Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юля курсач 2.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
491.52 Кб
Скачать

39

Дepжaвний вищий навчальний зaклaд

«Укpaїнcькa aкaдeмiя банківської справи Нaцioнaльнoгo бaнку Укpaїни»

Кaфeдpa банківської справи

КУPCOВA POБOТA

з дисципліни

«Банківські системи»

БАНКІВСЬКА СИСТЕМА КАНАДИ

Викoнaла:

cтудeнтка гpупи БС-01

ІПС № 101038

Грибкова Юлія Ігорівна

Пepeвipила:

ас. Олещук М. Г.

Cуми – 2012

ЗМІСТ

ВCТУП…………………………………………………………………………

3

POЗДIЛ 1

АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПОБУДОВИ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ КАНАДИ…………………………………………..

5

1.1

Загальна характеристика банківської системи……………….

5

1.2

Класифікація банків Канади згідно юридичного підходу…...

12

1.3

Законодавча база у сфері регулювання банківської діяльності. Діяльність основних банківських регуляторів…..

17

Висновки до розділу……………………………………………

21

POЗДIЛ 2

ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕНДЕНЦІЙ ДІЯЛЬНОСТІ КАНАДСЬКИХ БАНКІВ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ……….

22

2.1

Аналіз основних показників, що характеризують банківську систему…………………………………………………………..

22

2.2

Рейтинги провідних канадських банків. Їх місце у світовій банківській системі за різними показниками…………………

27

2.3

Успішний досвід канадської банківської системи у подоланні наслідків світової фінансової кризи 2008-2009 рр.

31

Висновки до розділу……………………………………………

35

ВИCНOВКИ…………………………………………………………………...

37

CПИCOК ВИКOPИCТAНИX ДЖEPEЛ……………………………………..

39

ВСТУП

Початок XXI століття ознаменувалися переходом світового господарства у новий якісний стан, пов'язаний з його зростаючою глобалізацією. У цей період різко зростає банківський капітал та активи, відбувається укрупнення фінансових інститутів і загострення конкуренції в банківській справі.

У цих умовах банківська система Канади, самої малонаселеної країни в групі країн Великої сімки, продемонструвала високу опірність зовнішнім і внутрішнім дестабілізуючим факторам, до яких відносяться міжнародні фінансові кризи, економічний спад, зниження платоспроможності компаній, погіршення інвестиційного клімату. При цьому в банківській системі Канади в останні роки відбувалися серйозні зрушення, викликані технологічним прогресом, еволюцією конкурентного середовища в секторі фінансових послуг. Технологічний прогрес розширив можливості оптимізації діяльності кредитно-фінансових установ і освоєння нових продуктів і послуг, зокрема, по обслуговуванню кредитних карт і щодо забезпечення розрахунків. Змінилися також і механізми надання фінансових продуктів і послуг: банківські автомати та електронна торгівля поступово витісняють традиційні способи обслуговування клієнтів. Завдяки великим фінансовим активам, їх диверсифікованої структурою, високому рівню рентабельності та капіталізації, банківські установи Канади зберігають міцні позиції на світовому фінансовому ринку

Про актуальність вищеописаної проблематики свідчить і досить велика кількість наукових досліджень у цій сфері, зокрема праці Б. Доуна, М. Бордо, А. Ананд, К. Фрідмена, Е. Ньюфілда, Р. Трічур, Т. Татаренко.

Метою даної курсової роботи є дослідження особливостей банківської системи Канади, а зокрема тих, які сприяли успішному подоланню світової фінансової кризи.

Завдання дослідження:

  1. дослідити характерні риси побудови банківської системи Канади;

  2. виявити особливості діяльності банківських регуляторів;

  3. проаналізувати структуру банківської системи Канади і виявити тенденції її розвитку на основі оцінки основних характеристик і показників розвитку найбільших банківських інститутів;

  4. оцінити місце канадських банків у світовій банківській системі за різними показниками;

  5. вивчити чинники, які допомогли канадській банківській системі успішно функціонувати під час світової фінансової кризи.

Об’єкт: банківська система Канади в процесі її становлення і розвитку на сучасному етапі.

Предмет: сучасні тенденції розвитку банківської системи Канади як однієї з найбільш стійких і надійних у світі.

Курсова робота виконана на основі аналітичного і системного підходів до вивчення об'єкта дослідження з використанням методів логічного, статистичного, причинно-наслідкового, порівняльного аналізу, систематизації даних, експертного підходу. Сукупність використовуваної методологічної бази дозволила забезпечити в кінцевому підсумку достовірність і обґрунтованість отриманих висновків.

