Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры философия.docx
Скачиваний:
118
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
162.02 Кб
Скачать

74. Сучасні глобальні проблеми суспільства та шляхи їх розв'язання.

ХХ століття історії людства ознаменований виникненням і поглибленням глобальних проблем. Глобальні проблеми - це сукупність проблем всього людства, від ре-ня яких залежить збереження цивілізації. Вони різноманітні. До числа найбільш важливих відносять: стрімке зростання народонаселення Землі, що веде до демографіч-ському вибуху; найближча перспектива вичерпання традиційних енергетичних та інших природних ресурсів; безпрецедентне забруднення довкілля человечест-ва, що загрожує екологічною катастрофою.

Серйозною проблемою сучасного світу є «демографічний вибух». Десять тияч років тому було близько 5млн чоловік, 2 тисячі років тому - близько 200 млн, в 1960 г - 3 млрд, в 1975 р. - 4 млрд, в 1987 році - 5 млрд. Якщо цей темп приросту населення збережеться то до 2000р на Землі буде більше 6 млрд людей, а до кінця 21 століття в два рази більше.

Для свого життя люди мають потребу в кисні, продуктах харчування, промислових то-варах. Все це своїм джерелом має природу. Виходячи із середнього рівня життя людино в США, на 1 км2 можуть жити 57 людей, а на всій землі - 5,7 млрд людей. Особлива острата цієї проблеми підкреслюється тим, що понад 4 / 5 приросту світового населення припадає на країни, що розвиваються. У результаті такого швидкого зростання чисельності ності населення країн та їх економічного відставання посилюється не-стабільність у світовій економіці та політиці.До цього треба додати що в багатьох країнах СНД хоч рівень приросту населення не високий, але за рахунок зниження життє-ного рівня у відносному відношенні, робить ці країни опснимі з точки зору ядерного потенціалу. Неухильне зростання народонаселення планети стикається з не менш складних ної глобальною проблемою - вичерпання традиційних енергетичних ресурсів. Так запаси вугілля складають 600 років, нафти - 90 років, природного газу - 50 років, урану - 27 років. Т.ч. всі види палива по всіх категоріях будуть сожени за 800 років. При цьому НТП у напрямку створення революційних технологій виробництва на базі принципи-ально нових предметів і засобів праці не зарекомендував себе. Традиційні енергі-тичні ресурси не тільки обмежені, їх використання забруднює атмосферу. На спалювання вугілля, газу і нафти з атмосфери щорічно вилучається 20 млн тонн кисню, а в замін викидаються мільйони тонн вуглекислого газу та інших отруйних речовин. Планета буквально тоне в масі отруйних відходів промисловості.

В даний час біосфера вийшла зі стану стійкості. Вона перестала поглинання-щать надлишок вуглецю в атмосфері і, навпаки, почала викидати вуглець у неї. Біосфера втратила здатність стабілізувати навколишнє середовище. Поріг стійко-сті континентальної частини біосфери перевищений у 5-7 разів. При цьому слід мати на ви-ду, що якщо ресурсна модель допускає чисельність населення Землі в 7-8 млрд чоло-вік, то біосфера - всього 1-2 млрд.

Зростання темпів приросту населення важким тягарем лягло на біосферу, зажадавши більш інтенсивного використання родючості грунтів. У зв'язку із зростанням населення середовищ-няя площа посівів зернових культур, що припадають на одну людину, зменш-лась за останні тридцять років на одну третину. Якщо на початку 20 століття на 1 особу при-ходилось 9 га культурних земель, то до середини століття цей показник становив вже 6га, а в наст вр близько 3 га (але в США землі відводять під парки і т.д.).

Так звані інтенсивні технології виснажують родючість грунтів (чушь -. У США сам бачив відміну земель тридцять років тому і в наст вр)

Збільшується число глобальних проблем та їх поглиблення є ознакою кри-зиса цивілізації і це криза не окремих сторін буття, а основних форм життєдіяльності ності європейської індустріально технічної цивілізації, ідейно-світоглядно висхідній до грецької культури. Одночасно ця криза стосується і сучасної людини взагалі, способу його самореалізації, бо всі країни світу, всі народи, намагаючись досягти рівня життя промислово розвинених країн Західної Єв-ропи і США, прагнуть йти по їхньому шляху.Іншого способу успішної самореалізації сучасна людина не знає. Ось чому можна сказати, що сучасна людина, спосіб його буття знаходяться в глибокій кризі.

30. Поняття екосистеми. Глобальні екологічні проблеми сучасної циві-лізації.

Глобалізація соціальних, культурних, економічних і політичних процесів в ми-ре, породила ряд серйозних проблем, однією з яких є екологічна про-блема.

Сутність екологічної проблеми полягає у чітко виявився й поглиблюю-щемся протиріччі між продуктивною діяльністю людства і стабільності ністю природного середовища його перебування. Як зазначав засновник Римського клубу А. Печчеї: «Справжня проблема людського виду в тому що він виявився нездатним в культурному відношенні йти в ногу і пристосується до тих змін, які сам вніс в цей світ». Ці зміни є плодом всієї культурно-перетворювальної, і перш за все, виробничої діяльності. Маса всіх штучно створених людиною неживих предметів і живих організмів називається техномассой. Розрахунки вчених показали, що техномасса вироблена людством за 1 рік склад-ляєт 10 в 13-14 ступеня, а біомаса вироблена на суші 10 на 23. З цих розрахунків випливає, що людство створило штучне середовище, яке в 10 разів продуктивніше природного середовища. Це один з найважливіших факторів, який зумовлює постановку перед людством екологічної проблеми. У зв'язку з цим особливої гостроти слід придбати тане поширення в окр середовищі виробництв і продукцій, і особливо забруднюючих, що викликають катаклізми. Вже в найближчому майбутньому можливо очікування потепління і танення льодовиків, що послужить причиною для мільйонів людей перетворитися в еколо-гічних біженців.

Вчені свідчать, що кожен біологічний вид здатний вижити в межах досить вузької екологічної ніші, тобто сукупності різних умов і факто-рів навколишнього середовища. Людина це біологічний вид, хоча й більш універсальний, більш адаптивний до змін у середовищі окр. Однак і його ресурси в ситуації вичерпуються. Причому впливають не тільки фізичні фактори (за-забруднення), а й психологічні. Римський клуб прийшов до висновку, що головною причи-ною екологічних проблем є НТП, орієнтований на нестримне зростання по-требленія. У частині інтелегентного населення розвинених країн можна відзначити, що вос-харчування дітей направлено не на прагнення виростити людей стрмящіхся до безудерж-ному збагачення, а навпаки до загальнолюдських цінностей, скоріше навпаки слабкі і розвинені країни породжують акул імперіалізму. Це відповідає тим предложени-ям філософів які виступають за переорієнтацію людей з мирських цінностей на духовні цінності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]