Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Trud.pravo.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Контрольна робота № 33

Завдання 1.Порядок укладення трудового договору.

Завдання 2.Токар-відрядник 4-го розряду Тимофєєв І.П. протягом червня та липня 2010 року успішно виконував роботу токаря 5-го розряду, а заробітну плату одержав за розцінками 4-го розряду. На свою вимогу про оплату міжрозрядної різниці Тимофєєв І.П. одержав відмову.

Чи правомірні вимоги токаря Тимофєєва І.П.?

Складіть проект наказу про оплату виконаного завдання Тимофєєвим І.П..

Дайте компетентну консультацію власникові підприємства.

Завдання 3.У районному центрі зайнятості звільненому за невідповідністю посаді за станом здоров’я (п. 2 ст. 40 КЗпП України) хірургу Леонову С.І. (58,5 років) запропонували достроково перейти на пенсію за віком, оскільки у нього 35 років загального трудового стажу. Він від цієї пропозиції відмовився і просив зареєструвати його як безробітного і виплачувати йому допомогу по безробіттю.

Чи правомірна пропозиція центра зайнятості і відмова від неї Леонова С.І.?

Протягом якого строку він може отримувати допомогу по безробіттю і в якому розмірі?

Чи може він, отримуючи допомогу, працювати на громадських роботах?

Завдання 4.Економіст Лисенко П.Р., який працював в акціонерному товаристві «Євроком», був переведений за його згодою на роботу до структурного підрозділу підприємства, розташованого в іншому населеному пункті. Під час переїзду адміністрація забезпечила за свій рахунок перевезення багажу Лисенка П.Р., а також виплатила всі передбачені законодавством суми на нього і членів його сім’ї. Відпрацювавши 3 місяці, Лисенко П.Р. знайшов собі іншу роботу в цьому ж місті і подав заяву про звільнення за власним бажанням. Адміністрація відмовилася звільнити Лисенка П.Р. і вимагає повернути усі компенсаційні виплати, отримані працівником раніше при переїзді.

Чи законні вимоги адміністрації?

Складіть аргументовану відповідь з посиланнями на нормативно-правові акти.

Завдання 5.Попов А.В. працював вагарем товарної станції, а заробітну плату йому нараховували з розрахунку окладу комірника. Попов А.В. звернувся до начальника товарної станції з проханням виплатити йому різницю в окладах, оскільки оклад вагаря більше, ніж у комірника. Начальник станції роз’яснив Попову А.В., що він, влаштовуючись на роботу, знав про умови оплати праці, зокрема про те, що буде виконувати обов’язки вагаря, а отримувати при цьому зарплату комірника.

Куди має звернутися Попов А.В. за вирішенням спору?

Вирішіть спір за сутністю.

Контрольна робота № 34

Завдання 1.Правове регулювання переведення на іншу роботу.

Завдання 2.Лікар-педіатр Симонова В.І. подала заяву про звільнення за власним бажанням і просила оформити звільнення в тижневий термін у зв’язку з переведенням її чоловіка в іншу місцевість.

Розкрийте особливості звільнення працівників за власним бажанням.

Чи правомірні вимоги лікаря Симонової В.І..

Складіть проект наказу про звільнення Симонової В.І. та формулювання запису до трудової книжки.

Завдання 3.Інженер Морозова С.О. була звільнена з підприємства за п. 1 ст. 40 КЗпП (у зв’язку з його ліквідацією). Вона звернулася до центру зайнятості для пошуку підходящої роботи і реєстрації її як безробітної. Їй запропонували роботу техніка за її спеціальністю. Вона відмовилася, вважаючи, що місце цієї роботи хоч і знаходиться у межах міста, але надто віддалене від її постійного місця проживання і заробітна плата значно нижче за колишню. Інших пропозицій служба зайнятості не надала.

Чи можна вважати запропоновану роботу підходящою для Морозової С.О.?

Які документи їй необхідно пред’явити для реєстрації в службі зайнятості?

Яким буде розмір її допомоги по безробіттю, коли і протягом якого строку вона буде її отримувати?

Який порядок вивільнення працівників у разі ліквідації підприємства і які матеріальні гарантії їм надаються?

Завдання 4.У зв’язку з необхідністю завершення укладання асфальту при ремонті швидкісної траси начальник дільниці шляховиків віддав розпорядження залишатися всім робітникам на роботі до повного укладання привезеного асфальту. Через це встановлена тривалість робочого дня праці робітників перевищила три години. Працівники поцікавилися у начальника, як буде компенсована така переробка. Начальник дільниці відповів, що оскільки асфальт було привезено з порушенням встановленого часу його підвезення, а робітники деякий час протягом робочого дня не працювали, тому ніяка компенсація за додаткові години роботи працівникам не може бути виплачена.

Робітники звернулися до КТС із заявою про оплату надурочної роботи.

Яким повинне бути рішення КТС? Складіть проект рішення КТС.

Завдання 5.Робітниця джутової фабрики звернулася до директора з проханням прийняти її 14-річного сина на роботу в липні-серпні 2010 року. Своє прохання вона мотивувала тим, що син влітку залишається без нагляду, а на складі готової продукції вільна посада пакувальника і завідуюча складом не заперечує проти прийому її сина на цю посаду.

Директор фабрики відмовив, посилаючись на те, що згідно із законом на роботу можуть бути прийняті особи, що досягли 16-річного віку, окрім того, технологічним процесом передбачено підйом і затягування 10-кілограмових запакованих вантажів металевою стрічкою на пресі, і він побоюється нещасного випадку.

Прокоментуйте дану ситуацію з посиланнями на нормативно-правові акти.

Дайте робітниці компетентну юридичну консультацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]