Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юля курсач 2.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
491.52 Кб
Скачать

1.2 Класифікація банків Канади згідно юридичного підходу

Це список банків, в Канаді, в тому числі державних банків, кредитних спілок, трестів та інших фінансових компаній, які пропонують банківські послуги і зазвичай називаються "банками".

Банки в Канаді відповідно до Банківського Акту прийнятого Урядом Канади від 13.12.1991 р. класифікуються за ознакою власності. Згідно цього підходу вони поділяються на вітчизняні банки (табл. 1.1), дочірні банки іноземних банків (табл. 1.2) і філій іноземних банків (табл. 1.3).

Таблиця 1.1 – Банки першої (I) групи – державні банки

Назва банку

Назва банку

1.

B2B Bank

13.

First Nations Bank of Canada

2.

Bank of Montreal

14.

General Bank of Canada

3.

Bank of Nova Scotia

15.

HomEquity Bank

4.

Bank West

16.

Jameson Bank

5.

Bridgewater Bank

17.

Laurentian Bank of Canada

6.

Canadian Imperial Bank of Commerce

18.

Manulife Bank of Canada

7.

Canadian Tire Bank

19.

MonCana Bank of Canada

8.

Canadian Western Bank

20.

National Bank of Canada

9.

Citizens Bank of Canada

21.

Pacific & Western Bank of Canada

10.

CS Alterna Bank

22.

President's Choice Bank

11.

DirectCash Bank

23.

Royal Bank of Canada

12.

Dundee Bank of Canada

24.

Toronto-Dominion Bank

Відповідно до Закону Канади «Про банк» банками першої групи вважаються ті яким дозволено приймати депозити і які не є дочірніми банками іноземних банків, тобто державні, навіть якщо вони мають іноземних акціонерів. Станом на вересень 2012 року нараховується 24 державних банків в Канаді. До цієї групи відноситься «Велика п’ятірка». Лише банкам першої групи дозволено отримувати, зберігати депозити.

Таблиця 1.2 – Банки другої (II) групи – дочірні банки іноземних банків

Назва банку

Назва банку

1.

AMEX Bank of Canada

14.

Industrial and Commercial Bank of China (Canada)

2.

Bank of America Canada

15.

ING Bank of Canada

3.

Bank of China (Canada)

16.

J.P. Morgan Bank Canada

4.

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (Canada)

17.

J.P. Morgan Canada

5.

Bank One Canada

18.

Korea Exchange Bank of Canada

6.

BNP Paribas (Canada)

19.

Mega International Commercial Bank (Canada)

7.

BofA Canada Bank

20.

Shinhan Bank Canada

8.

Citco Bank Canada

21.

Société Générale (Canada)

9.

Citibank Canada

22.

State Bank of India (Canada)

10.

CTC Bank of Canada

23.

Sumitomo Mitsui Banking Corporation of Canada

11.

Habib Canadian Bank

24.

UBS Bank (Canada)

12.

HSBC Bank Canada

25.

Walmart Canada Bank

13.

ICICI Bank Canada

Станом на вересень 2012 нараховується 25 банків другої (II) групи, 3 з яких перебувають в стані ліквідації, а саме: Bank of America Canada, Bank One Canada, J.P. Morgan Canada. Проведений аналіз показав, що в даній групі представлені дочірні банки найбільших банків США, Великобританії, Франції, Японії, Китаю, Індії та деяких інших країн [3].

Таблиця 1.3 – Банки третьої (III) групи – філії іноземних банків:

Назва банку

Назва банку

Банки, які надають повний спектр послуг

Банки, які мають право здійснювати лише кредитування

1.

Bank of America, National Association

1.

Allied Irish Banks, P.L.C.

2.

Bank of New York Mellon

2.

Credit Suisse, Toronto Branch

3.

Barclays Bank PLC (Canada Branch)

3.

Merrill Lynch International Bank Limited

4.

Capital One Bank (Canada Branch)

4.

PNC Bank Canada

5.

Citibank, N.A.

6.

Comerica Bank

7.

Deutsche Bank AG

8.

Dexia Crédit Local S.A.

9.

Fifth Third Bank

10.

First Commercial Bank

11.

HSBC Bank USA, National Association

12.

JPMorgan Chase Bank, National Association

13.

M&T Bank

14.

Maple Bank

15.

Mizuho Corporate Bank, Ltd., Canada Branch

16.

Northern Trust Company, Canada Branch

17.

Rabobank Nederland

18.

Royal Bank of Scotland N.V.

19.

Société Générale (Canada Branch)

20.

State Street

21.

U.S. Bank National Association

22.

UBS AG Canada Branch

23.

United Overseas Bank Limited

Банки третьої (III) групи, як видно з табл. 1.3, поділяються на дві окремі групи, а саме банки, які мають право надавати повний спектр послуг, а також ті, які мають право надавати послуги з кредитування.

Також доволі широко використовуваною класифікацією є виділення двох основних груп банків, в залежності від домінування в банківському секторі:

  • «Велика шістка»;

  • - інші банки.

До «Великої шістки» банків» відносяться: Bank of Montreal (далі BMO), Bank of Nova Scotia (далі BNS), Canadian Imperial Bank of Commerce (далі CIBC), National bank of Canada (далі NBS), Royal Bank of Canada (далі RBC) і Toronto Dominion (далі TD).

