Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юля курсач 2.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
491.52 Кб
Скачать

2.2 Рейтинги провідних канадських банків. Їх місце у світовій банківській системі за різними показниками

На сучасному етапі розвитку світової економіки важливе значення має позитивне позиціонування банків у світових економічних рейтингах, тому комплексно розглянемо канадські банки в цьому аспекті.

Міжнародне рейтингове агентство Global Finance щороку проводить рейтингову оцінку діяльності банків світу, ґрунтуючись на даних таких організацій як Moody's Investor Service та Fitch Ratings Except [16]. Найбільш поширеною є класифікація банків за розміром активів. Так до 50 найбільших банків світу станом на 31.12.2011 року ввійшли чотири наступні канадські банки, представлені в табл. 2.5.

Таблиця 2.5 – Місце канадських банків в рейтингу найбільших банків світу за розміром активів станом на 31.12.2011 р.

Місце в рейтингу

Назва банку

Розмір активів (млн. дол. США)

33

Royal bank of Canada

797,262

36

Toronto-Dominion bank

735,947

42

Bank of Nova Scotia

596,990

48

Bank of Montreal

502,737

Порівняння розміру активів найбільшого канадського банку - Royal bank of Canada з найбільшим світовим банком Deutsche Bank (Німеччина) з активами, що оцінюються в 2 799 977 млн. дол. показало, що канадський банк є меншим від лідера у 3,5 рази.

З точки зору географічного походження банків, які входять до топ 50, можна зазначити, що частка Канади становить – 8 %. Для порівняння частка Китаю складає 12 % (6 банків), США, Великобританії, Франції та Німеччини – по 10 % (5 банків), Японії та Австрії – по 8 % (4 банки), інші країни займають не більше 4 % кожна (не більше 2 банків). Тому можемо зробити висновок, що канадські банки хоча й не відзначаються величезним розміром активів, проте займають помітне місце в загальній структурі [27].

Наступним рейтингом є топ 50 найбезпечніших банків світу, в якому представлено 7 канадських банків, які в сукупності займають 14 % в розрізі географічної структури у порівнянні з 5 американськими, які охоплюють 10 % усієї банківської системи.

Таблиця 2.5 – Місце канадських банків в рейтингу 50 найбезпечніших банків світу 2011 року

Місце в рейтингу

Назва банку

11

Toronto-Dominion bank

12

Bank of Nova Scotia

17

Royal bank of Canada

25

Bank of Montreal

26

Canadian Imperial Bank of Commerce

38

National Bank of Canada

Дані банки (табл. 2.5) визнані найбезпечнішими в Північній Америці.

До речі оцінка надійності в різних рейтингових агентствах світу є різною, хоча й повторює загальну тенденцію. Так відповідно до рейтингу топ -20 найнадійніших світових банків американського видання Bloomberg Markets найнадійнішими визнані 4 канадських банки, представлені в табл. 2.6

Таблиця 2.6 – Місце канадських банків в рейтингу 20 найнадійніших банків світу 2011 року за версією Bloomberg Markets

Місце в рейтингу

Назва банку

3

Canadian Imperial Bank of Commerce

4

Toronto-Dominion bank

5

National Bank of Canada

6

Royal bank of Canada

Ні в одній іншій країні світу немає в списку такого широкого представництва, як у Канади. Канадським банкам успіх принесли хороша капіталізація, консервативна культура кредитування в країні, суворі норми регулювання, здійснюваного єдиним наглядовим органом (OSFI). У Канаді банки зобов'язані підтримувати вищий рівень капіталу, ніж вимагають міжнародні стандарти: банківський регулятор OSFI пред'являє галузі більш високі вимоги, ніж наказує Базельський комітет з банківського нагляду. Деякі канадські банки для себе встановлюють ще більш високі нормативи, ніж вимагає регулятор. Наприклад, інвестори банку Nova Scotia навіть критикували виконавчого директора Річарда Во через занадто високу норму ліквідності. У 1999 і 2001 роках багато ратували за те, щоб банк проводив програми зворотного викупу і виплачував додаткові дивіденди, вказуючи, що рівень капіталу істотно перевищує норми Базельської угоди і вимоги OSFI, пише Bloomberg. Канадські банки теж не застраховані від проблем, з якими зіткнулися в період кризи їх європейські та американські конкуренти. Після американського іпотечного краху 2007 CIBC провів списання на суму 10 млрд. канадських доларів - це максимальна сума серед канадських банків. Як би там не було, в Канаді списання склали лише малу частину від загального обсягу втрат глобальної банківської галузі [33].

Доволі цікаву оцінку світових банківських брендів проводить Brand Finance, незалежна організація з оцінки нематеріальних активів. Рейтинги, складені вищезазначеною організацією поширюються за допомогою Інтернет-енциклопедії Brandirectory, в якій можна знайти інформацію про фінансові результати, історію торгівельних марок і останні маркетингові новини. Аналіз топ 50 найдорожчих світових банківських брендів показав, що 10 % таких брендів знаходяться в Канаді (табл. 2.7).

Таблиця 2.7 – Місце канадських банків в рейтингу 50 найдорожчих світових банківських брендів за версією Brand Finance

Місце в рейтингу

Назва банку

Вартість бренду, млн. дол.

Бренд-рейтинг

Ринкова капіталізація, млн. дол.

Співвідношення вартості до ринкової капіталізації, %

20.

Royal bank of Canada

8647

AA+

67733

12.8

21.

Toronto-Dominion Bank

8499

AA-

63790

13.3

31.

Bank of Nova Scotia

5717

AA

48593

11.8

33.

Bank of Montreal

5360

AA-

33780

15.9

40.

Canadian Imperial Bank of Commerce

4557

AA-

28055

16.2

Бренд-рейтинг, який використовується Brandirectory має наступні значення відповідно до розробленої методології: AAA – надзвичайно сильний; AA – дуже сильний; A – сильний; BBB-B – середній; CCC-C – слабкий; DDD-D – провальний [4].

Виходячи з цих даних, можна зробити висновок що канадські банки займають сильні позиції на світовій арені в плані наявності у них сильного бренду. І хоча деякі з них отримали гірші оцінки у 2012 році в порівнянні з попереднім, все ж всі п’ять банків входять до 40 найкращих, а це доволі красномовний показник.

Таким чином, можна зробити висновок, що канадські банки є не тільки одними з найбільших банків за розміром активів, одними з найдорожчих банківських брендів, а й найнадійнішими банками в світі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]