Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Феодалізація у Франції

1.Виникнення класового суспільства

2.На зміну рабовласницькому типу держави і права в результаті закономірного історичного процесу приходить феодальний тип держави і права

3.Франки розселилися на новому місці сільськими громадами, так званими марками

4.Розвитокфеодальної власності на землі

5.Відбувається розкладання сільської громади

6.Утворюється велике землеволодіння і виникає клас феодалів.

7.Особливість класового феодального суспільства полягала в його становому характері

Історичнофеодалізмвиникає двома основними шляхами:

1.В результаті розкладання рабовласницького ладу і зародження в його надрах феодальних відносин, поступово перетворюються в панівні виробничі відносини(як це мало місце в рабовласницькихдержавах)

2. В результаті розкладання первіснообщинного ладу, виникнення в його надрах рабовласницького та / або феодального укладів і перемоги феодальних відносин, які перетворюються в панівні виробничі відносини (наприклад, у східних і західних слов'ян). Народи Європи перейшли до феодалізму, минаючи рабовласницький лад.

Швидкий розвиток феодалізму зумовив істотні зміни в усій соціально-політичної організації суспільства:

1. У більшості країн Європи в період становлення феодальної власності формується феодальний клас групується навколо політично зміцнилася королівської влади, і вперше, відносно великі феодальні держави складаються у вигляді ранньофеодальної монархії (V-IX Століття).

2. Світанок феодального способу виробництва і панування натурального господарстваспричинили за собою феодальну роздробленість, що супроводжувалася переходом влади від короля до окремих великим феодалам, до організації державної влади на основі васальних відносин. У цих умовах феодальні держави в Європі практично повсюдно виступають як сеньориальная монархія (X-XIII століття).

3. Розвитоктоварно-грошових відносин, зростання міст спричинили за собою глибокі зміни у феодальному суспільстві, зумовили консолідацію станів, сприяли централізації держави і виникнення королівської влади. Для цього періодухарактерневиникнення станово-представницьких монархій (XIV-XV століття).

4. Нарешті, в період розкладуфеодалізму і зародження капіталістичних відносин, занепаду колись могутньої феодальної олігархії, поступового складання класу буржуазії королівська влада робить спробу гранично централізувати і тим самим зміцнити феодальне держави, що приймає форму абсолютної монархії (XVI-XVII століття).

Київська Русь в період формування феодальних відносин

1. Розвивалася алодіальна власність малої сім'ї на землю

2. Зберігалося громадсько-селянське землеволодіння

3. Продовжувався процес "окняжіння" земель у межах окремих князівств і формування державної власності на землю в особі удільного князя

4. Зростала велика приватна земельна власність

5. Формувалися сеньйорально-васальні відносини

6. Найвищий соціальний статус мали "земські бояри" і "княжі мужі"

7. Сформувалася ієрархічна структура землеволодіння, що ґрунтувалася на міжкнязівських і князівсько-боярських васальних відносинах

8. Сформувалася ієрархічна структура землеволодіння, що ґрунтувалася на міжкнязівських і князівсько-боярських васальних відносинах

9.Громада-верв обмежувала розпорядження землею

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]