Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Trud.pravo.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Контрольна робота № 10

Завдання 1.Правове регулювання робочого часу.

Завдання 2. Молодший науковий співробітник науково-дослідного інституту Гущин В.П. 5 березня 2010 року був звільнений за скороченням штатів, а 6 вересня 2010 року на його місце був прийнятий Гуляєв І.П.. Гущин В.П. вирішив оскаржити дії власника науково-дослідного інституту, як неправильні.

Який порядок звільнення працівників за скороченням штатів?

Чи правомірні дії власника науково-дослідного інституту у відношенні до Гущина В.П.?

Який орган повинен розглядати заяву Гущина В.П.?

Завдання 3.Профком підприємства пред’явив вимогу про звільнення майстра дільниці Струка С.С. за те, що він неодноразово без згоди профкому залучав працівників до надурочних робіт, не виконував заходи щодо охорони праці, передбачені в колективному договорі. Директор відмовився виконати вимогу профкому, мотивуючи тим, що Струк С.С. забезпечує виконання плану в своєму цеху, а профком не має права вимагати його звільнення, оскільки на роботу Струка С.С. брав він, тобто директор, а не профком.

Чи має юридичну силу вимога профкому про звільнення або покарання керівних працівників підприємства?

Щодо яких саме керівників профком має право вимагати звільнення?

Які заходи може вжити профком, якщо вважає, що цього працівника необхідно звільнити з посади?

Завдання 4.Сергеев М.П. працював економістом у акціонерному товаристві «Добробут». 9 серпня 2010 року він звернувся із заявою до адміністрації з проханням звільнити його за угодою сторін після закінчення двотижневого терміну. 23 серпня Сергеев М.П. звернувся до адміністрації з проханням повернути раніше подану заяву про звільнення, однак адміністрація акціонерного товариства йому в цьому відмовила і 25 серпня 2010 року видала наказ про звільнення Сергеева М.П. за п. 1 ст. 36 КЗпП України.

Чи правомірні дії адміністрації?

Який порядок припинення трудового договору за п. 1 ст. 36КЗпП України?

Надайте аргументовану правову консультацію Сергееу М.П.

Завдання 5.Директор і старший бухгалтер одного з підприємств відмовилися прийняти від робітника Орєхова П.Ю. спецодяг, який він просив замінити на новий у зв’язку із закінченням строку користування. Свою відмову керівництво мотивувало тим, що строк користування нею не закінчився (при підрахунку цього строку було виключено час перебування Орєхова у відрядженні і у відпустці).

Чи правомірна відмова директора та старшого бухгалтера?

Проаналізуйте дану ситуацію та дайте мотивовану відповідь з посиланням на нормативно-правові акти.

Контрольна робота № 11

Завдання 1.Правове регулювання часу відпочинку.

Завдання 2.Слюсар-механік 4-го розряду Комов А.В. був переведений на посаду слюсаря-інструментальника 3-го розряду в зв’язку з відключенням електроенергії терміном на 1,5 місяця, – з оплатою як слюсареві-інструментальникові 3-го розряду.

Визначите правові підстави переведення в зв’язку з виробничою необхідністю?

Чи правомірні дії власника у відношенні Комова А.В..

Дайте компетентну консультацію Комову А.В. з тимчасового переведення у зв’язку з виробничою необхідністю.

Завдання 3.Адміністрація автотранспортного підприємства звернулася до профкому з поданням про дачу згоди на звільнення водія Сидорчука О.В. за неодноразові прогули, провезення безквиткових пасажирів. Профком згоди не дав. Адміністрація звернулася зі скаргою на рішення профкому в обком профспілки працівників автотранспортних підприємств, вимагаючи примусити профком дати згоду на звільнення.

Яке рішення може винести обком профспілки?

Куди ще можна оскаржити рішення профкому?

Завдання 4.Столяр Лопатюк В.Р. був звільнений з роботи за п. 3 ст. 40 КЗпП України за систематичне порушення трудової дисципліни, оскільки протягом року на нього було накладено два дисциплінарних стягнення.

У суді, куди він звернувся з позовом про поновлення на роботі, було встановлено, що ніяких письмових пояснень до накладення стягнень адміністрація від нього не зажадала. Крім того, профспілковий орган не давав згоди на звільнення.

Що розуміється під систематичним невиконанням трудових обов’язків?

Чи підлягає Лопатюк В.Р. поновленню на роботі?

Вирішить справу за сутністю та складіть проект рішення суду.

Завдання 5.Родіна Ю.В., яка потребує за медичним висновком переведення на більш легку роботу, подала про це заяву начальнику цеху. Останній відмовив у переведенні, посилаючись на відсутність такої роботи, і запропонував Родіній Ю.В. піти у відпустку без збереження заробітної плати.

Як слід поступити Родіній Ю.В.?

Дайте аргументовану юридичну консультацію з посиланнями на нормативно-правові акти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]