Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo-Osnach.pdf
Скачиваний:
308
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

Розділ 6. Інструмент та підшипники кочення

Для контролю різьби використовують різьбові калібри. Кон тролювати різьбу можно шляхом вимірювання її окремих еле ментів, наприклад, середнього, зовнішнього та внутрішньо діа метрів різьби, кроку та кута профілю.

6.5.Правила постачання, приймання

ізберігання інструмента

Перевозити інструмент необхідно в закритому транспорті або контейнерах, запобігаючи ударам, псуванню, забрудненню і зволоженню.

Як правило, інструмент поступає упакованим у картонні ко робки, дерев’яні нерозбірні ящики й іншу тару. Для запобігання корозії і захисту від вологи застосовують пергамент і спеціальний вологонепроникний папір. Інструмент упаковують так, щоб вик лючалася можливість переміщення його при транспортуванні.

На базах і складах інструмент зберігають відповідно до вимог ДСТУ, інструкцій, правил техніки безпеки, промсанітарії

іпротипожежних заходів у закритих, сухих і провітрюваних приміщеннях. Як і інші металеві вироби, інструмент не можна зберігати в приміщеннях із різкими коливаннями температури

івологості, тому що при цьому може відбутися зволоження і, як наслідок, прискорення корозії. Складування інструмента повинно забезпечити раціональне використання площ, схо ронність якості, можливість безперешкодного навантаження будь якої партії інструмента, простоту обліку й інвентаризації, безпеку роботи і постійне відновлення запасів. Застосовують переважно штабельне і стелажне збереження.

6.6. Підшипники

Підшипники – частини опор осей і валів, що сприймають радіальні, осьові і радіально осьові навантаження і допускають їх обертання. Підшипники є поширеною деталлю машин, ме ханізмів, приладів та інших пристроїв.

233

«Товарознавство»

За принципом роботи розрізняють підшипники ковзання, у яких опорна поверхня осі або вала сковзає по робочій поверхні підшипника, і підшипники кочення, у яких між поверхнею обер тової деталі і поверхнею опори розташовані кульки або ролики.

6.6.1. Підшипники ковзання

Розрізняють два основних типи підшипників ковзання: не@ роз’ємні (глухі) – у найпростіших конструкціях виливають як одне ціле зі станиною тихохідної машини, що працює з вели кими перервами, і роз’ємні. Роз’ємні підшипники складаються із корпуса, двох вкладишів, кришки і стяжних болтів.

Підшипники ковзання використовують у тих випадках, коли вони мають незаперечну перевагу в порівнянні з підшипника ми кочення: для дуже швидкохідних валів, у режимі роботи яких довговічність роботи підшипників кочення мала; для осей і валів, що вимагають дуже точної установки; для валів дуже ве ликого діаметра, для яких не виготовляють стандартних підшип ників кочення; коли підшипники за умовами складання повинні бути рознімними (наприклад, для колінчатого вала); коли в зв’яз ку зі сприйняттям підшипником ударних і вібраційних наванта жень використовують демпфіруючу дію масляного шару підшип ника ковзання; при роботі підшипників у воді, агресивному середовищі, коли підшипники кочення непрацездатні. Підшип ники ковзання працюють в умовах рідинного, сухого і змішано го тертя. Застосування підшипників ковзання дуже обмежене, їх виготовляють підприємства машино і приладобудування для комплектації продукції, що випускається.

6.6.2. Підшипники кочення

Підшипники кочення випускаються спеціалізованими підприємствами підшипниковими заводами. Вони характери зуються тим, що на їх робочих поверхнях має місце тертя ко чення. В порівнянні з підшипниками ковзання вони мають ту перевагу, що працюють з меншими втратами на тертя, які май же не змінюються при зміні навантаження або швидкості. Вони

234

Розділ 6. Інструмент та підшипники кочення

менш чутливі до нагрівання, вимагають меншої витрати змащен ня, не потребують особливої уваги та догляду. Крім того, їх конструкція простіша, ніж конструкція підшипників ковзання.