Крім того, в ході дослідження були узагальнені нормативно-правові документи, щорічні звіти Центрального банку Канади і найбільших банківських інститутів, Міністерства фінансів, Статистичного бюро Канади, матеріали міжнародних науково-практичних конференцій, симпозіумів, семінарів, спеціалізованих оглядів, підготовлених різними професійними об'єднаннями, інформаційними агентствами та компаніями, регулюючими органами Канади.

РОЗДІЛ 1

АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПОБУДОВИ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ КАНАДИ

    1. Загальна характеристика банківської системи Канади

Банківська система – це сукупність усіх банків країни, які взаємодіють між собою, підпорядковуючись установленим нормам і правилам ведення банківської справи з метою забезпечення можливостей для ефективного грошово-кредитного регулювання економіки, кредитно-розрахункового обслуговування господарського обороту, а також стабільної діяльності банківських установ [29, С.15].

Дослідження банківської системи Канади показало, що вона має складну інституціональну структуру, яка сформувалася під впливом банківських систем таких країн як США та Великобританії, які прагнули зміцнити свої позиції в Канаді за допомогою оволодіння національними джерелами фінансування. Уперше комерційний банк в Канаді був створений у 1817 p. і мав назву Bank of Montreal. Саме в цей період з'являється ряд спеціалізованих інститутів: страхові, трастові, іпотечні компанії та ін.

Негативний вплив на банківську систему Канади мала світова економічна криза 30-х pp. XX століття. Тому саме у цей період створюється Банк Канади, посилюється державне втручання у кредитну систему, активізується діяльність спеціалізованих державних інститутів кредитування житлового будівництва і сільського господарства. Вдосконалення кредитної системи продовжувалося у роки Другої світової війни і після неї.

Банківська система країни характеризується наявністю таких основних фінансових інститутів, як: комерційні, трастові та іпотечні банки, страхові та інвестиційні компанії. Приватні комерційні, або так звані чартерні банки користуються повною свободою в комерційній діяльності. Вона регламентується парламентськими хартіями. Чартерні банки за своїм призначенням покликані обслуговувати промисловий, комерційний і державний сектори економіки. Вони здійснюють депозитні операції, надають різного виду кредити, займаються валютними операціями 31, С. 163.

Асоціація канадських банкірів (Canadian bankers association), найвищим органом якої є Виконавча рада, стоїть на чолі клірингової системи Канади. Безпосередньо очолює роботу системи розрахунків між банками так званий Комітет клірингових і інформаційних центрів. Він має 10 регіональних клірингових палат, які називаються розрахунковими центрами. Регіональні клірингові палати існують в Оттаві, Калгарі, Галіфаксі, Монреалі, Квебеці, Реджайні, Сент-Джоні, Торонто, Ванкувері і Вінніпезі. Їх діяльністю безпосередньо управляють місцеві клірингові асоціації згідно з мандатами, які отримуються від Асоціації канадських банкірів.

У банківській системі Канади існують також й інші установи, тобто небанківські фінансові посередники (НБФП), які також здійснюють банківські операції. До даної категорії в країні належать кредитні союзи і кооперативні фінансові організації, які, як правило, обслуговують франкомовне населення. НБФП неоднорідні, оскільки, крім вказаних, до них відносять самостійні трастові банки, трастові відділи комерційних банків.

Концентрація банківського капіталу в країні призвела до утворення могутніх, тісно згуртованих угрупувань національного фінансового капіталу. Серед них виділяють такі сімейні групи, як: Бронфмани, Реймани, Томсони, Бельцберги, Уестони, Річардсони та ін. Для посилення їх позицій усередині країни і за кордоном з 1 липня 1987 р. суттєво були зменшені обмеження діяльності кредитно-фінансових інститутів: трастовим банкам дозволено в необмеженому обсязі видавати комерційні і споживчі кредити, відкривати філіали, займатися інвестиційними операціями через свої дочірні відділення. Комерційні банки змогли проводити інвестиційні та довірчі операції, займатися брокерством. Разом із тим, трастовим банкам усе ж таки забороняється контролювати капітал комерційних банків, тоді як останнім таке право надано. Нове законодавство призвело до ще більш поглибленого переплетіння і взаємозалежності окремих фінансових інститутів.

Банківська система Канади має дворівневу структуру, яка є ключовим принципом формування банківських систем у ринкових економіках: перший рівень займає центральний емісійний банк - Банк Канади, другий рівень - комерційні банки та спеціалізовані установи (рис. 1.1). Число комерційних банків невелике; на території провінцій діють кредитні установи провінційного рівня [31, С. 164; 29, C. 16].

