Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo_непрод_товаров-Zrezarcev.pdf
Скачиваний:
1284
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
8.01 Mб
Скачать

Повсть виготовляють натурального кольору у вигляді прямокутних пластин довжиною не менше 140 см та шириною не менше 80 см. Допускаються різні відтінки.

Фетр призначений для виготовлення всіх видів взуття зимового асортименту. Випускають товщиною 2 мм.

1.2.3.4. Сортування, упакування, маркування, транспортування та зберігання текстильних матеріалів для взуття

Текстильні матеріали сортують у відповідності з вимогами стандартів, виявляючи дефекти зовнішнього вигляду на умовну довжину (табл. 2.1).

Таблиця 2.1

ДОПУСТИМА КІЛЬКІСТЬ БАЛІВ В ТЕКСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛАХ НА УМОВНУ ДОВЖИНУ

 

Умов-

 

Сорт матеріалу

Вид текстильного матеріалу

на пло-

 

 

 

ща, м²

І

 

ІІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тканина:

30

20

 

50

бавовняна

 

шовкова

30

10

 

30

льняна

30

8

 

22

вовняна для:

30

12

 

36

верха взуття

 

підкладки взуття

30

16

 

40

Полотна:

20

15

 

40

неткані

 

трикотажні*

20

 

 

 

Перелік допустимих дефектів наве-

 

 

 

 

дено у нормативній документації

 

 

 

 

 

* Штучне трикотажне хутро сортують на три сорти

 

 

 

 

 

 

 

Для окремих видів матеріалів при визначенні сортності враховують показники фізико-механічних властивостей. Повсть випускають тільки І сорту.

Сортність бавовняних і змішаних тканин визначають порівнюючи з еталонами поширених дефектів, або шляхом вимірювання місцевих дефектів. Не допускається перекос полотна або клітинки більше 4,5 %, засічки від друку, обрив основи тощо.

При оцінці сортності вовняних тканин не допускаються місцеві дефекти: пробоїни, дірки розміром більше 0,3 см, помітна штопка, плями більше 2 см тощо.

55

При оцінці сортності нетканих полотен не допускається місцеві дефекти: обрив прошивочної нитки довжиною більше 10 см, помітна штопка довжиною більше 2 см тощо. Сортність трикотажних полотен визначають за технічними умовами по сукупності дефектів на 1 м².

Штучне хутро сортують на І, ІІ, ІІІ сорти. Для всіх сортів не допускаються такі дефекти як обрив нитки грунта (каркаса), плівкоутворюючий препарат на ворсі, чорнильні та іржаві плями тощо. Для І та ІІ сортів допускаються такі дефекти як обрив однієї чесальної стрічки, вв’язування кінців ворса в грунт (каркас) хутра тощо. Не враховуються дефекти, що не впливають на експлуатаційні властивості хутра і ворсовий покрив: заміни ворса, хвилястість, різнокольоровість окремих волокон, жовтизна у вигляді плям для хутра світлих тонів тощо.

Упакування здійснюється у відповідності до стандарту. Для окремих видів матеріалів вимоги визначені НД, наприклад на повсть і фетр.

Клеймо ставлять на зворотній сторону змиваємого фарбою так, щоб фарба не пройшла на лицьову сторону. Клеймо повинно бути розміром 15х30 мм, чітким і вміщувати найменування виробника та номер контролера ВТК. На стику відрізів, які входять в кусок, ставлять спільне клеймо так, щоб одним клеймом позначити кінці обох відрізків.

Для маркування до рулонів тканин кріплять ярлики в яких вказують: найменування організації в систему якої входять виробник, найменування виробника та його товарний знак і місцезнаходження, найменування тканин і номер артикула, найменування нормативно-технічної документації по якій виробляють дану продукцію, вид і характер викінчувальної обробки, найменування хімічних волокон та їх вміст, стійкість фарбування, ширину тканини в куску, число відрізів, число умовних вирізів і розрізів, дату випуску та індекс Д для тканин дитячого асортименту.

Трикотажне полотно і хутро маркують вручну контрастною незмиваємою фарбою на зворотній стороні так, щоб воно не пройшло на лицьову сторону. У маркуванні вказують найменування виробника та його товарний знак і номер куска.

Для кожного куска хутра кріплять картонний ярлик в якому вказують: найменування і місцезнаходження виробника, артикул і номер заправки, найменування і масову долю волокон ворса хутра по видам і довжині, номер куска, ширину, довжину, загальну площу, сорт, номер контролера, номер ТУ і дату випуску.

На повсть ставлять знак «Боїться вогкості».

56

Довжина тканини в рулоні залежить від її щільності: 101…200 г/м² — не менше 60 м, 201…300 г/м² — не менше 40 м,

більше 300 г/м² — не менше 20 м. Маса рулону повсті до 50кг. Матеріал повинен бути затканий у рулон щільно, рівно, без

перекосів і загинання кромок. Рулони тканин упаковують у папір, целофан або поліетиленову плівку і перев’язують перев’язочним матеріалом (шпага, тасьма тощо) у двох місцях. Хутро скатують у рулон на валик або без валика по одному куску. Рулон хутра перев’язують у трьох місцях тасьмою або стрічкою.

Транспортують всіма видами транспорту у відповідності з діючими правилами. При місцевих перевезеннях допускається транспортувати матеріали у первинній тарі.

Хутро без первинної упаковки транспортується в універсальних контейнерах залізничним або автомобільним транспортом, а у критих вагонах та автофургонах — у відповідності з правилами перевезення вантажів на даному виді транспорту. Перед завантаженням хутра контейнери, автофургони і вагони вистилають папером. Рулони хутра транспортують у горизонтальному положенні.

Упаковані текстильні матеріали зберігають у сухому вентильованому приміщенні у відповідності з правилами пожежної безпеки в умовах які виключають забруднення, механічне пошкодження та вплив сонячних променів. Текстильні матеріали розміщують на підтоварнику або стелажах на відстані від підлоги не менше 20 см. Висота штабеля для повсті — до 2 м.

Для окремих матеріалів НД встановлені додаткові рекомендації. Наприклад, шовкові тканини з ворсом треба захищати від прямих сонячних променів і розміщувати не ближче 0,5 м до опалювальних приладів.

Штучне хутро зберігають при температурі — 10…+30°С. Дозволяється зберігати хутро не більше двох місяців при тем-

пературі до — 25°С. рулони розміщують на стелажах у горизонтальному положенні не ближче 1,0 м від опалювальних приладів.

Хутро з використанням вовни, повсть, фетр зберігають виключивши можливість їх зволоження та псування міллю.

Хутро всіх видів яке транспортувалось або зберігалось при температурі 0°С перед використанням витримують протягом 24 годин в приміщенні з температурою не нижче +18°С.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

1.Які властивості повинні мати шкір матеріали для низу взуття?

2.Чим визначаються властивості штучних шкір на основі тканин?

57

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]