Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo-Osnach.pdf
Скачиваний:
308
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать
Рис. 3.15. Хімічний процес у гальванічному елементі

«Товарознавство»

Лампи зберігають у складській i транспортній тарі у закри тих сухих вентильованих приміщеннях. Наявність в повітрі кислотних, лужних та інших домішок, які можуть призвести до втрати основних якостей лампи, не допускається.

3.10. Автономні хімічні джерела струму

Автономні хімічні джерела струму бувають двох типів – одноразового використання (гальванічні елементи) та багаток ратної дії (акумулятори).

Гальванічні елементи – джерела енергії, в яких хімічна енер гія перетворюється в електричну. Основними конструктивни ми елементами є ємність, яка містить рідину (електроліт) або пасту, i два електроди. В результаті хімічної реакції один з елек тродів отримує позитивні заряди, а другий негативні. При підключенні клем електродів до електричного кола вироблена

енергія віддається до цього кола. В якості джерел струму вико

ристовуються марганцево цин кові (МЦ), повітряно марганцево цинкові (ВМЦ), оксидно ртутні (РЦ), залізовугільні (ВЖД) галь ванічні елементи.

Недоліками МЦ і ВЦ сухих елементів і батарей є саморозряд ження їх у процесі зберігання, ве ликі межі зміни напруги при роз рядженні, низька питома енергія на одиницю маси й об’єму.

Оксиднортутні елементи (РЦ при однаковій початковій ЕРС порівнянно з елементами МЦ і ВМЦ мають утроє більшу пито му енергію на одиницю об’єму. Однак оксидно ртутні елементи значно дорожче елементів МЦ і ВМЦ. Через дефіцитність і ви соку вартість цинку бажано використовувати в якості негатив ного електрода якийсь інший метал, наприклад залізо.

120

Розділ 3. Енергетичне обладнання

Залізовугільні лужні елементи ВЖД застосовують для жив лення радіопристроїв у важкодоступних для обслуговування місцевостях. Питома енергія на одиницю об’єму і маси еле ментів ВЖД вище, а ЕРС нижче, чим в елементів ВМЦ. Еле менти ВЖД допускають тривале зберігання і нормально пра цюють при температурі вище 0°С.

Ємність гальванічних елементів і акумуляторів визначаєть ся як добуток струму навантаження на термін, А·г, протягом якого елемент віддає електричну енергію.

Умовні позначення гальванічних елементів і батарей: перші цифри вказують напругу; літери – призначення (А – анодна, Н – накальна, С – сіткова, Ф – ліхтарна, Р – радіозондова, С – слухо ва, Т – телефонна), електрохімічну пару (наприклад, МЦ – мар ганець і цинк і т.ін.), тип конструкції (Г – галетна, В – повітря ної деполяризації), умови роботи (У – універсальна, X – холодостійка, без позначення – літня), останні цифри вказують ємність, А•г, або число годин роботи, год. Наприклад, позначен ня 70 АМЦГ У 1,3 розшифровується так: напруга 70 В, анод на, марганцево цинкова, галетної конструкції, універсального застосування, ємність 1,3 А•г.

Багато батарей мають фірмове маркірування.

Акумулятор – прилад багатократної дії, що має здатність нако пичувати і зберігати протягом певного часу електричну енергію.

Акумулятори залежно від складу електроліту бувають кис@ лотними і лужними. Електродами в кислотному акумуляторі є пластини з чистого свинцю (Рb) і діоксида свинцю (РbО2). У якості електроліту застосовується сірчана кислота.

Найбільше застосування в стаціонарних електроживлячих установках, електрозв’язку знаходять кислотні акумулятори типів С і СК, що відносять до акумуляторів відкритого типу, акумулятори СЗ – закритого типу.

В умовному позначенні стаціонарних акумуляторів відкри того типу літера С позначає «стаціонарний», дві літери СК вка зують, що акумулятори придатні для коротких режимів розря ду великими струмами. Число, що стоїть після літер, вказує номер акумулятора, наприклад: С 148 або СК 148.

121

«Товарознавство»

Умовне позначення автомобільних акумуляторів: перші цифри – число акумуляторів у батареї; Т – тракторний, СТ – стартерний, число після перших літер – ємність, А•г, Е – ебоні товий моноблок, МС – сепаратор із армованої мінеральним во локном пластмаси, комбінований зі скловойлоком. Наприклад, шестибаночний стартерний кислотний акумулятор з електрода ми у вигляді пластин ємністю 55 А•г позначається як 6 СТ 55.

У лужних акумуляторах у якості електроліту застосовуєть ся луг – розчин їдкого калію (КОН) або їдкого натру (NaOH). Залежно від матеріалу електродів розрізняють кадмієво нікелеві (КН), (КН), срібно цинкові (СЦ) і нікель цинкові (НЦ) акуму лятори.

Назва лужних акумуляторів розшифровується наступним способом: перші цифри – число акумуляторів у батареї, літери – матеріали електрохімічної системи і конструкція, останні циф ри – ємність, А•г. Наприклад, двохбаночний кадмієво нікеле вий акумулятор безламельної конструкції ємністю 20 А•г по значається як 2КНБ 20.

Срібно цинкові акумулятори мають невеликі габарити, малу вагу, добре працюють у стартерному режимі і при зниженій температурі, використовуються в переносній і бортовій радіоа паратурі, геофізичній, геологічній і іншій портативній апаратурі.

3.10.1. Упакування і зберігання автономних хімічних джерел струму

Акумулятори, батареї й елементи необхідно зберігати в су хих опалюваних приміщеннях із температурою 8...15°С при відносній вологості 60%, елементи і гальванічні сухі батареї – при температурі 10°...+25°С при відносній вологості не більше 70%. Батареї й акумулятори необхідно захищати від прямого попадання сонячних променів.

Акумулятори, батареї й елементи зберігають, як правило, на стелажах, у спеціальній тарі. Акумулятори тримають у чистоті й очищають систематично від пилу і виступаючих солей.

122

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]