Рисунок 1.1 – Структура банківської системи Канади

Банк Канади – центральний емісійний банк країни був створений у 1934 році як акціонерне підприємство, але його акціонерами не могли бути комерційні банки та їх службовці, а також іноземці. Уряд Канади протягом 1935-1938 pp. викупив у приватних власників акції, що належали їм, тим самим націоналізувавши банк. Таким чином Банк Канади є унітарним державним банком зі 100 % участю держави в його капіталі [30, С. 8].

Його діяльність визначає федеральний уряд, який призначає Раду директорів. До складу даної Ради входить заступник міністра фінансів. Банк Канади систематично звітує перед парламентом щодо результатів своєї діяльності за визначені періоди.

Основними функціями Банку Канади є:

  1. регулювання грошового обігу і кредиту;

  2. підтримка курсу національної валюти щодо інших валют;

  3. мобілізація рівня цін, рівня виробництва і торгівлі.

Банк Канади здійснює випуск банкнот, надає кредити комерційним банкам, управляє касовими резервами комерційних банків, регулює розрахунки між банками за кліринговими рахунками, регулює державні золотовалютні резерви. Крім того, цей Банк є агентом уряду, управляє цінними паперами держави, касовою готівкою, забезпечує зв'язки з центральними банками інших держав.

Основне місце в активах Банку Канади займають інвестиції в державні облігації. Він також проводить операції з цінними паперами щодо розміщення їх на відкритому ринку, відсотки за якими є важливим джерелом його доходу. Банк Канади виконує класичну функцію "банку банків", тобто є кредитором останньої інстанції для комерційних банків. Головною статтею пасиву Банку Канади є випуск банкнот. Комерційні банки як кредитори Банку Канади відповідно до закону повинні тримати в ньому свої резерви. Депозитні вклади в Банк Канади здійснюють уряд Канади та великі іноземні центральні банки [31, С. 165].

Основним напрямком діяльності Банку Канади є забезпечення державного регулювання грошово-кредитної системи. У цьому контексті варто зазначити, що при виконанні регулюючих функцій Банк Канади зазнає час від часу деякі ускладнення, які пов'язані перш за все з особливостями країни, в якій присутній вищий ступінь незалежності провінції від федерального уряду в господарських питаннях. Важливу роль відіграв вплив іноземного контролю. Крім того, з 1971 року до сьогодні Банк Канади встановлює ліміти збільшення грошової маси в обігу. Проте ці заходи не завжди сприяють достатньому регулюванню економіки. Незважаючи на певні недоліки в розробці тактичних напрямів діяльності Банку Канади, у стратегічних цілях та діях спостерігається висока організаційна цілеспрямованість та ефективність діяльності банківської системи [31, С. 166].

Другим рівнем банківської системи Канади є комерційні банки. Основну питому вагу в загальних активах комерційних банків Канади становлять приватні комерційні або привілейовані банки. Вони здійснюють великий вплив на структуру приватних інвестицій і споживчих витрат у країні, кредитуючи промислові, торговельні та інші підприємства.

За час свого існування комерційні банки постійно концентрувалися, тобто відбувалося злиття і поглинання, їх чисельність скорочувалася, але фінансова потужність зростала. Організаційно-правові засади банківської діяльності Канади створені за англійським зразком. Це сприяло організації великих банків та їх відділень у провінціях, що дозволяло банкам маневрувати грошовими коштами в різних географічних пунктах.

Комерційні банки Канади є депозитними, вони приймають внески до запитання, відкривають для клієнтів особові ощадні і термінові рахунки. Комерційні банки випускають кредитні картки і дорожні чеки, надають послуги із зберігання цінностей в спеціальних сейфах, здійснюють операції щодо середньо- та довгострокової оренди машин і устаткування. Вони перетворилися на великі інститути, які надають фінансові послуги. Банки беруть участь у капіталі промислових компаній, консультують директорів промислових корпорацій, надають інформацію приватним компаніям.

Головним видом активних операцій комерційних банків є кредитні операції [31, С. 167]. Комерційні банки надають кредити компаніям, які відіграють важливу роль в економіці країни. У кредитуванні промисловості можна спостерігати тенденцію галузевої спеціалізації, але останнім часом домінують універсалізація банківських функцій, створення банківських консорціумів для фінансування великих промислових об'єктів. Також комерційні банки експортерам надають, в основному, короткострокові позики, а функцію довгострокового кредитування бере на себе держава.

