Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo-Osnach.pdf
Скачиваний:
308
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

Розділ 4. Зварювальне обладнання

За фізичними ознаками зварювання виділяють три види: термічне (електричне дугове, електроно променеве, лазерне, електрошлакове, газове), термомеханічне (електричне кон тактне, дифузійне) і механічне (ультразвукове, холодне)

За видом підводимої теплоти зварювання поділяють на: електричне і хімічне (розігрів із розплавленням кромок зварюваних деталей за допомогою теплоти, що виникає при хімічних реакціях – газове).

4.3.Види зварювання тиском

4.3.1. Контактне електричне зварювання

Сутність контактного електричного зварювання полягає в тому, що поверхні, що з’єднуються, спочатку підігріваються електричним струмом, а потім притискаються одна до одної під тиском.

За видом зварного з’єднання контактне зварювання підроз діляється на стикове, крапкове і шовне.

При стиковому зварюванні оплавленням деталі, що з’єдну ються, притискаються одна до одної торцевими площинами, електричний струм підігріває їх, і потім здійснюється здавлю вання деталей. Цей вид зварювання застосовують при з’єднанні дротів і стрижнів, труб, смуг і листів, залізничних рейок, ободів автомобільних і інших коліс, при виготовленні ріжучого інстру мента (різців, фрез, свердел, протяжок), кілець, рамок, армату ри залізобетону великих діаметрів.

При крапковому зварюванні деталі, що зварюються, (зазви чай з тонких листів або круглих прутків) накладаються одна на одну, притискаються одна до одної під тиском, зварювальний струм нагріває до необхідної температури місце контакту, потім струм відключається і проводиться здавлювання заготівель. Таке зварювання застосовують при виготовленні вузлів кузо ва, кабіни й інших частин автомобіля, а також пасажирських вагонів, вузлів літаків, у з’єднаннях обшивок з каркасами пере городок і переборок, у виробництві побутових приладів (холо дильників, пральних машин), арматурних каркасів і сіток, елек тронних ламп.

139

«Товарознавство»

При шовному зварюванні деталі, що зварюються, поміщають між обертовими дисковими електродами, через які проходить електричний струм. Роликовим дискам передається обертовий рух, під дією зварювального струму метал нагрівається і утво рюється міцне з’єднання. Шовне зварювання використовують для виготовлення бензобаків, тонкостінних балонів, корпусів вогнегасників, деталей і вузлів побутових приладів.

Різновидом крапкового електричного зварювання є конден@ саторне зварювання, при якому енергія для нагрівання місця зварювання накопичується в конденсаторах, а потім при роз ряді конденсатора відбувається нагрів точки контакту.

4.3.2. Ультразвукове зварювання

Ультразвуковою обробкою називають технологічні операції, які здійснюються при обов’язковій присутності пружних меха нічних коливань ультразвукової частоти (у промисловості ви користовують коливання частотою 15...170 кГц.).

Для одержання нероз’ємного з’єднання заготівлі, що зварю ються, спочатку стискують зовнішнім зусиллям за допомогою спеціального інструмента і підводять до місця зварювання уль тразвукові механічні коливання. У зоні зварювання матеріал нагрівається і розм’якшується. За рахунок прикладеного зовні шнього зусилля створюється місцева пластична деформація, частки заготівель, що зварюються, зближаються на відстань дії міжатомних зв’язків і між ними виникає міцний зв’язок.

Температура в зоні зварювання значно нижче температу ри плавлення матеріалу, що зварюється. Наприклад, при зва рюванні міді температура в зоні контакту не перевищує 600°С, а при зварюванні алюмінію 200...300°С. Порівняно невеликий тепловий вплив забезпечує мінімальні зміни структури, меха нічних і інших властивостей матеріалів, що зварюються. Це особливо важливо при зварюванні активних металів.

Аналогічно контактному електрозварюванню ультразвуко ве зварювання може бути крапковим, шовним і стиковим.

Ультразвукове зварювання має низку переваг, завдяки яким воно широко використовується в радіоапаратобудуванні. Цим

140

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]