Підшипники кочення (рис.6.14.) зазвичай складаються із двох кілець: внутрішнього 5, призначеного для насадки на вал, і зовнішнього 1, закріпленого в корпусі підшипника, тіл кочен ня кульок або роликів 2, що перекочуються по бігових доріж ках кілець на деякій відстані один від одного, і сепаратора 4 – деталі, що розділяє тіла кочення.

Тіла кочення виготовляють із спеціальної хромистої та хро монікелевої сталі високої твердості та в’язкості, загартовують, шліфують та полірують.

Рис. 6.14. Конструкція підшипників кочення

Підшипники кочення застосовують у різних галузях про мисловості, особливо в машино і приладобудуванні.

6.6.3. Класификація підшипників кочення

Підшипники кочення мають різні конструктивні різновиди, що визначають їх класифікацію:

за напрямком дії сприйманого навантаження – радіальні, що сприймають навантаження, що діє перпендикулярно осі обертання підшипника; упорні, розраховані на наван таження, що діє уздовж осі обертання підшипника; раді

235

«Товарознавство»

ально упорні – під комбіноване навантаження, що одно часно діє на підшипник у радіальному й осьовому на прямках, причому переважним може бути як осьове, так і радіальне навантаження; упорно радіальні – в основно му під осьове навантаження; конусні.

за формою тіл кочення – кулькові і роликові. Роликопід шипникі залежно від форми роликів розділяють на на ступні групи: із короткими циліндричними роликами; із довгими циліндричними роликами; із витими роликами; із голчастими роликами; із конічними роликами; із сфе ричними роликами;

за числом рядів тіл кочення – одно , двох , чотирьох і багаторядні;

за основними конструктивними ознаками – такі, що само установлюються, і такі, що не самоустановлюються; із ци ліндричним або конусним отвором внутрішнього кільця;

одинарні або подвійні; здвоєні, зтроєні і т.ін.

Вибір типа підшипника залежить від його призначення та умов роботи. Для малих навантажень використовують зазвичай кулькові підшипники. При більш значних навантаженнях та діаметрах (d>100 мм) застосовують роликові підшипники. Конічні роликопідшипники, що мають більшу ванта жопід’ємність та зручно регулюються, використовують при складних навантаженнях, особливо у автомобілебудуванні. Якщо вал повинен допускати осьові переміщення, що обмежені певними розмірами, слід використовувати однорядні роликоп ідшипники. Голчасті підшипники із внутрішнім кільцем або без нього, для яких характерний невеликий зовнішній діаметр, зна ходять застосування при обмежених габаритах опори. Кулькові підшипники менш вимогливі до змащування, ніж роликопід шипники, тому їм слід віддавати перевагу в умовах експлуа тації, що не потребують частого змащування або огляду. Там, де необхідне часте розбирання, більш зручними є підшипники відкритих типів (однорядні роликопідшипники, конічні роли копідшипники, магнетні кулькові підшипники).

236

Розділ 6. Інструмент та підшипники кочення

6.6.4.Умовні позначення

імаркірування підшипників

Умовне позначення підшипника складається із основного цифрового та додаткового (літерного та цифрового).

Перша та друга цифри, рахуючи справа наліво, показують внутрішній діаметр підшипника, третя та сьома визначають розмірну серію, четверта – тип (0 – радіальний кульковий, 1 – радіальний кульковий сферичний, 2 – радіальний з короткими циліндричними роликами, 3 – радіальний роликовий сферич ний, 4 – радіальний роликовий з довгими циліндричними ро ликами або голчастий, 5 – радіальний роликовий з витими роликами, 6 – радіально упорний кульковий, 7 – роликовий конічний, 8 – упорний кульковий, 9 – упорний роликовий).

П’ята та шоста цифри показують конструктивні особливості підшипника. Знаки додаткових позначень, що знаходяться зліва від основного, характеризують клас точності підшипника (табл. 6.4.).

