Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo-Osnach.pdf
Скачиваний:
308
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

«Товарознавство»

Іноді замість екрана використовують тонкостінну заготівку, на якій відбувається нарощування металу до заданої товщини стінок. Спеціальні контрольні пристрої стежать за нарощуван ням металу й автоматично відключають систему, коли досяга ються задані форма і розміри деталі.

5.4. Деревообробні верстати

Деревообробні верстати призначені для механічної оброб ки деревини, із якої виробляють численні напівфабрикати і вироби: пиломатеріали, фанеру, деревинно стружкові і деревин новолокнисті плити, будівельні деталі, меблі, музичні інструмен ти, спортивний інвентар, деталі транспортних засобів та ін.

Деревообробні верстати мають цілий ряд спільних ознак із металорізальними. Їх також класифікують за ступенем універ сальності – універсальні, спеціальні і спеціалізовані; ступенем автоматизації – ручні, напівавтомати й автомати. У них подібні основні вузли: станина, шпиндель, робочий стіл та ін. У той же час ці верстати специфічні, що пов’язано з їх призначенням і властивостями оброблюваного матеріалу. Відрізняється і систе ма умовних позначень моделей. Вона включає перші літери найменування верстата і цифри, що позначають один із найваж ливіших параметрів верстата або оброблюваної деталі, а також номер моделі.

Види деревообробних верстатів і їх буквеної індексації

Лісопильні вертикальні рами: одноповерхова – Р; двопо верхова – 2Р.

Лісопильні горизонтальні рами – РГ.

Стрічковопильні верстати: столярні – ЛС; ділильні – ЛД;

Для поздовжньої розпиловки колод – ЛБ.

Круглопильні верстати для поздовжньої розпиловки ко лод (із подачею на візку) – ЦДТ; пиломатеріалів – ПД; прирізні – ЦДК.

Круглопильні верстати для поперечної розпиловки: ба лансирні – ЦКБ; маятникові – ЦМЕ.

Супортні (із прямолінійним переміщенням пилки) – ЦПА.

200

Розділ 5. Технологічне обладнання

Фугувальні – СФ.

Рейсмусові верстати – СР.

Фугувально рейсмусові верстати – ФР.

Чотирибічні поздовжньо фрезерні станки – С.

Шипорізні верстати: для рамного шипа – односторонні – ШО, двосторонні – ШД; для обробки ящикового прямо го шипа – ШП, для шипа типу «ластівковий хвіст» – ШЛХ.

Фрезерні верстати – Ф.

Свердлильні станки – СВ.

Свердлильно фрезерні (пазовальні) верстати – СВП.

Ланцюговодовбальні верстати – ДЦ.

Токарні верстати – Т.

Круглопалочні верстати – КП.

Шліфувальні верстати – ШЛ.

Приклади позначень верстатів: ЛД125 1 верстат стрічко вопильний ділильний (ЛД) із пильними шківами діаметром 1250 мм (125 см), перша модель; С2Р12 2 – верстат рейсмусо вий двосторонній (С2Р) із максимальною шириною обробки 1250мм (12ЭМ), друга модель.

За призначенням деревообробні верстати можна розділити на три групи: 1) для розкрою деревинних матеріалів; 2) для чорнової обробки заготовок; 3) для чистової обробки заготівель.

Розкрій – розпиловка пиловочної сировини (кряжів, колод), пиломатеріалів (брусів, дощок) і листових матеріалів (фанери, столярних і інших плит) у поздовжньому або поперечному напрямку (поздовжній або поперечний розкрій), а також вида лення недоліків, одержання криволінійних заготовок. Для роз крою використовують лісопильні рами, стрічковопильні і круг лопильні верстати. Лісопильні рами застосовують в основному для розпиловки пиловочної сировини. У якості ріжучого інстру мента тут використовують рамні пилки або горизонтальні (мо делі РГ), або вертикальні (моделі Р). Вертикальні рами дозво ляють розпилювати колоди одночасно декількома пилками.

На круглопильних верстатах ріжучим інструментом є круглі пилки; їх кількість визначає тип верстата: однопильний, двох

201

«Товарознавство»

пильний або багатопильний. На стрічковопильних верстатах інструментом є стрічкова пилка (пилкова стрічка), що одягаєть ся на шківи і натягається за допомогою вантажного підйомно го механізму.

