Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Характерні особливості розвитку економіки Нідерландів:

1. Головне значення для економіки Нідерландів XVII ст. мала зовнішня торгівля. Країна вдалася до широких захоплень, головним чином у Південно-Схід-ній Азії ("Нідерландська Індія" — Індонезія). Нідерланди засновували торгові факторії, монополізували постачання прянощів і східних товарів, займалися каботажними (тобто між портами країни) перевезеннями. У цьому вони наслідували португальців.

2. Розвиток зовнішньої та внутрішньої торгівлі зумовив збільшення ролі банківської справи та кредиту. В європейській торгівлі активно поширювався комерційний кредит. На початку XVI ст. в Антверпені сформувався грошовий ринок, на якому в міжнародних розрахунках використовували векселі (письмові боргові зобов'язання) на пред'явника. Борги та кредити надходили на ринок. 

3. У XVII ст., окрім зовнішньої торгівлі, в Нідерландах велике значення мало рибальство. У цій галузі працювало 100—120 тис. осіб і використовувалось майже 2 тис. кораблів. Діставши у спадок від генуезців дуже прибуткову торгівлю оселедцями, країна забезпечувала ними всю католицьку Європу, яка і в XVII ст. потерпала від частих постів.

4. Нідерланди в XVII ст. вирізнялися високим ступенем розвитку суднобудування. Ця невелика республіка (площа 25 тис. км кв., чисельність населення 2 млн осіб) мала флот, який за кількістю і тоннажем переважав флот Європи загалом. Нідерландці не тільки плавали самі, вони раніше, ніж англійці, почали перевозити чужі товари. Країну визнали центром світового суднобудування.

5. Значного розвитку набула також текстильна промисловість, її центри розміщувалися в Лейдені та Харлемі. Саме в цій галузі народного господарства в Нідерландах вперше виникли мануфактури всіх типів.

6. Капіталістичні форми активно впроваджували і в сільське господарство Нідерландів, унаслідок чого розвинулися передова для того часу агротехніка, товаризація сільськогосподарської продукції та виробництва, капіталістична оренда, тваринницькі ферми, інтенсивне садівництво.

Визначають такі причини економічного відставання Нідерландів у XVIII ст.:

1. Недостатній розвиток промислової бази. Для функціонування фабричної промисловості, особливо важкої та металопереробної, не вистачало території, працівників і сировини. Тоді як в Англії різко збільшується частка важкої промисловості, швидко розвивається фабрична система, впроваджуються машини, Нідерланди у XVII—XVIII ст. залишаються на етапі мануфактурного капіталізму;

2. Намагання підприємців країни діяти прокладеним шляхом торгового збагачення, недостатня увага до промислового виробництва. У період промислового капіталізму Нідерланди залишалися торговою республікою, але такі республіки вже віджили свій вік. Цьому сприяв і менталітет населення;

3.Безкінечні війни французького короля з 1643 р. Людовіка XIV проти республіки, що завдавали казні країни та її території великих збитків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]