Наприклад, підшипник А 46207 має внутрішній діаметр 35 мм (07 х 5), серія легка (цифра 2), радіально упорний кульковий (цифра 6), кут контакту =26° (цифра 4), клас точності особли во високий (А). Підшипник В 8106 має внутрішній діаметр 30 мм (06 х 5), серія надлегка (цифра 1), упорний підшипник (цифра 8), клас точності високий (В).

Знаки, що знаходяться справа, показують спеціальний ма теріал деталей підшипника, вимоги по шуму, змащуванню (зак риті підшипники), термообробці або конструктивні відмінності (табл. 6.4.). Наприклад, 46207 Е – підшипник із текстоліту.

 

 

 

 

Таблиця 6.4.

 

 

 

 

 

; &

 

 

!$

 

>

 

#

&

 

;

 

 

 

 

+

N

N1, N2,

" ! .$

$

 

 

. .

, J ' H, ;

$

 

X

XI, @2,

 

;

&

 

. .

 

 

 

 

1, 2,

 

 

 

 

. .

 

237

«Товарознавство»

Продовження таблиці 6.4

 

; &

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

!$

 

 

>

 

 

 

 

 

#

 

 

 

&

 

 

 

 

 

 

 

;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+ . :

 

 

 

 

 

F

F1, F2,

-;

 

 

 

 

 

 

 

 

. .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

=

=1, =2,

-!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

. .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D

D1, D2,

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

. .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1, 2,

-K H$

 

 

 

 

 

 

. .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1, 2,

% "

 

 

 

 

. .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o

o1, o2,

" ! .$

 

 

 

 

. .

,

,

!

 

 

 

 

" ,

 

 

 

 

 

 

 

& $

&

 

 

 

 

" ;

&

 

 

 

+

 

1, 2,

" :

$

 

 

. .

 

. " .

$

 

 

 

& "

. .

 

;

&

C

C1, C2,

$ "

 

 

 

 

! ! & (

&,

 

 

 

 

K

&, K

&)

 

 

 

j

j1, j2,

+ $ "

 

 

 

. .

 

 

 

 

 

 

 

%

%1, %2,

%

&

"-

 

 

 

. .

! !

 

 

 

 

p

 

j@

 

 

 

 

( ., ! .)

 

 

 

 

+1

 

" $

&

 

 

 

 

. K A=-122-7

/

 

 

 

&

 

 

 

 

$

 

0, 6

 

; : ., .-

$

 

5, 4

 

.,

. ., ;

.,

-

;

&

2

 

; .

 

 

 

 

 

 

 

 

1,2. ..9,0

 

k # , J K .

 

 

 

 

&

&

 

 

238

Розділ 6. Інструмент та підшипники кочення

Умовне позначення підшипника дає повне уявлення про його габарити, точність виготовлення, конструкцію і т. ін. За умовним позначенням можна визначити основний режим ро боти, якому підшипник відповідає.

У нерозґємних підшипників таврування основного умовно го позначення нанесено на торець внутрішнього кільця, у підшипника з невзаємозамінними деталями і розбірних – на торці всіх кілець у тому числі і на торець сепаратора, якщо він не знаходиться в комплекті з одним із кілець.

6.6.5.Правила постачання, приймання

ізберігання підшипників

Підшипники з зовнішнім діаметром до 300 мм, масою до 8 кг, класів точності 6, 5, 4 і 2, класу точності 0, спеціального призна чення або призначені для ремонтних цілей упаковують у короб ки, які повинні мати наступні написи: найменування або товар ний знак підприємства виробника; умовне позначення, кількість і дату упакування підшипника, позначення стандарту.

Підшипники масою понад 8 кг або діаметром понад 300 мм укладають у ящики без коробок. Ящики для упакування підшипників вистилають бітумізованим папером, полімерною плівкою або іншими матеріалами, що гарантують схоронність підшипників при транспортуванні. Транспортують підшипни ки на заводи масового споживання зазвичай в залізничних, автомобільних і річкових контейнерах не упаковуючи в ящи ки. У кожний ящик або контейнер вкладають супровідний до кумент, що включає найменування або товарний знак підприє мства виробника, умовне позначення, кількість, дату упакування і клас точності підшипників, позначення стандар ту. На ящиках указують найменування підшипника і його умов не позначення; позначення стандарту; кількість підшипник; масу брутто.

