Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Trud.pravo.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Контрольна робота № 20

Завдання 1.Правове регулювання підготовки працівників, які отримують середню та професійно-технічну освіту.

Завдання 2.Секретар-друкарка заводоуправління Кулікова А.І. 12 липня 2010 року подала заяву про звільнення за власним бажанням. Після закінчення 2-х тижнів з дня подачі заяви Кулікова А.І. не вийшла на роботу, а 26 липня вона була звільнена за п. 4 ст. 40 КЗпП – за прогул.

Порядок звільнення з ініціативи працівника і чи знаходите Ви порушення трудового законодавства в діях Куликової А.І.?

Чи правомірні дії власника заводоуправління?

Дайте Куликовій А.І. компетентну консультацію.

Завдання 3.Голова колективного сільськогосподарського підприємства «Маяк» цікавиться, чи поширюються на членів КСГП ст. 32, 38, 39, 40, 41, 132, 147, 153, 173, 184, 188 Кодексу законів про працю України.

Складіть відповідь голові КСГП.

Завдання 4.Технолог Тимофеева М.П. звернулася із заявою до директора заводу «Оріон» з проханням встановити їй неповний робочий тиждень, оскільки вона змушена здійснювати догляд за важко хворим батьком, що проживає з нею в одній квартирі, а також вона одна виховує дитину у віці 12 років. Директор заводу відмовив у проханні Тимофеєвій М.П., посилаючись на те, що умови виробництва не дозволяють йому дати згоду на встановлення неповного робочого часу і запропонував звільнитися за власним бажанням.

Які підстави і порядок встановлення неповного робочого часу?

Чи законні дії директора заводу?

Завдання 5.Локтева М.В. звернулася до суду з вимогою до заводу і директора цього заводу Коренева О.В. про визнання необґрунтованою відмови у прийнятті на роботу і відшкодуванні моральної шкоди. Вона послалася на те, що їй було обіцяне працевлаштування на заводі. На момент пред’явлення позову до суду на заводі були вакантні посади, відповідно до її спеціальності і кваліфікації, однак їй відмовили в прийнятті на роботу.

На думку Локтєвої М.В., причиною відмови послужили неприязні стосунки, що склались з директором заводу через те, що вона протягом тривалого часу наполягає на працевлаштуванні її на заводі при наявності вакантних робочих місць.

Чи підвідомчий цей спір суду?

Яким повинно бути рішення суду? Складіть його проект.

Контрольна робота № 21

Завдання 1.Правове регулювання підготовки працівників, що одержують вищу освіту на заочній формі навчання.

Завдання 2. Майстер виробничої ділянки Сизов П.П. за вихід на роботу у нетверезому стані був звільнений за п. 7 ст. 40 КЗпП. Сизов П.П. з рішенням власника не погодився і звернувся з позовною заявою в суд.

Який порядок звільнення працівника за порушення трудової дисципліни?

Чи правомірні дії власника у відношенні Сизова П.П.?

Яким, на ваш погляд, буде рішення суду? Сформулюйте, будь ласка, резолютивну частину.

Завдання 3.Після закінчення політехнічного університету Тарасова В.С. за розподілом молодих фахівців, підготовка яких здійснювалася за державним замовленням, було направлено на механічний завод на посаду інженера.

Прибувши на місце призначення, Тарасов В.С. здав направлення адміністрації, але до роботи не приступив у зв’язку з тим, що його призначили на посаду техніка, а не інженера. Тарасов В.С. вимагав повернути йому направлення, але директор заводу відмовився це зробити, заявивши, що Тарасова В.С. вже зараховано на посаду техніка і він має приступити до роботи.

Чи виникло трудове правовідношення між заводом і Тарасовим В.С.?

У якому правовідношенні і з ким перебуває Тарасов В.С.?

Завдання 4.Адміністрація заводу за погодженням з профспілковою організацією ухвалила рішення про збільшення тривалості робочого дня на одну годину (з 7 до 8) при шестиденному робочому тижні, обґрунтовуючи це тим, що завод тривалий час стояв без роботи через фінансово-економічні труднощі, а в цей час отримав вигідне замовлення. Ряд працівників погодилися з рішенням адміністрації, а деякі звернулися за роз’ясненням до юрисконсульта заводу про законність прийнятого рішення.

Чи законні дії адміністрації і профспілкового органу?

Дайте аргументовану та мотивовану відповідь.

Завдання 5.Позивач Леонідов П.В. звернувся до суду з позовом до організації про надання йому додаткової відпустки за роботу із шкідливими умовами праці. Рішенням КТС заводу в задоволенні вимог Леонідову П.В. було відмовлено.

Однак суд, куди Леонідов П.В. направив позовну заяву, відмовив йому в розгляді спору через непідвідомчість спору суду. На думку суду, вимоги позивача зводилися до зміни істотних умов праці, закріплених у колективному договорі, і встановленню нових.

Дайте правову оцінку ситуації і визначте підвідомчість спору.

Обґрунтуйте свою відповідь посиланнями на нормативно-правові акти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]