Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo-Osnach.pdf
Скачиваний:
308
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

«Товарознавство»

5.5. Умови постачання, транспортування і зберігання верстатного обладнання

Металообробні та деревообробні верстати постачаються споживачу частіше за все безпосередньо з завода виробника. Замовник повинен підготувати площі для встановлення облад нання, передбачити можливості комунікаційного забезпечення (електроенергією, водою та ін.). Верстати постачають в основ ному упакованими в дерев’яні ящики. На обидві бокові сторо ни ящика фарбою наносять маркірування, де вказують номер замовлення, відправника, модель станка, масу (брутто та нет то) та інші відомості, попереджувальні надписи: «Обережно», «Не кантувати», «Верх» та ін. Інформація про виробника та техніко економічні обладнання можуть також вказуватись на металевій табличці, прикріпленій на машині. Упакування нега баритних верстатів виконується по частинах. Допускається постачання без тари під чохлом або укриттям, з частковим упа куванням відповідальних збірних одиниць, в спеціалізованих контейнерах.

Перед упакуванням i транспортуванням із резервуарів вер статів повністю видаляють усі рідини. Окремі вузли та деталі ретельно очищують, висушують i покривають антикорозійною змазкою або піддають іншим видам консервації. Всі рухомі ча стини приводять до положення, при якому верстат має най менші габарити i закріплюють для унеможливлення переміщен ня при транспортуванні. Елементи закріплення рухомих частин та додаткові опори, які видаляють при установленні верстата, фарбують в червоний колір.

Верстатне обладнання повинне бути повністю укомплекто ване запасними частинами i приналежностями в кількості, яка забезпечить роботу верстата протягом гарантійного терміну.

Відомості, необхідні для експлуатації обладнання, містять ся в «Керівництві з експлуатації», яке включає інструкції з монтажу, налагодження, управління верстатом, його паспорт, кінематичну, гідравлічну та електричну схеми, схему змазуван ня, специфікації на приналежності, змінні та запасні деталі; акт

204

Розділ 5. Технологічне обладнання

випробувань верстата лабораторією заводу. Технічна докумен тація повинна бути акуратно надрукована.

Транспортування верстатного обладнання проводиться будь яким видом транспорту за умови забезпечення його схо ронності.

Верстати та комплектні вироби, не упаковані в ящики, збе рігаються в сухих приміщеннях, де не повинно бути пилу, а також газів та парів, які викликають корозію.

Ковальсько пресове обладнання поступає на завод спожи вача безпосередньо в цехи та не призначено для складського зберігання. В окремих випадках його можна складувати на за водській території під спеціально створеним навісом, але не більше чим на два три місяці і за умови постійного контролю за збереженням консервантів.

Контрольні питання

1.Розкрийте суть обробки металів різанням.

2.Наведіть класифікацію, визначте призначення і розкрий те принципи маркірування металорізальних верстатів.

3.Що таке верстати з ЧПУ, обробляючі центри, автоматичні лінії та робото технічні комплекси.

4.Наведіть характеристику обладнання для електрохімічної, електроерозійної, електроїмпульсної і т. інше обробки і формоутворення поверхонь деталей.

5.Розкрийте суть обробки металів тиском та наведіть харак теристику ковальсько пресових машин, пресам, молотам, ротаційним, машинам, імпульсним штампувальним при строям.

6.Наведіть класифікацію, буквену індексацію та призна ченнч деревообробних верстатів.

7.Вкажіть умови постачання, зберігання та транспортуван ня верстатного обладнання.

205

Розділ 6 ІНСТРУМЕНТ ТА ПІДШИПНИКИ КОЧЕННЯ

6.1. Загальна характеристика інструменту

До інструментів відносять знаряддя для роботи і деякі види пристосувань. Найбільш широко застосовується металорізаль ний, ковальський, слюсарний, деревообробний, спеціальний, контрольно вимірювальний інструмент. Інструмент різного призначення буває ручний (слюсарний, столярний, малярський і т. ін.), верстатний, механізований.

Для виготовлення інструментів застосовують інструмен тальні сталі, тверді сплави, мінералокерамічні пластинки і ал мази. Матеріали для ріжучого інструмента повинні мати високі міцність, твердість 62 ... 64 НRС зносостійкість, теплостійкість (до 1000 °С).

Інструментальні якісні і високоякісні вуглецеві сталі. Призна чені для виготовлення ріжучого, міряльного і штампового інструмента (табл. 6.1.). Вони мають високу твердість після за гартування, порівняно дешеві, але відрізняються низькою теп лостійкістю (200...250° С). Їх застосовують для виготовлення інструмента, що працює при низьких швидкостях різання – до 10...12 м/хв.

 

Таблиця 6.1.

Марки інструментальних сталей

 

 

 

 

 

 

C7, C7O

, J H & " , J

 

 

$H '& : ! , , '

 

 

 

 

C8, C8O, C8F,

& ! ! , # , ,

 

C8FO

'

 

C10, C10O

$, " , ; , ' ;

 

C11, C11O, C12,

, ; , $

 

C12O,C 13, C13O

 

 

206

Розділ 6. Інструмент та підшипники кочення

Леговані інструментальні сталі підрозділяються на дві гру пи: сталі для ріжучого і вимірювального інструмента і сталі для штампового інструмента. Ріжучі властивості інструментів із легованих сталей майже не відрізняються від ріжучих власти востей інструментів з вуглецевої сталі, тому що леговані сталі теж характеризуються невисокою теплостійкістю (200–250°С). Вони мають підвищену в’язкість у загартованому стані, більш глибоку, чим вуглецеві сталі, дещо більшу твердість і зно состійкість і меншу схильність до деформацій і тріщин при за гартуванні. Містять 0,9...1,4% вуглецю, сумарний вміст легуючих елементів (хром, вольфрам, марганець, кремній, ванадій та ін.) не перевищує 5%.

Для ріжучого інструмента використовують наступні марки легованої інструментальної сталі (табл.6.2.):

 

Таблиця. 6.2.

Марки легованих інструментальних сталей

 

 

 

 

@

; 30

1/@

F .

@>5

F , $, # &

 

! !

>1

+ , ; $

9@+

+ , $, # , ; , " $!

@>F

&' , ; , $,

@>+F

+ # "

Швидкорізальні інструментальні сталі мають високі твердість, міцність і зносостійкість після термообробки. Ріжучі властивості інструментів із швидкорізальної сталі зберігаються при нагріванні під час роботи до 600 – 650 °С. Ця властивість дозволяє збільшити швидкість різання в 2...4 рази і більше і підвищує стійкість інструментів. Переваги швидкорізальних сталей виявляються найбільше при обробці міцних і твердих сталевих заготовок і при різанні з підвищеними швидкостями.

207

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]