Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Концепцію неокейнсіанства розвивали:

1.Р. Харрод

2.Дж. Хікс

3.Н. Калдор

4.Дж. Робінсон

5.П.Сраффа

6.А. Філліпс

7.Є. Домар

8.Дж.М. Кларк

9.П. Самуельсон,

10.Дж.Тобін

11.А. Хансен

Розвитокнеокласичних ідей у XX ст:

1.Неокласичні моделі зростання виходять з того, що ринкова економіка внутрішньо стійка і має об'єктивні передумови для автоматичного відновлення тимчасової рівноваги

2. Неокласичні моделі зростання для аналізу його кількісних аспектів широко використовують апарат так званих виробничих функцій, наприклад виробнича функція Кобба-Дугласа. У тісному зв'язку із використанням виробничих функцій знаходиться розвиток нової сфери прикладання неокласичних принципів і апарату граничного аналізу - теорія технологічних змін або технічного прогресу.

3. Особливого значення набули неокласичні теорії економічного зростання, які стали розвитком теорії граничної продуктивності капіталу і праці Дж.Б.Кларка.

Теорія економічного зростання:

1. Головну роль у формуванні теорії економічного зростання відіграли дослідження американського економіста, вихідця з України С.-С. Кузнєца

2. У зростанні виробництва окремих товарів часто спостерігаються періоди сповільнень

3. У своїх працях С.-С. Кузнєц обстоює безсумнівну наявність циклічної складової у динаміці виробництва і цін, період якої перевищує тривалість звичайного економічного циклу, але є коротшим, ніж у довгих хвиль Кондратьєва

Воснові неоліберальних концепцій лежать наступні принципи:

1. Проголошується ідея індивідуальної свободи на основі приватної власності і активний вплив державного регулювання на інституціональні основи прибутку у конкуренції.

2.Застосовується макроекономічний підхід до аналізу економічної дійсності;

3. Предметом дослідження стають не кількісні, а якісні, інституціональні проблеми;

Словник

Неокейнсіанство— досконаліша модель кейнсіанської теорії, в якій макроекономічний аналіз найважливіших показників здійснюється з урахуванням науково-технічного прогресу, використання переваг монетаризму, органічного взаємозв'язку виробництва і розподілу.

Ліве кейнсіанство — одна з течій кейнсіанського напрямку західної економічної думки, представники якої (Дж. Робінсон, П.Сраффа, Л .Пазінетті) виступають за обмеження влади монополій та їх прибутків, скорочення воєнних витрат і відповідне розширення соціальних програм (розвиток освіти, охорони здоров'я, соціальне страхування, житлове будівництво), за справедливий розподіл і перерозподіл національного доходу, за більш ефективну антициклічну та антикризову політику держави тощо.

«Економі́чне ди́во» (також «економічне чудо»; англ. economic miracle) та «економічний тигр»— образні вислови, якими описують тривалі періоди стрімкого економічного зростання деяких країн та регіонів.

Змішана економіка (англ. mixed economy) — Економіка, у якій ряд рішень з розподілу ресурсів приймається приватними компаніями та господарствами,— а деякі приймаються урядом країни.

План Мáршалла (англ.Marshall Plan, официальное названиеангл.European Recovery Program, «Программа восстановления Европы») — программа помощиЕвропепослеВторой мировой войны.

Транснаціона́льна компа́нія (корпора́ція) або ж скорочено ТНКкомпанія (корпорація), що володіє виробничими підрозділами в декількох країнах.

Теорія економічного зростання досліджує причини світового економічного зростання і причини відмінностей доходів між країнами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]