвом суспільства, поширення в різних його шарах

наукових знань, норм моралі, викорінення забобонів і невежества.Публікація знаменитої "Енциклопедії" під керівництвом Дені Дідро розглядалася як перший крок до освіти суспільства,

У Франції: Ж.Ж. Руссо, Д. Дідро, П. Гольбах, Вольтер, Ламетрі

У цілому вчення французьких філософів-просвітителів про че-ловеке мало гуманістичну і демократичну спрямований-ність, справило значний вплив на подальший розвиток матеріалістичної антропології.

Руссо ("Міркування про походження і основах нерівності серед людей") У питаннях світогляду Р. дотримувався деїзму (вчення, що визнають істот. Бога як безособової першопричини світу, тобто світ будучи створений, наданий дії своїх законів) Поряд з істот. Бога визнавав безсмертну душу.Р. виступав за демократію, свободу, равенство.Прічіной нерівності бачив в появі приватної власності.

Вольтер своє головне завдання бачить у розгвинчування релігійної догматики, к-рая заважає людям будувати щасливе жізнь.Вольтер розглядав дущу як здатність мислити та відчувати в прямій залежності від тіла (органів почуттів і т.д.)

Французькі матеріалісти - Гольбах, Дідро (Енциклопедія), Гельвецій, Ламетрі. (Л. Висловив майже всі ідеї, к-які були потім розвинені матеріалістами 18 ст Л.доказивал, що форма невіддільна від матерії, що матерія пов'язана з двіженіем.Форми матерії:

Неорганічне, рослинний і тваринний світ (вкл. Чіл-ка). Л.счітал, що мислення притаманне тільки чел-ку і рассматр.Як результат організації матерії. * Саме Просвещение стало ідейною основою Французької революції 18 століття, спрямованої проти "старого порядку": абсолютизм короля, станового ладу, безправ'я селян, революції, яка висунула знамените гасло "свободи, рівності і братерства".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]