Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Українська торгівля у 16-17 ст.

1. Зростання обсягів виробництва, як сільськогосподарського, так і ремісничого

2.Постійно зростала кількість міських торгів та базарів

3.Важливим предметом торгівлі була сіль

4.Набули поширення ярмарки - торги широкого значення

5.Надзвичайно важливу роль відігравала зовнішня торгівля

6. Важливу роль відігравали річкові шляхи

7.Значно активізувалися зовнішньоторгові зв'язки України із Заходом

8.Торгові зв'язки здійснювали переважно магнати, які мали економічні переваги над купцями

9. Доволі успішно розвивались українсько-московські торгові зв'язки

10. Головним пунктом, куди прибували московські купці, був Київ

11. Істотно ускладнювала торгівлю велика строкатість одиниць міри й ваги, характерних на той час

12.Польський уряд прагнув монополізувати зовнішню торгівлю України

13. Дискримінації з боку держави зазнавали також вірменські, єврейські, московські купці

14. Розвиток торгівлі сприяв упорядкуванню грошової системи

Словник

Епоха— певний момент часу (зазвичай у минулому), який використовується для відліку часу у астрономії. … Цю довільно вибрану «точку відліку» і називають епохою.

Відродження або Ренеса́нс — культурно-філософський рух кінця Середньовіччя — початку Нового часу, що ґрунтувався на ідеалах гуманізму та орієнтувався на спадщину античності.

Реформа́ція (від лат. reformatio - перетворення, виправлення)— християнський церковно-релігійний, духовно-суспільний та політичний рух оновлення у країнах Західної та Центральної Європи у XVI столітті, спрямований на повернення до біблійних першоджерел християнства, який набув форми релігійної боротьби проти католицької церкви і папської влади.

Мануфакту́ра (латин. manufactura, manus-рука і factura-обробіток, виготовлення)— форма промислового виробництва, що характеризується поділом праці між найманими працівниками та використанням ручної праці. Мануфактура передувала заводам і фабрикам.

Меркантилі́зм (фр. mercantile — торговець, від лат. mercari — торгувати) — в широкому розумінні — переважання матеріальних, фінансових інтересів над усіма іншими.

Протекціоні́зм— економічна політика держави, спрямована на обмеження міжнародної торгівлі.

Кольбертізм -одна з назв меркантилістською політики, яку проводив у Франції в XVII в. Ж.-Б. Кольбер. Характерні риси цієї політики складалися в жорсткому митному протекціонізмі і повному контролі над внутрішнім виробництвом при одночасному використанні гнучкого державного регулювання економіки.

Первісне нагромадження капіталу — процес відокремлення маси дрібних товаровиробників від засобів виробництва та їх перетворення на вільних найманих працівників, з одного боку, і зосередження засобів виробництва та інших об'єктів власності й видів багатства в руках незначної меншості — з іншого, внаслідок чого капіталізм на певному етапі перетворюється на прогресивніше і гуманістичніше суспільство.

Пролетаріа́т (від лат. proles — потомство та лат. proletarius — нижчий клас в Стародавньому Римі) — нижчий, бідніший соціальний клас суспільства, який не має власності і для якого основним джерелом засобів для життя є продаж власної робочої сили.

Буржуазі́я— соціальна верства або суспільний клас; частина суспільства, зайнята підприємницькою діяльністю, власники засобів виробництва.

Економічна політика Б. Хмельницькогота уряду Української держави визначалася воєнними і політичними досягненнями, відносинами з Річчю Посполитою, розмахом селянської антифеодальної боротьби і змінювалася на різних етапах Визвольної війни.

Тема 6. Розвиток ринкового господарства у період становлення національних держав ( друга половина XVII ст.. – перша половина ХІХст.) Розвиток економічної думки епохи вільної конкуренції (фізіократія; класичний напрям; Історичні школи; «дрібнобуржуазні й соціалістичні течії; марксизм)

План семінарського занятгя

  1. Генезис ринкового господарства в Англії та його висвітлення у теоретико-економічному спадку А. Сміта та Д. Рікардо.

  2. ІІромисловий переворот у Франції. Визначaльна роль лихварського, банківського, фінансового капіталу в націокальному економічному розвитку Франції як "держави-рантье".

  3. Роль вчення фізіократів у розвитку економічної думки. Основні представинкн школи фізіократів.

  4. Відображення особливостей становлення ринкового rосподарства Німеччини представниками історичної школи.

  5. Економічне вчення марксизму.

  6. Особливості розвитку ринкових відносин У США. Висвітлення цих процесів у теоріях Г.Ч. Кері

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]