Royal bank of Canada – найбільший чартерний банк Канади, провідний у фінансуванні нафтовидобувної промисловості. Проте останнім часом спостерігається поступовий відхід від даної спеціалізації у бік універсалізації банківських функцій як усередині країни, так і за її межами, що виражається у наданні управлінських та інвестиційних операцій для іноземних клієнтів. Банк, створений в 1896 p., має 1 700 відділень, у тому числі в 46 країнах світу. Штаб-квартира, розташована в Монреалі, має представництва в Торонто, Вінніпезі і Калгарі. Управління банківськими операціями здійснюється 11 регіональними управліннями, 7 з них розташовано в Канаді, 4 - за кордоном. Банк має 5 тис. кореспондентських рахунків. Royal Bank of Canada є лідером у впровадженні нової банківської технології і управлінських методів [31, С. 169].

Bank of Montreal – найдавніший банк Канади, створений у 1817 р. Банк здійснював емісію першої національної грошової одиниці Канади, коли був банком федерального уряду аж до 1935 р. Дотепер банк є фінансовим уповноваженим канадського уряду у Великобританії, де з 1818 р. має своє представництво. Bank of Montreal має 1 220 відділень усередині країни, 18-у розвинених країнах і 17 - у країнах, що розвиваються. Штаб-квартира розташована в Монреалі. Банк є членом кредитної системи Master Card, Bank of Montreal активно сприяє фінансовому забезпеченню багатогалузевої і міжнародної експансії канадських корпорацій. Його діяльність у цьому процесі виражається не тільки в мобілізації позичок і кредитів, але і в участі в багатьох транспортних, промислових і енергетичних проектах, сприяючих розвитку національного ринку і міжнародної торгівлі. Він має свої представництва в Нью-Йорку, Чикаго, Денвері, Хьюстоні, Лос-Анджелесі, а також в Парижі, Бонні, Дюссельдорфі, Мілані, Мадриді, Гонконзі, Сінгапурі, Манілі, Джакарті, Бомбеї, Мехіко, Буенос-Айресі, Сан-Паулу, Сіднеї, Бейруті, на Кайманових островах [31, С. 169].

Canadian Imperial Bank of Commerce створений в 1961 р. у результаті злиття Imperial Bank of Commerce з Canadian Bank of Commerce, став провідним у фінансуванні гірничорудної промисловості. Штаб-квартира розташована в Торонто. Має свої представництва в багатьох фінансових центрах: Торонто, Нью-Йорку, Лондоні, Токіо і Гонконзі, а також 1 630 відділень усередині країни і 110 - у 24 країнах світу. Загальне число вкладників - близько 300 тис. осіб. Банк є членом системи кредиту VisaCard. США - основна зона, де банк розширює сферу своєї фінансової діяльності. Canadian Imperial Bank of Commerce є активним учасником міжнародних консорціумів, володіє акціями багатьох банківських об'єднань у Лондоні, Далласі, Сіднеї, Гонконзі.

Bank of Nova-Scotia утворений в 1832 р. Має відділення у 28 розвинених і 47 країнах світу, що розвиваються. У Канаді банк налічує 1 194 відділення. Штаб-квартира банку зареєстрована в Галіфаксі, хоча всі операції здійснюються у Торонто. Банк учасник кредитної системи Visa Card, до якої приєднався у 1983 p. Bankof Nova-Scotia, виділяється розмахом зарубіжної діяльності. 54 % своїх доходів банк отримує від міжнародних операцій (тоді як частка інших членів "великої п'ятірки" коливається від 20 до 45 %). Bank of Nova-Scotia має у Великобританії 5 відділень, 4 дочірні компанії. В умовах гострої конкурентної боротьби банку вдалося відкрити також відділення у Франції, Німеччині, Нідерландах. Bank of Nova-Scotia, є співзасновником консорціумного банку Shrewder, Darling&С в Сіднеї, що спеціалізується на кредитуванні торгівлі, йому належить 25 % акціонерного капіталу [31, С. 170].

Toronto Dominion Bank займає п'яте місце в країні. Утворений в 1955 році в результаті злиття Bank of Toronto і Dominion Bank, має 964 відділення, у тому числі в 16 розвинених країнах і тих, які знаходяться на етапі розвитку. Штаб-квартира розташована в Торонто. Банк є універсальним. Із кінця 70-х pp. намагається посилити свої позиції в США. Перше своє відділення банк відкрив у Нью-Йорку в 1979 р. Там же була створена дочірня траст-компанія U.G. Utilities Finance Group. Банк продовжує проникати на ринок Великобританії, де має в Лондоні два відділення і одну дочірню компанію, а також створені спеціалізовані небанківські інститути щодо інвестиційного обслуговування британських нафтовидобувних і газових компаній. Банк тісно співробітничає з англійським Standard Charter Bank. Перспективною сферою проникнення банку є країни Західної Європи, Близького і Середнього Сходу [31, С. 171].

National bank of Canada був утворений у 1859 р. і станом на сьогоднішній день має відділення у кожній провінції Канади і 2,4 млн. клієнтів. National bank of Canada має мережу зі 448 відділень та 893 банківські автомати в Канаді. Цей банк є банком-лідером в провінції Квебек. Штаб-квартира банку розташована в Торонто. Клієнтська база даного банку не обмежується лише Канадою, а охоплює споживачів в США, Європі та інших частинах світу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]