Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo-Osnach.pdf
Скачиваний:
308
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

Розділ 3. Енергетичне обладнання

Основним недоліком насосів є можливість проникнення парів масла до відкачуваного об’єму, тому зазвичай встановлю ються пастки для уловлювання парів масла.

3.2.5.Позначення насосів

Вмаркіруванні більшості насосів об’ємної дії використову ють показники напору подачі. Після буквеного позначення, що показує конструкцію насоса або його призначення, ставлять цифри: перша — номінальна подача, друга номінальний напір. Наприклад, консольний насос із подачею 125 м3/год і напором 30 м – К 125/30. Фекальний горизонтальний насос із тими ж параметрами – ФГ 125/30. Поршневий насос – ЕНП 63/2,5 (електроприводний поршневий насос). Плунжерний насос – НП 50 30.

Приклади літерного позначення насосів: КМ – консольні моноблочні, відцентрові; В – вертикальні нерегульовані; ВР – вертикальні регульовані; ОРГ – осьові, регульовані горизон тальні; БМ – для паперової маси; X – для перекачування хімічної рідини, відцентрові; ВН – вакуумні насоси і т. ін.

3.3.Компресори

Компресорами називають машини, призначені для стискан ня повітря або різних газів. Класифікація компресорів за основ ними ознаками представлена в табл. 3.1.

Таблиця 3.1.

Класифікація компресорів

A #

>

( -

– 3 3/ ;

$ & ! $)

– 10...

 

100 3/ ;

 

 

100 3/ ;

.

$ ;

 

$ ;

 

$ ;

105

«Товарознавство»

 

 

 

Продовження таблиці 3.1

 

 

 

A #

>

+ !

 

 

$ , $ H &

 

 

 

H ( ! ; ) " &

 

 

 

(! . # )

 

 

 

 

. , ! -

 

 

 

" & H ! ; K $

 

 

 

( . #

).

 

-

J

& .

 

;

 

!-

! ;

$ ;

 

 

 

 

.

 

 

 

 

: & -

&

;

 

 

 

 

 

&

.

 

 

 

@ H-

. #

 

 

& "-

! . #

 

 

$

 

 

 

 

 

 

"

 

 

 

 

 

 

J

& -

J

& ;

 

 

 

 

J

& .

 

@

" ;

 

 

 

$ " $ $& &;

 

 

 

$ .

 

 

 

 

 

 

 

 

+ !

 

;

 

 

 

 

 

 

;

 

 

 

 

 

.

 

+ J ,

J H &

&

;

 

 

 

 

 

;

 

 

 

 

 

 

$ ;

 

 

 

 

;

 

 

 

 

 

;

 

 

 

 

 

 

; .

 

 

 

+ !

&

 

 

; ( ,

 

 

 

KK; , K

 

 

 

. $ ! );

 

 

 

 

; (

& !-

 

 

 

H & H &

 

 

 

);

 

 

 

 

!$ ; (; -

 

 

 

K; $ ! "

 

 

 

).

 

 

 

106

Розділ 3. Енергетичне обладнання

Конструктивно компресор представляє собою робочу каме ру з системою циліндрів, в яких знаходяться поршні, за допо могою яких здійснюється стискання газу. Число рядів та розм іщення циліндрів визначається типом компресора. Циліндри залежно від ступеня стискання і конструкції мають примусове водяне або повітряне охолодження. Компресор приводиться в дію електродвигуном.

При стисканні повітря в компресорах низького і середньо го тисків, а також аміаку і фреону в холодильних установках застосовується одно або двохступінчата схема стискання.

Для перекачування газу в системі газопроводів викорис товують газомотокомпресори, що представляють собою спо лучення двигуна внутрішнього згоряння, паливом для якого служить перекачуваний газ, із вертикальним кутовим комп ресором простої дії.

Марка компресора представляє собою дробове число, у чи сельнику якого вказується продуктивність, у знаменнику – надлишковий тиск, наприклад 305ВП 20/8.

Залежно від середовища (повітря або газ) у марку комп ресора уводять літери В – повітря, Г – газ, цифри перед літерним позначенням показують порядок модернізації 10, 20, 30 і т. ін., наприклад 202ВП, 305ГП. Якщо замість нуля стоїть літера «С», то це означає, що циліндр і сальники пра цюють без подачі мастила.

Компресори з прямокутним розташуванням осей: 2П, 5П, 3П і 7П випускають на декількох базах. Цифри позначають найб ільше зусилля, що діє на шток, літера «П» – тип компресора – прямокутний. До компресорів з кутовим Y подібним розташу ванням осей циліндрів відносять, наприклад, повітряні – типів К і КС, холодильні одноступінчаті на аміаку (АУ) або холодо гент фреоні (ФУ) і холодильні двохступінчаті на аміаку (ДАУ). Прикладом машин з YY подібним розташуванням циліндрів можуть служити аміачні компресори типів АУУ і ДУУ.

107

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]