У післявоєнний період змінилася структура інвестицій комерційних банків у цінні папери. Тривалий час комерційні банки віддавали перевагу державним облігаціям, надалі вони стали рівномірно розподіляти свої грошові кошти між цінними паперами держави і корпорацій.

У пасивах комерційних банків високу питому вагу займають ощадні рахунки. Від таких внесків банки одержують найбільшу частку прибутку для проведення кредитних операцій. Банки постійно розробляють нові банківські продукти та удосконалюють уже існуючі.

Також необхідно зазначити і про зростання ролі комерційних банків на ринку євровалют. Це було зумовлено тим, що останнім часом зовнішні операції комерційних банків розвивалися більш високими темпами, ніж внутрішні. Оскільки внутрішній ринок був вже поділений між банками, то джерелом збільшення прибутку банків стала їх зовнішня діяльність. Розширяється мережа відділень комерційних банків в інших країнах, найбільша кількість їх відділень, дочірніх компаній, агентств відкрито в США, Великобританії, країнах Близького і Середнього Сходу. По суті, канадські комерційні банки перетворюються на міжнародні кредитні інститути, головні відділення яких розташовані на території Канади [31, С. 168].

До транснаціональних банків у першу чергу можна віднести основну "п'ятірку" комерційних банків країни – Royal Bank of Canada, Canadian Imperial Bank of Commerce, Bank of Montreal, Bank of Nova-Scotia, Toronto Dominion Bank [5].

У розвитку банківської системи Канади одним із важливих етапів є 80-х pp. XX століття, коли до діючої банківської системи приєднався новий тип фінансової установи, який створив конкуренцію комерційним банкам і здійснював широко диверсифіковані інвестиційно-банківські операції. Дані установи за термінологією канадських фахівців називають "торговими банками". Стрімкий розвиток цього виду фінансових інститутів багато в чому пояснюється тим, що "торговий банк" практично потрапляє під існуючі закони, які регулюють сферу фінансів у Канаді, і в першу чергу під закони про обмеження прав вкладників скуповувати великі (понад 10 %) пакети акцій фінансових компаній, які мають право голосу.

Першою і найбільшою інвестиційно-банківською установою Канади стала корпорація Hears International Corp - частина гігантських сімейних володінь Едварда і Пітера Бронфманів. Власний капітал цього торгового банку понад 1 млрд. дол. США. Це більше, ніж сукупний капітал усіх канадських інвестиційно-дилерських фірм. Якби Hears International Соф був американським інвестиційним банком, він би зміг зайняти за даним показником шосте місце на Уолл-Стріт [31, С. 171].

Якщо в 1985 р. у країні була тільки одна подібна установа, то в 1988 р. їх налічувалося вже близько півтора десятки, причому це число постійно збільшується. Торгові банки відокремлювалися майже від усіх найбільших диверсифікованих компаній в області фінансів. Відомі випадки, коли за основу бралася промислова або торговельна компанія. Утворення фінансових конгломератів з різних за своєю спеціалізацією фінансових компаній стало найважливішою особливістю централізації капіталу в кредитно-фінансовій сфері Канади в другій половині 80-х pp..

Завдяки участі провідних кредитно-фінансових інститутів у капіталі один одного і тісним діловим контактам між ними найбільші з них, в першу чергу основні канадські комерційні банки, отримують можливість здійснювати контроль за наданням усього комплексу фінансових послуг промисловим корпораціям. У результаті утворюються могутні монополістичні об'єднання на рівні всієї кредитно-фінансової сфери.

Ще однією спеціалізованою банківською установою є ощадні банки в Канаді, які не набули такого великого поширення як у США. В основному вони розвиваються у Квебеці і контролюються "сімейними" групами франкомовних капіталістів. Вилучені грошові кошти населення вкладаються ними в державні облігації.

Найважливішу роль у розвитку банківської ланки канадського фінансового капіталу відіграло банківське законодавство. Спеціальні дослідження, що проводилися у Канаді, переконливо показали, що банківська система країни завжди надійно захищалася як від конкуренції з боку інших фінансових галузей, так і кредитно-фінансових установ, що знаходяться під іноземним контролем. У результаті такого захисту банки були в змозі отримувати монопольно високі прибутки [31, С. 172].

Таким чином, можна зазначити, що за свою більше ніж двохсотлітню історію канадська банківська система зазнала значних змін, які власне і вплинули на особливості її побудови на сучасному етапі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]