Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Реформа в сільському господарстві передбачала:

1. Підвищення закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію;

2. Встановлення твердих планів закупівлі сільськогосподарської продукції. За здану понад план продукцію встановлювалася надбавка 50% закупівельної ціни;

3. Перерозподіл національного доходу на користь сільського господарства;

4. Заходи, що сприятимуть розвитку соціальної сфери села.

Реформа в промисловості передбачала перехід від адміністративних до економічних методів управління:

1. Переведення підприємств на госпрозрахунок;

2.Оцінку діяльності підприємств не за валовою, а за реалізованою продукцією;

3. Створення на підприємствах фондів матеріального стимулювання і т.ін.

Причини провалу економічної реформи сер. 60-х рр.:

1. Реформа не торкалася основ адміністративно-командної системи, не мала комплексного характеру, не змінювала структурної, інвестиційної політики;

2. Партійно-державний апарат не міг, та й не хотів відмовлятися від звичних методів управління економікою.

3.З поч. 70-х років темпи економічного зростання уповільнюються.

Середньорічні темпи приросту валового суспільного продукту та національного доходу в Україні становили відповідно:

1. У 1966-1970 рр. - 6,7 і 7,8%;

2. У 1971-1975 рр. - по 5,6%;

3. У 1976-1980 рр.-3,4 і 4,3%;

4. У 1981-1985 рр. - 3,5 і 3,6%.

Словник

Легальний марксизм ідейно-політична течія частини передової російської буржуазії, що намагалася використовувати для обгрунтування розвитку капіталізму в Росії окремі положення економічного вчення Маркса; виникло в 90-х рр.. 19 в. В. І. Ленін охарактеризував це протягом як «відображення марксизму в буржуазній літературі». Головні представники «Л. м. »П. Б. Струве, С. Н. Булгаков, М. І. Туган-Барановський

Універса́л (від лат. Universalis— загальний, через пол. Uniwersał) — актовий документ, який доводить до загального відома певну постанову влади, її розпорядження адміністративно-політичного характеру.

Земельна реформа-система законодавчих і організаційних заходів, спрямованих на докорінне перетворення земельних відносин.

Директорія УНР— найвищийорган державної владивідродженоїУкраїнської Народної Республіки, який діяв з14 листопада1918року до10 листопада1920року.

Політика "воєнного комунізму" З початком громадянської війни літом 1918 р. та іноземної інтервенції 2 вересня ЦВК оголосив Республіку єдиним військовим табором. Установили командно-адміністративний режим з метою зосередження в державі всіх ресурсів і порятунку господарських зв'язків. Почали вживати надзвичайні заходи, що пізніше назвали політикою "воєнного комунізму", яка завершилася до весни 1919 р.

Картко́ва систе́ма— система розподілу продуктів, товарів та послуг за картками (аботалонами), що диференційовано видаються державою різним категоріям населення в умовахдефіциту.

Нова́ економі́чна полі́тика (неп)економічна політика, яка проводилася вРадянських республікахпочинаючи з 1921 року. Була прийнята весною1921рокуX з'їздомРКП(б), змінивши політику«воєнного комунізму», що проводилася в ходіГромадянської війни. Нова економічна політика мала на меті відновленнянародного господарстваі подальший перехід досоціалізму.

Індустріаліза́ція— історичний процес техніко-економічного переходу відаграрногодопромисловихспособів суспільного виробництва, який проходить через машинну стадію виробництва товарів і послуг.

Грошова реформа — це проведення деномінації грошей, вилучення з обігу знецінених паперових грошей, випуск нових грошових одиниць, зміна їх золотого вмісту з метою зміцнення грошової системи.

Раднарго́спи— ради народного господарства, державні органи територіального управління й планування промисловістю УРСР і СРСР, що існували 1918–1931 і 1957–1965.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]