Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Векономічній літературі ідеї к. Маркса піддаються суттєвій критиці, зокрема вказується на:

1. Тенденційність, політичну упередженість і запрограмованість кінцевих результатів наукового дослідження;

2. Претензію на володіння абсолютною істиною, жорстку непримиренність щодо інших теоретичних позицій, визначення власного учення єдино науковим;

3.Переконання у тому, що стрижень історії становить боротьба класів на основі антагоністичності їх інтересів;

4. Однофакторний аналіз вартості, ціни та доходів на основі визнання пріоритетності єдиного ресурсу - праці.

Основні особливості промислового перевороту в сша:

1. Активна роль інженерної думки американської: були винайдені швейна машинка, ротаційний друкарська машина, фосфорна сірник, електромагнітний телеграф Морзе, буквопечатающій Д. апарат Юза, револьвер, пневматичний тормоз. Всі ці нововведення, що народилися в США, визначили розвиток багатьох нових галузей промисловості. Швейні фабрики Зінгера, Беккера, Уіллера випускали виробу, які користувалися попитом у всіх куточках світу. Та й сама швейна машина Зінгера була відома і популярна навіть у Сибіру.

2. Через велику кількість річок багата країна була водної енергією, дешевшої за енергію пара. Тому тут пізніше почала використовуватись у масовому масштабі парова енергія. Перехід до парової енергетичній базі (системі) почався, тільки в 40-ті роки XIX ст., Хоч перша парова машина зявилася ще в кінці XVIII ст. а у 1803 р. було винайдено парову машину Олівера Еванса.

3. Достаток у країні лісів, що зумовило тривале використання в якості основного виду палива деревного вугілля. Аж до 1860 р. на залізничному транспорті США споживали дрова. Початок домна, що працювала на камяному куті, зявилася в цій країні тільки в 1837 р. Затримка із заміною деревного палива пояснювалася також тим, що чавун, виплавлюваної на нього, виходив кращої якості. Масове застосування мінерального палива в металургії почалося в 40-і рр.., Коли через 1847-1857 рр.. тут побудували 100 домен, що працюють на камяному вугіллі.

4. Мануфактурний капіталізм повною мірою не був сформований. Мануфактури, що виникали в колоніальний період, що не були стійкі; їх розвиток стримувала заборонна політика Англії. Тому правомірно говорити про те, що промисловий переворот проходив в умовах недостатнього розвитку мануфактурного виробництва.

5.Крайня і територіальна і галузева нерівномірність. Перш за все він охопив північно-східні штати; в той же час на Півдні навіть до початку Громадянської війни не було фабрик і заводів, що не могло не вплинути на її результат. Тут переважала первинна обробка вирощуваних культур - бавовни, тютюну, рису, цукрової тростини і т. д. Крім того, якщо тут і застосовувались машини, то обслуговувалися вони рабами

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]