Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kulchitsky_IDPU.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
749.06 Кб
Скачать

1. Криза і розпад феодально-кріпосницького ладу

У першій половині XIXст. продовжувала панувати феодально-кріпосницька система. Поміщики володіли 70°/ всієї землі, з якої тільки третину віддавали у користуванні селян, за що останні повинні були майже весь час працювати на поміщика. Близько 5,4млн. українських селян вважалися кріпаками. Найбільше кріпосних було на Пра­вобережжі. Тут вони становили 58%загальної кількості населення, на Лівобережжі — 35%,а на Півдні —тіль­ки 25%.

Були ще так звані державні селяни. Вони отримували земельні наділи від царської влади, були обкладені тяж­кими податками і не мали права без дозволу поліцейської влади залишати свої землі. В Україні у другій чверті XIXст. кількість державних селян досягла 4,2млн., що становило 41%усіх селян.

У першій половині XIXст. процес розпаду феодально-кріпосницької системи посилився. Поміщики виробляли все більше продуктів не тільки для власного споживання, а й на продаж. Особливо зріс продаж хліба за кордон через чорноморсько-азовські порти —Одесу, Таганрог, Ма­ріуполь, Бердянськ. Розширюючи посівну площу під зер­нові культури, поміщицькі господарства збільшували посі­ви технічних культур, попит на які зростав. Так, у Пол­тавській і Чернігівській губерніях такими культурами були коноплі і тютюн, у Катеринославській і Херсонській — льон, на Правобережжі —цукрові буряки. На Півдні Ук­раїни широко розвивалося конярство і скотарство.

У поміщицьких маєтках престижними вважалися такі галузі промисловості, як суконництво, цукроваріння, ґураль­ництво тощо. Типовим зразком тогочасних суконних мануфактур були: Таганчанська у Канівському повіті, Хабенська —у Радомишльському Київської губернії, Рясківська на Полтавщині тощо. На суконних підприємствах працю­вало по кількасот осіб, головним чином —кріпаків. У с. Прощині Канівського повіту Київської губернії 1822р. у маєтку Понятовського був заснований перший цукровий завод. У поміщицьких господарствах виникали підприєм­ства, що виробляли залізо і чавун, скло, папір, селітру і поташ.

Крім поміщицьких організовувалися купецькі промис­лові підприємства. Купці-промисловці вже у 40-х роках XIXст. посіли панівне місце в суконній промисловості, зо­середивши у своїх руках виробництво тютюну, канатів, а також значну частину млинів, олійниць тощо.

Були й казенні підприємства, наприклад, Луганський ливарний завод, Шостенський пороховий завод. Катерино­славська суконна мануфактура. Київський арсенал, Киево-Межигірська фаянсова фабрика тощо. У 20-х роках XIXст. почала розвиватися кам'яновугільна промисловість Донбасу. Спочатку на підприємствах були зайняті зде­більшого кріпосні селяни. Але поступово кріпосницька пра­ця витіснялась вигіднішою —вільнонайманою.

На деяких підприємствах застосовувалися вже парові двигуни та інші машини. У 30-х роках почався промисло­вий переворот, тобто перехід від мануфактурної стадії де машинної індустрії; від підприємства, де переважала руч­на праця, до підприємства з машинною працею.

Товаризація поміщицьких господарств, застосуванні машин і використання вільнонайманої праці, розшаруван­ня селянства, заміна ремісничих майстерень і мануфактур великими фабриками та заводами —все це підривало замкнуте кріпосницьке господарство і приводило його де стану глибокої кризи й занепаду. Щоб отримати більше товарної продукції, поміщики посилювали панщину. Впродовж першої половини XIXст. вони дедалі ширше засто­совували урочну систему. Кожному селянинові давалося на день завдання («урок»), причому таке, що на його виконання потрібно було два-три дні. Водночас поміщи­ки широко застосовували так звану місячину, тобто пере водили обезземелених і розорених селян на постійну панщину з видачею мізерного місячного пайка, били їх ба тогами, залізним пруттям.

Феодально-кріпосницький лад став великим гальмом для подальшого розвитку сільського господарства і промисловості Більшої ваги постійно набували нові, прогресивні соціально-економічні відносини

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]