Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo-Osnach.pdf
Скачиваний:
308
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

«Товарознавство»

вітря не нижче 5°С, відносною вологістю не більше 70% і за відсутності в повітрі кислотних, лужних і інших домішок.

Прийняті на склад вироби потрібно сформувати в пакети – на піддонах або в складській тарі. При цьому висота пакета повинна відповідати висоті полки стелажа.

Апарати можуть зберігатися в заводській упаковці не більше шести місяців, а без заводської упаковки – не більше двох місяців.

7.4.Вимірювальні прилади

7.4.1.Загальні відомості про вимірювання

Сучасна наука і техніка опираються на результати вимірів фізичних величин, що характеризують властивості об’єктів ма теріального світу.

Фізична величина – це властивість, спільна в якісному відношенні для багатьох фізичних об’єктів (фізичних систем, їх станів і процесів, що проходять у них) але в кількісному відно шенні індивідуальна для кожного об’єкта.

Вимірювання – це знаходження значення фізичної величини дослідним шляхом за допомогою спеціальних технічних засобів.

Таким чином, результат вимірювання дає представлення

про значення фізичної величини, тобто

містить кількісну (ви

мірювальну) інформацію про стан об’єкта або процесу.

Результат вимірювання виражається через основне рівнян

ня вимірювань

 

Х=Ах,

(7.1)

де Х – вимірювана фізична величина; А – числове значен ня вимірюваної величини; х – одиниця виміру даної фізичної величини.

Залежно від фізичної природи вимірюваних величин розрізня ють теплові, механічні, електричні, акустичні й інші вимірювання.

Електричними називають вимірювання електричних і маг нітних величин, у тому числі параметрів електричних ланцюгів, а також різних неелектричних величин, попередньо перетворе них в електричні величини.

252

Розділ 7. Засоби промислової автоматики

Електричні вимірювання дуже різноманітні. Це пояснюється безліччю вимірюваних величин, характером їх зміни в часі, різни ми способами одержання результату виміру й інших чинників.

Вимірювання за способом одержання результату діляться на прямі, непрямі, сукупні і спільні.

Прямими називають вимірювання, при яких шукане значен ня величини знаходять безпосередньо з дослідних даних відпо відно до (7.1).

До цього виду відносяться вимірювання різних фізичних величин за допомогою приладів, градуйованих в одиницях ви мірюваної величини, наприклад вимірювання сили електрично го струму амперметром, частоти змінного струму – частотоміром.

Прямі вимірювання відрізняються швидкістю і зручністю виконання, у зв’язку з чим знайшли найбільш широке застосу вання на практиці.

Непрямими називають вимірювання, при яких шукане зна чення величини знаходять на підставі відомої залежності між цим розміром і розмірами, що піддаються прямим вимірам.

Цей вид вимірювань вимагає додаткових розрахунків і ви користовується тільки в тому випадку, коли проведення пря мих вимірювань із необхідною точністю неможливо.

Сукупними називають проведені одночасно вимірювання декількох однойменних розмірів, при яких шукані значення розмірів знаходять рішенням системи рівнянь, одержуваних у результаті прямих вимірювань різних сполучень цих розмірів. На практиці сукупні вимірювання проводяться рідко.

Спільними називають здійснені одночасно вимірювання двох або декількох неодноімених величин для знаходження залежності між ними. Спільні вимірювання проводяться по рівняно рідко, переважно в лабораторній практиці.

Одиниця фізичної величини – це фізична величина, якій за визначенням задане числове значення, рівне одиниці.

Наприклад, одиниця кількості електрики кулон (Кл) являє собою добуток одиниці сили електричного струму ампера (А) на одиницю часу – секунду (с)

253

«Товарознавство»

Вибір незалежних одиниць грунтується на можливості їх речовинного відтворення природним шляхом із високим сту пенем точності.

Сукупність основних і похідних одиниць, що відносяться до деякої системи величин, називається системою одиниць фізичних величин. В даний час застосовується міжнародна система одиниць СІ (Система Інтернаціональна). Система одиниць СІ має сім ос новних і дві додаткові одиниці. У табл. 7.1. приведені основні, додаткові і деякі похідні одиниці, що знайшли найбільше застосу вання в практиці вимірювань. Допускається застосування позаси стемних одиниць – літр, тонна, година, калорія й ін.

З 1 січня 1982 р. діє ДСТУ 8.417 81 "ДСІ. Одиниці фізич них величин". Цей документ, спираючись на систему СІ, вста новлює одиниці фізичних величин з врахуванням уніфікації їх позначення і правил застосування в усьому світі.

Таблиця 7.1.

Основні та похідні одиниці системи СІ

A +

 

A &

 

;

&

K

&

.

'

.

 

'

 

 

 

m

 

$

 

$

kq

:

 

 

+

s

+ ; $

 

 

A

A

% ;

 

 

 

K

+

 

 

 

 

 

J .

 

 

 

rad

% .

 

 

 

sr

;

 

 

 

 

 

 

;

 

 

 

J

.

2

m2

A!'H ,

! ; .

 

3

m3

j

 

 

/

m/s

&

 

/2

m/s2

 

 

 

 

 

 

: ; $

$

 

F

Hz

: .

 

 

-1

s-1

( , J )

"

 

 

 

 

254

Розділ 7. Засоби промислової автоматики

Продовження таблиці 7.1

A +

 

 

 

 

A &

;

&

 

 

K

&

.

'

.

 

 

 

 

: ! &

 

 

-1

s-1

 

 

 

 

"

 

 

 

"

 

 

 

 

/

rad/s

 

&

 

 

 

/

rad/s2

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@ ;

 

"

-1

m-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

# H

 

&

 

 

c-1

s-1

 

 

 

 

"

 

 

 

# H ! &

"

-1

m-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

;

;

 

 

 

F

 

 

 

$

! ; .

$/3

kq/m3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

. !'H

 

! ; .

 

3/$

m3/kq

 

 

 

 

$

 

 

 

 

 

 

 

(

; .

$ -

$- 2

kq-m2

 

 

)

 

 

 

 

 

 

 

($. )

;

4

m4

J #$ ( .,

 

 

 

 

 

 

 

&

., .)

 

 

 

 

 

 

 

#$

 

3

m3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

$ -

$? /

kq?m/s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(

$ -

$? /2

kq?m/s2

)

 

 

 

 

 

 

+ , $

 

K

 

 

H

N

Якщо одиниця в ціле число раз більше системної або несис темної одиниці, то вона називається кратною, а якщо менше – частковою.

Система СІ в порівнянні з іншими системами володіє низ кою переваг, із яких найбільш істотні: універсальність (охоплює всі області вимірювань), когерентність (усі похідні одиниці можуть бути отримані за допомогою рівнянь із числовими ко ефіцієнтами, рівними одиниці); можливість утворення кратних і часткових одиниць, висока точність відтворення одиниць і ін.

255

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]