Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo-Osnach.pdf
Скачиваний:
307
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ

ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

О.Ф. Оснач

Товарознавство

Промислове обладнання, прилади, інструменти

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів

Киів – 2007

УДК 620.2(075.8) ББК 30.609я73

О 75

Гриф надано Міністерством освіти і науки України (лист №14/18.2–772 від 14.04.2004 р.)

Рецензенти:

Бутенко А.І. – доктор економічних наук, професор; Гречановська І.Г. – доктор економічних наук, професор.

Оснач О.Ф.

О 75 Товарознавство. Промислове обладнання, прилади, інструменти. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літера тури, 2007. – 304 с.

ISBN 966 364 408 7

У навчальному посібнику розкривається класифікація, при значення, основні характеристики, маркірування, умови транс портування та зберігання основних видів промислового облад нання, інструменту, підшипників кочення та засобів промислової автоматики.

Рекомендовано для студентів і викладачів економічних спеціальностей ВНЗів та практичних фахівців.

ISBN 966 364 408 7

© Оснач О.Ф., 2007

 

© Центр учбової літератури, 2007

ПЕРЕДМОВА

Посібник “Товарознавство” написаний відповідно до .Дер жавного стандарту вивчення дисципліни “Товарознавство” для студентів спеціальності “Маркетинг” і є логічним продовжен ням першої частини цього курсу.

Мета даної дисципліни – надання майбутнім маркетологам професійних знань про товари виробничо технічного призна чення та напрямки їх використання для вирішення практичних завдань у сфері маркетингової діяльності на виробництві та у сфері обігу.

Навчальний посібник складається із семи розділів, у яких послідовно розкривається класифікація, призначення, основні характеристики, маркірування, умови транспортування та збе рігання електронних комплектних виробів та електричних ма шин, енергетичного, технологічного та зварювального обладнан ня, інструменту та підшипників, засобів промислової автоматики та вимірювальних приладів. Ці товари є об’єктами продажу на внутрішньому та міжнародному ринках, що вима гає знань про їх номенклатуру та властивості.

Опис цих товарів дається в різних виданнях спеціального призначення. Навчальний посібник є результатом обробки, аналізу та узагальнення даних, їх систематизації і адаптації до вимог вивчення курсу “Товарознавство” для студентів еконо мічних спеціальностей, а також може бути корисним для прак тичних фахівців, які займаються виробництвом, закупівлею та продажем вказаних товарів. Матеріал посібника викладений в доступній формі для сприймання людей, які не мають спеціаль ної технічної освіти.

В підготовці розділів 1, 2 приймала участь І.О.Жарська.

3

Розділ 1 ЕЛЕКТРОННІ КОМПЛЕКТНІ ВИРОБИ

1.1. Загальні відомості про електронні комплектні вироби

Рівень розвитку електронної та електротехнічної промисло вості значно впливає на науково технічний та культурний про грес будь якої держави. Автоматизація виробничих і технолог ічних процесів проводиться на базі широкого використання електронних, напівпровідникових та іонних приладів, що при значені для регулювання, контролю і управління цими проце сами. Швидкий розвиток електронної обчислювальної техніки дозволяє вдосконалювати роботу систем автоматичного управ ління і вирішувати економічні завдання.

Електронні комплектні вироби включають деталі, прилади та пристрої (класифікація електронних комплектних виробів наведена на рис. 1.1.). Їх широко застосовують у пристроях провідного та радіозв’язку, телебачення, вимірювальної та об числювальної техніки, радіолокації, у системах автоматики та інших галузях народного господарства.

До радіодеталей відносяться резистори і конденсатори. Основною їхньою властивістю є те, що вони не перетворю

ють електричні сигнали у пристроях, а тільки приймають участь у перерозподілі електричної енергії, що проходить крізь них. Конденсатори накопичують електричну енергію, а резистори перетворюють електричну енергію в теплову.

До електронних приладів відносяться: електровакуумні, іонні, напівпровідникові. Ці прилади перетворюють сигнали, що проходять крізь них (посилення, випрямлення).

Електровакуумними називають прилади, електричний струм в яких обумовлений рухом заряджених часток у вакуумі або у газовому середовищі. За принципом дії і фізичними яви щами, які відбуваються у приладах, їх підрозділяють на елект

4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]