Консервація повинна гарантувати захист підшипник від корозії на 12 місяців, а для підшипників, призначених для три валого зберігання,— на 24 місяці із дня випуску при дотриманні правил зберігання.

239

«Товарознавство»

Склади для зберігання підшипників повинні бути сухими (із відносною вологістю повітря не більше 60%). Коливання темпе ратури на складі в різні періоди року 8...30°С. Склади для збері гання підшипників обладнують спеціальними стелажами відкри того типу, полки яких доцільно покрити захисним шаром.

Зберігання і консервація приладових кулькових підшип$ ників. При консервації підшипники розміщають в пластмасо вих пробірках із наступним заливанням маслом. Цей спосіб є досить складним у зв’язку з виготовленням пробірок і, крім того, розконсервація підшипників у споживача вимагає значних тру дових витрат. Тому часто використовується спосіб упакування підшипників у капсули з поліетиленової плівки з одночасним заповненням їх маслом. Період переконсервації визначається гарантійним терміном зберігання. Операцію переконсервації здійснюють на місцях у споживача на спеціально обладнаних ділянках. По закінченні гарантійного терміну зберігання про бірки і капсули розкривають, підшипники виймають і уклада ють у касети для промивання. Після сушіння сліди корозії на підшипниках протирають органічними розчинниками з дода ванням 6...8% нафтового масла. При виявленні слідів іржі після протирання приладові підшипники бракують.

На транзитному неопалюваному складі підшипники мож на зберігати в ящиках не більше одного місяця. Ящики встанов люють на поверхні, що знаходяться на висоті не менше 0,2 м від грунту і на відстані не менше 0,75 м від зовнішньої стіни.

Основне складське приміщення для зберігання підшипників повинно бути, закритим, сухим, опалювальним, вентильованим і захищеним від попадання прямих сонячних променів і шкідливих газів. Підлоги повинні бути цементними, плиткови ми, паркетними або дерев’яними, фарбованими і без щілин. Висота підлоги над основним грунтом – не менше 0,2 м. Стелажі розташовують на висоті не менше 0,2 м від підлоги і 0,75 м від зовнішньої стіни .Відстань від неекранованих джерел магніт них полів – не менше 2 м. Температура в приміщенні складу 10...30 °С. Добове коливання температури на складі під час опа лювального сезону не повинно перевищувати 5°С. При темпе

240

Розділ 6. Інструмент та підшипники кочення

ратурі нижче зазначеної межі можлива кристалізація мастила і порушення масляної плівки. Відносну вологість повітря конт ролюють два рази в добу.

При надходженні підшипник на склад необхідно оглянути упаковку і скласти акт про її стан, вказавши умову перевезен ня. У холодний час підшипники, що надійшли, необхідно вит римати в приміщенні (1 3 доби) і тільки потім розкрити. Підшипники в ушкодженій або зволоженій тарі ізолюють від загального складу. Коробки встановлюють на полки і завішу ють полімерною плівкою від осідання на них пилу. Підшипни ки з порушенням упаковки підлягають переконсервації; при ви явленні іржі приладові підшипники бракують.

Контрольні питання

1.З яких матеріалів виготовляють інструмент і які вимоги до них пред’являються.

2.Визначте види металорізального інструменту по групам верстатів.

3.Визначте види та призначення ковальсько пресового інструменту.

4.Визначте і наведіть основні характеристики і умовне по значення інструментів для контролю розмірів і стану по верхні.

5.Які умови зберігання і транспортування контрольно ви мірювальних приладів і інструментів?

6.Для чого використовують підшипники?

7.На які групи діляться підшипники за їх призначенням?

8.Наведіть класифікацію підшипників за різноманітними ознаками.

9.Які умови маркірування, консервації і зберігання підшип ників?

241

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]