Підвищення продуктивності досягається використанням стрічковопилкових ліній на базі здвоєних верстатів (лінія ЛБЛ 150 1). Лінія складається з нагромаджувача для створення за пасу і поштучної видачі колод; пристроїв для прийому, розво роту і центрування колод; механізму для їх затиску і подачі до розпиловки; здвоєного стрічковопильного верстата; роликово го конвеєра для видалення продукції і пульта управління.

Вибір верстата обумовлюється розмірами і якістю сирови ни, способом розпиловки, економічними й організаційними міркуваннями. На лісопильних заводах найбільш поширені вертикальні лісопильні рами. Однак стрічковопильні верстати мають ряд переваг: велику продуктивність, можливість розкрою колод великих діаметрів, менші відходи деревини в тирсу.

Для розкрою пиломатеріалів і листових матеріалів викори стовують круглопильні і стрічковопильні верстати. Кругло пильні верстати для поперечного розкрою дощок і брусків по перек волокон називають торцьованими. Найбільш точну розпиловку забезпечують супортні торцьовані верстати (модель ЦПА 40 і ін.).

Для повздовжнього розкрою (уздовж волокон) найбільш поширені двохпильні обрізні верстати (моделі Ц2Д 5А і Ц2Д 7А), а також створені на їх базі багатопильні верстати. Для розкрою листових матеріалів використовують форматно розк роєчні верстати.

У результаті розкрою пиломатеріалів одержують чорнові заготовки, що із розкрійного цеху поступають у цех машинної обробки, де вони перетворюються на чистові заготовки. Меха нічна обробка чорнових заготовок полягає в створенні базових поверхонь, обробці інших поверхонь і кромок, торцовці загото вок на точний розмір по довжині. Ці операції здійснюють на поздовжньо фрезерних і круглопильних торцовочних верста тах. До поздовжньо фрезерного відносять фуговальні, рейсму

202

Розділ 5. Технологічне обладнання

сові і чотирибічні. поздовжньо фрезерні верстати. На фугуваль них верстатах створюють базові поверхні на одному або двох суміжних боках заготовки; на рейсмусових обробляють інші боки до заданих розмірів по товщині і ширині; на чотирибіч них поздовжньо фрезерних можна обробляти одночасно всі чотири боки заготовки, одержуючи при цьому плоский або фігурний профіль. Найбільш точні заготовки утворюються при створенні базових поверхонь на фугувальному верстаті з на ступною обробкою на рейсмусовому. Більш продуктивна, але менш точна обробка однієї базової поверхні на фугувальному верстаті, а трьох інших боків – на чотирибічному або обробка чотирьох боків на чотирибічному верстаті.

Ріжучий інструмент на поздовжньо фрезерних верстатах – ножовий вал (ножова голівка), у якому укріплені плоскі ножі. Робочий рух – обертання ножового вала; рух подачі робить заготовка.

Обробка прямих і криволінійних поверхонь із вирізкою пазів, гребенів, фальців та ін., тобто створення визначених профілів, здійснюється на фрезерних верстатах.

Остаточна механічна обробка – шліфування поверхні шліфувальною стрічкою, що має паперову або тканинну осно ву, на якій наклеєні абразивні зерна. Залежно від способу зак ріплення стрічки розрізняють циліндрові, дискові і стрічково шліфувальні верстати. У циліндрових верстатів стрічка закріплюється на утворюючій поверхні циліндра, у дискових – на торцевій поверхні плоского диска, у стрічкових вона натя гується на два або три шківи у виді безкінечного полотнища. Шліфування деталей здійснюється двома вузькими стрічками, що рухаються в різні боки на барабанах, що обертаються від індивідуальних електродвигунів.

У деревообробному виробництві широко застосовується комплексна автоматизація технологічних процесів. Діють авто матичні лінії розкрою й обробки деревних матеріалів, оснащені агрегатними верстатами з числовим програмним керуванням. Вони відрізняються високою продуктивністю, дозволяють швидко змінювати схему обробки.

203

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]