Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Схильність до споживання.Поняття вироблено Дж. М. Кейнсом. Схильність до споживання характеризує, як відноситься зміна споживання до зміни доходу.

Дискреційна політика— цеполітика, при якійурядсвідомо маніпулює податками та державними видатками з метою зміни реального обсягу національного виробництва та занятості, контролю за інфляцією та прискоренням економічного зростання. Знаходиться на одному рівні з грошово-кредитною політикою (ГКП), але на відміну від неї є політикою прямого впливу на економіку.

Перегрів економіки - ситуація, при якій темпи економічного зростання набувають вибуховою непідконтрольний характер і, поглинувши всі ресурси приватного і державного сектора, близько підходять до межі, при якій подальше стійке зростання вичерпує себе і закінчується рецесією.

Посткейнсіанство— напрям уполітичній економії, що сформувався в 70-х роках XX століття внаслідок деякого оновленнякейнсіанствата інших течій, головним чиномінституціоналізму. Основні представники:Джоан Робінсон, Л. Пазінетті (Великобританія), Р. Клауер, А. Ейхнер, А. Лейонхуфвуд (США).

Неолібералі́зм (від давньогрец. νέος neos «новий», та лат. liberalis «вільний»)— варіант ідеології лібералізму[1]. Як термін, фр. néo-liberalisme, вперше використаний 1938р. французьким економістом Бернаром Лаверне (фр. Bernard Lavergne)[2], і того ж року запропонований німецьким економістомОлександром Рюстов(нім.Alexander Rüstow)[3]для протиставлення ідейкласичного лібералізмудомінуючим, на той час,колективістськимтаегалітарнимтенденціям в ліберальній ідеології.

Ринкова економікаекономіка, заснована на принципах вільного підприємництва, договірних відносин між господарюючимисуб'єктами:

  1. у будь-якій економіці присутнє різноманіття форм власності, як мінімум дві: державна і приватна;

  2. ринкове ціноутворення не припускає будь-яке втручання держави;

  3. будь-яке втручання держави в економіку є обмеженим.

Тетчеризм - політика консервативного уряду Великої Британії під керівництвом Маргарет Тетчер (1979-1990) , що супроводжувалася приватизацією раніше націоналізованих підприємств і галузей економіки , монетаризмом у фінансово -економічній сфері , згортанням соціальних програм , приватизацією соціальних сфер освіти і охорони здоров'я. Рейганоміка (англ. Reaganomics ) - державна економічна політика американського Уряду Рональда Рейгана ( звідсі - назва ) в 1981-1988 роках для Подолання Економічної кризи 1980-1982 років та її наслідків . Монетаризм [ monetarism ] - напрям економічної думки , що ставить у главу кута у вивченні економічних процесів вплив грошей ( "грошового сектора економіки" ) на перебіг цих процесів.

Тема 11. Світове господарство та основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно- технологічної революції кінця 20ст-поч.21ст.( теорія «економіки пропозиції», « раціональних оцікувань», «неокласичний синтез», Економічні дослідження; Неоінституціоналізм; новітні економічні теорії)

План семінарського заняття

  1. Причини та наслідки кризи неокейнсіанської макроекономічної теорії та стабілізації політики наприкінці 20ст.

  2. «Неокласичний ситез» П.А. Самуельсон.

  3. Новітні економічні теорії. Економічні моделі.

  4. Основні тенденції сучасного економічного розвитку США та Великобританії на етапі інформаційно-технічної революції.

  5. Теорія постіндустріального суспільства та основоположники про витоки сучасної НТР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]