Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Словник

Науково-технічна революція(НТР) — корінне якісне перетворенняпродуктивних сил, що почалося в серединіXX століття, якісний стрибок у структурі і динаміці розвитку продуктивних сил, корінна перебудова технічних основматеріального виробництвана основі перетвореннянаукив провідний чинник виробництва, в результаті якого відбувається трансформація індустріального суспільства упостіндустріальне.

Інтенсифікація праці– підвищення ступеня напруженості праці протягом певного часу (робочого дня, тижня, року та ін.).

Постіндустріалізм— теорія нової стадії розвитку суспільства, що слідує за індустріальним суспільством. Провідну роль у такому суспільстві відводиться галузі послуг,науці,освіті, а основним об'єктом діяльності стає торгівляінформацією.

Менеджмент (від англ. Management - управління, керівництво, адміністрація, дирекція, вміння володіти) - розробка, створення (організація), максимально ефективне використання (управління) і контроль соціально-економічних систем.

Маркетинг(англ.marketing) — це діяльність, спрямована на створення попиту та досягнення цілей підприємства через максимальне задоволення потреб споживачів.

Інформаційна економіка (Information economy) . Інша назва мережна економіка. 1. Економіка, в котрій більша частина ВВП забезпечується діяльністю з виробництва, обробки, зберігання і розповсюдження інформації і знань, і більше половини зайнятих беруть участь в цій діяльності.

Інформаційне суспільство (англ. Information society)— теоретична концепція постіндустріального суспільства, історична фаза можливого еволюційного розвитку цивілізації, в якій інформація і знання продукуються в єдиному інформаційному просторі. Головними продуктами виробництва інформаційного суспільства мають статиінформаціяізнання.

Глобалізація (англ. globalization)— процес всесвітньої економічної, політичної та культурної інтеграції та уніфікації. У вужчому розумінні — перетворення певногоявищана планетарне, такого, що стосується всієїЗемлі.

Економіка пропозиції - економічна теорія, згідно з якою для боротьби з інфляцією необхідно збільшити пропозицію товарів, а для стимулювання їх виробництва необхідно збільшити капіталовкладення і знизити податки. Крива Лаффера - колоколообразная крива, що відображає співвідношення між податковими ставками та обсягом податкових надходжень. При цьому існує така податкова ставка, при якій податкові надходження досягають максимуму.

Неоінституціоналізм. Ця течія охоплює сукупність сучасних інституціональних концепцій про роль і еволюцію окремих інститутів (колективів) у пост індустріальному суспільстві та в умовах НТР, а також поведінку окремих індивідів у цих колективах.

Економічна теорія прав власності.Питання взаємозв'язку між приватною власністю й "ефективними стимулами" перебувало у центрі уваги мислителів Стародавнього світу. Зокрема, Аристотель вважав, що власність має бути приватною. Коли кожна особа має особливий інтерес, люди досягнуть більших успіхів у розвитку, оскільки кожен турбуватиметься про власну справу.

Теорема Коуза - положення нової інституціональної економічної теорії, згідно з якою при нульових трансакційних витратах ринок справляється з будь-якими зовнішніми ефектами. Теорія суспільного вибору - один з розділів економіки, що вивчає різні способи і методи, за допомогою яких люди використовують урядові установи у своїх власних інтересах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]