Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Економічна політика визначала курс на пришвидшення ринкової трансформації економіки, концептуальні моменти цієї програми такі:

1. Стабілізація фінансово-грошової системи шляхом переходу від фіскальної податкової політики до стимулюючої, реалізація принципу стабільності та рівності оподаткування, збільшення доходної частини бюджету, утвердження реальної дворівневої банківської системи з автономним Національним банком і системою комерційних банків;

2. Здійснення радикальних інституціональних змін.

Визначенодва завдання:

-Пришвидшення приватизаційного процесу, утвердження приватної власності, сучасного фондового ринку;

-Реформування державного управління

3. Структурна політика визначала високотехнологічний потенціал галузей економіки, упорядкування енергетичного сектора, випереджаючий розвиток галузей соціальної орієнтації, агропромислового комплексу, сфери побуту і торгівлі. 

4. Пришвидшення роздержавлення та приватизації землі, поділ земель, переданих у колективну власність, на земельні паї без виокремлення на місцевості, надання сертифіката на право приватної власності на пай, запровадження права розпорядження земельною часткою, становлення та розвиток сільськогосподарської кооперації, гарантування та захист прав селян на майно та землю;

5. Легалізація тіньової економіки, активізація інвестиційного процесу, "економізація" зовнішньої політики України;

6. Проведення активної соціальної політики, виведення її на пріоритетний рівень економічного життя, пожвавлення житлового будівництва.

Пріоритетними принципами формування відкритої економіки в Україні повинні стати:

1. Розвиток власних галузей, які мають порівняльні та конкурентні переваги у світовій економіці як регіонального, так і глобального масштабу, зокрема такі, як ракето-, судно-, літакобудування, порошкова металургія, виробництво надтвердих матеріалів, електрозварювальна галузь, хімічна промисловість, галузі, пов'язані з транзитом через територію України вантажів, газу, нафти, електроенергії та інших товарів і послуг;

2. Створення потужного інтегрованого національного ринку як фундаментальної економічної основи для завоювання відповідних ніш на висококонкурентних світових ринках товарів і послуг;

3. Введення твердої конвертованої національної валюти;

4. Врахування відмінностей у фактороінтенсивності національних галузей і виробництв, відповідних внутрішніх витратах, цінах та їх світових аналогах з метою уникнення несприятливої для України асиметрії в цінах, що призводить до погіршення умов торгівлі та породжує суттєві збитки.

Словник

Тіньова економіка (англ. Black economy, Ghost economy, Shadow economy)— господарська діяльність, яка розвивається поза державним обліком та контролем, а тому не відображається в офіційній статистиці. «Тіньові» підприємства не перерозподіляють власних доходів добюджетівта державних цільових фондів, вони не сплачуютьподатків, збільшуючи власні прибутки.

Лібераліза́ція (від лат. liberalis— вільний)— форма зовнішньоекономічної політики, що є комплексом заходів, спрямованих на сприяння зовнішньоекономічної діяльності, поступове скасування наявних обмежень у зовнішній торгівлі, зниження ставок ввізного та вивізного мит, надання тарифних пільг під час здійснення зовнішньоекономічних операцій.

Фо́ндовий ри́нок (ри́нок ці́нних папе́рів) — частина ринку капіталів, де здійснюються емісія, купівля і продаж цінних паперів.

Фондовий ринокє абстрактне поняття, що служить для позначення сукупності дій і механізмів, що роблять можливими торгівлюцінними паперами. Його не слід плутати з поняттямфондова біржа- організацію, яка надає можливість для здійснення торгових операцій і зведення разом покупців і продавцівцінних паперів.

Економічна криза(Довга Рецесія, Глобальна рецесія 2008, Мала депресія) – падіння ринкової економіки, яке почалося у грудні 2007 року і досягло найбільшого піку у вересні 2008 року. Початковим етапом кризи, який проявився через кризу ліквідності, можна назвати 7 серпня 2007 року, коли BNP Paribas, посилаючись на повну відсутність ліквідності, зупиняє вивід коштів з трьох хедж фондів. Бульбашка нерухомості США лопнула. Падіння досягло свого піку у 2008 році, і було зумовленне занадто великою кількість цінних паперів на ринку нерухомості. Падіння поширилось на всю світову економіку.

Список використаної літератури

  1. Історія економіки та економічної думки - Юхименко П.І.

  2. Політична економія - Федоренко В.Г.

  3. Історія економіки та економічної думки - Козюк В.В.

  4. Словари и энциклопедии на Академике http://dic.academic.ru/dic.nsf/fin_enc/28920

  5. Економічний енциклопедичний словник http://subject.com.ua/economic/slovnik/2294.html

  6. Теорія фінансів - Федосов В.М.

  7. Корпоративне управління - Ігнатьєва І.А.

  8. Організація бізнесу - Скібіцький О.М.

  9. Основи економічної теорії - Ажнюк М.О.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]