Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo-Osnach.pdf
Скачиваний:
308
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

«Товарознавство»

Продовження таблиці 1.4

%

@

 

' $

' , >

 

 

 

 

 

+2-6

 

0,125; 0,25

100 A …2 A

+2-10;

,

0,125;

1

A...…3 A

+2-11

;

0,25...2…2,0

 

 

+2-22;

 

0,125…2,0

24 A...…10 A

+2-24

 

 

 

 

 

 

 

 

A

,

0,5...2…2,0

1…270 A

 

 

 

 

 

+2-1

 

0,25...2…2,0

1

A...…5,1 A

+2-26

% ; ,

0,5...2…2,0

1

A...…10 A

+2-27

> ; ,

0,125…2,0

1A...…3 A

 

 

 

 

 

 

;

 

 

+2-8;+2-23;

> ; ,

0,125 … 2,0

1

A...…10 A

+2-33

 

 

 

 

1.2.3. Окремі види резисторів

Резистори постійного опору використовуються майже в усіх видах електронних пристроїв для створення необхідних пара метрів окремих вузлів.

Резистори змінного опору (потенціометр – змінний резис тор із ковзним контактом, що має три виводи) застосовуються для регулювання кольору, звуку, яскравості, контрастності та ін. режимів у телевізорах, магнітофонах, моніторах, підсилювачах за рахунок регулювання сили струму і напруги в електрично му ланцюзі. За конструктивним виконанням діляться на оди нарні і здвоєні, одно і багатообертові, із вимикачем і без нього.

За призначенням – на підстроювальні для разового або пе ріодичного підстроювання апаратури і регулювальні для бага торазового регулювання в процесі експлуатації апаратури.

За матеріалом резистивного елемента – на дротові та недротові. За характером зміни опору – на резистори з лінійною (гру па А), логарифмічною (група Б), обернено логарифмічною (гру па В) та іншими функціональними залежностями (групи Е,И).

10

Розділ 1. Едектронні комплексні вироби

Терморезистори – термочутливі резистори, опір яких знач но змінюється зі зміною температури. Застосовуються в при строях виміру, контролю й автоматики.

Основні характеристики: ТКО – температурний коефіцієнт опору, інерційність (швидкість зміни опору резистора при зміні температури), стабільність (час, протягом якого зберігаються властивості терморезистора).

Термистори – характеризуються негативним ТКО (елект ричний опір зменшується з підвищенням температури).

Позистори – характеризуються позитивним ТКО (у визна ченому інтервалі температур електричний опір збільшується з підвищенням температури, при більш низьких температурах ТКО позисторів негативний).

Фоторезистори. Це напівпровідникові прилади, електрич ний опір яких змінюється під дією світлового потоку. До види мих променів світла найбільш чутливі сірчасто кадмієві фото резистори типів ФСК і СФ 2 і селенокадмієві типів ФСД і Ф 3.

До інфрачервоних променів більш чутливі, ніж до видимих променів, сірчасто свинцеві та селеносвинцеві фоторезистори типів ФСА і СФ 4.

Фоторезистори використовують у системах фотоконтролю і фотоелектронної автоматики, а також у якості чутливих еле ментів на вході приймачів у системах оптичного зв’язку, вияв лення інфрачервоного випромінювання, радіоастрономічних та інших систем.

1.2.4. Система умовних позначень резисторів

Згідно з діючою системою скорочених та повних умовних позначень резисторів скорочене позначення резистора скла дається, як:

Р 1 4; РП1 46 Перший елемент – літера або сполучення літер, що показу

ють підклас резистора (Р – постійні; РП – змінні; НР – набір резисторів; ТР – терморезистор з негативним температурним коефіцієнтом опору (ТКО); ТРП – терморезистор з позитив ним ТКО).

11

«Товарознавство»

Другий елемент (цифра) показує групу резисторів за мате ріалом резистивного елемента (1 – недротові; 2 – дротові або металофольгові).

Третій елемент (цифра) – реєстраційний номер розробки конкретного типу резистора.

Між другим та третім елементом ставиться дефіс.

Для повного умовного позначення резистора до скорочено го позначення додається варіант конструктивного виконання (за необхідності), значення основних параметрів та характери стик, кліматичного виконання та позначення документа на постачання. Кліматичне виконання (В – всекліматичне, Т – тропічне)для всіх типів резисторів вказується перед позначен ням документа на постачання.

Таким чином, повне позначення резистора має вигляд: Р 1 4 0,5 10 кОм ± 1% А Б ВОЖО.467.157ТУ

Розсіяння 0,5 Вт; номінальний опір 10 кОм; допуск ± 1%; група шумів А, група ТКО (теплового коефіцієнту опору) – Б, кліматичне виконання – У; технічні умови ОЖО.467.157. Ко дове позначення номінального опору складається з 3 чи 4 знаків, які включають дві цифри та літеру чи три цифри та літе ру. Літера означає множник та визначає положення коми деся тичного знаку.

Наприклад: 5К1 — 5,1 кОм; 150К — 150 кОм ; 2М2 — 2,2 МОм Букви К, Е, М, Г, Т означають множники, відповідно 1, 103,

106, 109,1012.

Згідно раніше діючої системи позначення резисторів скла далося, як:

С 2 33 Перший елемент (літера) означає тип постійного резистора

(С – постійний; СП – змінний).

Другий елемент (цифра) – означає матеріал резистора (1 – недротові тонкоплівкові вуглецеві та борвуглецеві; 2 – недро тові тонкоплівкові металодіелектричні та металоокисні; 3 – недротові композиційні плівкові; 4 – не дротові композиційні об’ємні; 5 – дротові; 6 – недротові тонкоплівкові металізовані). Позначення нелінійних опорів (варисторів) починається з букв

12

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]