Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры философия.docx
Скачиваний:
118
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
162.02 Кб
Скачать

48. Людина як предмет філософського аналізу

Філософське розуміння людини ніколи не стане однозначним тому, що єдиний відповідь на це питання виключається граничної суперечливістю нашого буття.

Вищий акт самоствердження особистості полягає в жертовності, в тому, щоб прийняти страждання і смерть, але не зрадити своєму людському покликанню. Наше буття і стає надзвичайно людським саме тоді, коли ми починаємо розуміти, що "Я", особистісний початок є чимось більшим, ніж власне життя. Такий парадокс: людина знаходить себе як особистість, тільки втрачаючи себе як біологічну особину.

Антропологія - вчення про природу і сутність чел-ка.Центральна проблема - що є чол-к. Термін "філософська антропологія" увів Кант, як розділ фил-і, інтерес кіт. прикутий до проблеми автономності чол-ка. Займається виробленням ідеї чол-ка на основі знань, накопичених в різних науках про чол-ке. Сучасна західна філ.антропологія намагається виявити основи та сфери людського буття, індивідуальності й унікальності чоловіче. особистості, її творчих можливостей, сенс існування.

Походження людини. Праця, спілкування, мова як основні чинники антропосоціогенезіса.

У Біблії викладається міф про творіння людини Богом. В даний час існують такі основні гіпотези походження людини:

1. натуралістична. а) Людина створена природою, значить, за Дарвіном, виникнення чол-ка підготовлене, воно відбулося в процесі природного відбору.

б) в соціобіології: чол-к з'явився в результаті мутації - змін до спадковості. Вони викликали перебудову організму тварини і стався чоловік.

в) лю-на завжди існував на Землі, але для цього треба допустити вічне існування Землі. Це не вірно, чол-к вічно існує в природі, космосі, Земля заселена прибульцями з космосу.

2. ідеалістична. Найбільш чітко виражена Гегелем. У предка чол-ка "дрімав" світовий розум, а потім прокинувся. Виявлення мір.разума в чол-ке виразилося у становленні ознанія, прямий ході і розвитку правої руки. Культурні цінності формують чел-ка. Культура - продукт свідомості людей, свідомість - продукт МРОВ розуму ..

3. виражається у трудовій теорії виникнення чол-ка. З моменту появи мат.проізводства починається процес виникнення чел-ка і общ-ва. Т-во виступає як спосіб буття людини. Звідси бере початок антропосоціогенезу. Праця.теорія говорить про те, що, завдяки працю. деят-ти з'являється людина. Творча роль праці виражалася в тому, що людина стала виробляти знаряддя праці і з їх допомогою матеріальні цінності.

появл. мови і мови. За допомогою знарядь праці спілкуватися не можна. Виробляється мову слів, в членоразд. мови, звуках фиксир-ся символи. Символи в матер. сенсі - слова і графич. зображення - це засіб винахідн. людиною для спілкування. Слово - інструмент до формування людського колективу. Слово дозволило винести внутр. світ формується людини під поза і зробити внутр. наочним.

49. Проблема антропосоцюгенезу

Антропосоціогенезу - процес становлення людини як суспільної істоти. У 19 столітті після створення Чарльзом Дарвіном еволюційної теорії, набула поширення трудова теорія походження людини. Прихильники цієї теорії, що саме праця створює людину. У ході трудової діяльності рука стає вельми більш гнучкою і вільною. Одночасно розвивається мозок, досягається повне згуртування людей, виникає потреба щось сказати один одному. Але чому наші предки почали працювати? У популярній літературі можна зустріти відповідь: щоб підтримати своє існування, люди повинні їсти, захищатися і т.д. Проте в природі тварини не виробляють, не відчувають такої потреби але здатні підтримувати своє існування. Навіть якщо тварини здійснюють гарматну діяльність - це не сприяє подоланню ними тварин кордонів світу. Хід антропосоціогенезу можна пояснити виникненням принципово новою формою спадкування. Суттєвою рисою антропосоціогенезу є саме те, що досягається тим, що в процесі виготовлення предмета надається доцільна форма.Оскільки людина в одному зі своїх визначень є сукупність здібностей і потягів, їх придбання та вдосконалення є розвиток людини, що складає зміст антропосоціогенезу. Антропосоціогенезу і є, в кінцевому місці, становлення живий, постійно пульсуючою системи, конденсується в собі способи діяльності з ними, способи ставлення людей до світу, один до одного і самих себе. На думку американського філософа Мемфорда перевага людини полягало в тому, що він володів рухомим розумом, тілом, був самовдосконалюється тваринам, які використовують головним чином свій розум.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]